26 Mart 2021 14:43

CGT: İlaç tekelleri halkın sağlığını tehlikeye atıyor

Fransa Genel İş Konfederasyonu (CGT) yaptığı açıklamayla aşı üretimindeki gecikmeye tepki gösterdi. Açıklamada ilaç şirketlerine aktarılan kamu kaynakları vurgulandı.

Fotoğraf: Eren Araman/Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Kıvanç DEMİR
Strasbourg

Franda Genel İş Konfederasyonu (CGT) yaptığı açıklamayla veriler patlaşarak aşı üretimindeki gecikmeye tepki gösterdi.

Fransa’nın dünyanın 6'ncı büyük ekonomi olduğunu vurgulayan sendika, ilaç şirketlerine aktarılan milyarlarca liralık kamu desteğini hatırlattı.

Üretimi durdurulan ilaç sayısı 2008’de 44 iken 2019’da 1200’lere çıktığına dikkat çeken sendika, ilaç tekellerinin halkın sağlığını tehlikeye attığını belirtti.

Fransa'nın 1990’lardan bugüne bütçesinin yüzde 2,2'sini sağlığa ayırdığını anımsatan sendika, bu oranın dünyanın diğer büyük ekonomilerinde yüzde 3,3 seviyelerinde olduğunu belirtti.

Açıklamada dikkak çekilen bir diğer konu ise kamu bütçesinden biyomedikal araştırma alanına ayrılan bütçe. CGT, son 10 yılda Fransa'da bu araştırma bütçesinde yüzde 28’lik düşüş gerçekleştiğini; ancak Almanya’da yüzde 11, İngiltere’de de yüzde 16 oranında artış yaşandığını aktardı.

Sendika, araştırma kaynaklarına (yaratıcılık, merak, başarısızlık riskini göze alma gibi koşullara) kısıtlamaların arttığını, bu sektörde çalışan birçok insanın süreli ve geçici sözleşmelerle güvencesiz duruma itildiğini vurguladı.

CGT, özel şirketlere CIR (Araştırma Özel Krediler) ile mali destek sunulmasına ve ilaç tekellerinin bu kredilerden 6,5 milyar avro yararlanmış olmalarına rağmen çalıştırılan araştırmacıların sayısının son 10 yılda 24 binden 13 bine düşürüldüğünü belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Millî Gazete hedef gösterdi, "toplumsal cinsiyet eşitliği" dersine soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

Yarışma programlarıyla tanınan Bahar Candan, bir erkek tarafından darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa