27 Mart 2021 00:15

İthalat, yağ fiyatlarında sorunu çözmez

Türkiye Ziraatçılar Derneği Hüseyin Demirtaş, “Geçici bir çözüm. Üretim planlaması olmadığı sürece bu sorun çözülmez” dedi.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cansu ERTAŞ
Ankara

Ayçiçeği yağı fiyatındaki artışın ardından ayçiçeği, kanola ve aspirde hem tohum olarak hem de yağ olarak ithalatta vergi sıfırlandı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Hüseyin Demirtaş, “Geçici bir çözüm. Üretim planlaması olmadığı sürece bu sorun çözülmez” dedi.

Artan yağ fiyatlarını düşürmek için ayçiçeği, kanola ve aspirde hem tohum olarak hem de yağ olarak yapılacak ithalatta 1 Temmuz’a kadar gümrük vergilerinin sıfırlanmasına ilişkin cumhurbaşkanı kararı 20 Martta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Yağlı tohumlarda malesef ithalat bağımlısıyız. Yağlı tohumlar sadece yağ üretiminde değil hayvan yemleri üretiminde de önemli yere sahip. Örneğin; hayvan yemleri ayçiçeği tohumu, soya olmadan yapılamıyor. Biz buna rasyon diyoruz. Yani protein oranı bu şekilde ayarlanıyor yemlerde” dedi. İktidarın daha önce ithalat vergisinde sıfırlama veya indirime gittiğini belirten Demirtaş, “Piyasa fiyatını dengelemek için yaptıklarını söylüyorlar. Çiftçiyi canından bezdiriyorlar bu enflasyonla, bu faizle, bu borçla tarım sürdürülebilir değildir.Yalnız hayvan yemi ya da sıvı yağlar için değil tarımın tüm alanında bu işlem aynı” diyerek tepkisini dile getirdi.

"YERLİ-MİLLİLİKTEN SÖZ EDİLİYOR, YAPTIĞIMIZ YERLİ MİLLİ DEĞİL"

Demirtaş, “Hasat zamanı ithalata başvuruluyor, üreticinin borcundan dolayı elektriği, suyu kesiliyor. Devlet muhasebecilik yapıyor çiftçiyi daha da küçültüyor. Her şeyde yerlilikten millilikten sözediyorlar ama malesef yaptığımız hiçbir iş yerli değil” ifadelerini kullandı.

Gümrük ithalat vergisinin sıfırlanmasının geçici olarak bir rahatlık sağlayacağını belirten Demirtaş,  “Sonuçta üretim olmayınca aynı bu döviz kurlarında yaptıkları düzenleme gibi birdenbire tepetaklak oluyor. Bir ay sürmez fiyatlar geri fırlar. Önce ithal et sonra ihraç et, bu pandemi salgını süresince sadece yağlı tohumlarda değil yaş meyve sebzede de aynı şeyi yaşadık. En son patates soğanda aynı şeyi gördük çürüdü depolarda. Üretim planlaması olmadığı sürece bu sorun çözülmez” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: Patron Porsche’a biniyor, işçiler serviste balık istifi

SONRAKİ HABER

Gönül Özcan'ı öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa