29 Mart 2021 00:03

25 dakika kazanmak için tarlalar otoyol projesine kurban edilecek

Denizli-Aydın otoyolu projesinin verimli tarım alanlarından geçtiğine dikkat çeken yöre halkı projeye tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

İhale süreci yıllar alan Denizli-Aydın otoyolu projesinin yapım çalışmalarına başlandı. Yaşam savunucuları ve çevre platformları projenin tarım arazilerine verdiği zarardan dolayı tepkili.

Verimli tarım arazilerinden geçen otoyol projesinin iptali için Aydın ve Denizli’de eş zamanlı basın açıklaması yapılarak projenin iptali talep edildi.

Öte yandan sulama kanalının ortasından geçen yol çalışması nedeniyle tarlalar susuz kaldı. Sulama zamanı yaklaşan tarla sahipleri, “Yol tarlanın da sulama kanalının da ortasından geçti. Şimdi yolun altından su kanalı yapıyorlar ama bu ay içinde tamamlanmazsa ürün ziyan olacak” dedi.

"KIRSAL KESİMDEN GEÇSE OLMAZ MIYDI?"

Denizli’nin Pamukkale ilçesi Kocadere Mahallesi’nde çiftçiler Denizli-Aydın otoyolunun verimli tarım arazilerinden geçtiğini belirterek, “Bunu çorak arazilerden ya da kanalın başından geçiremezler miydi” diye sordu.

Çiftçi Osman Bozkurt, “11 dönüm meyve bahçem komple gitti. Ayrıca sulama kanalının yıkılmasıyla birlikte yolun altından geçecek bir sulama kanalı çalışması başlatıldı. Süreç uzadı. Arazilerimizi nereden sulayacağız bilmiyorum. Bu verimli arazi bir daha geri gelmeyecek. Kırsal kesimden geçirselerdi bu yolu olmaz mıydı” sözleriyle yapım güzergahına tepki gösterdi.

"TARLADA 29 AĞAÇ VARDI, KAYDA 9 AĞAÇ GEÇMİŞ"

Ağaçlarının yanlış sayıldığını iddia eden Halil İbrahim Özbay, “Benim tarlada 29 ağaç vardı, 9 ağaç yazmışlar. 20 ağaç nereye gitti. Biz tekrar sayım yaptık 29 ağaç çıktı ama kayda 9 ağaç olarak geçti. 15-20 senelik ağaçlar” diye konuştu.

"VERİMSİZ ARAZİDEN GEÇEBİLİRDİ"

Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de otoyolun verimli tarım arazilerinden geçtiğine dikkat çekerek şunları söyledi; “Yola karşı değiliz ama güzergah telafi edilmeyecek yerde. 250 metre yukarıdan, verimsiz araziden geçebilirdi. Bu bölgenin mikroklima iklim özelliği nedeniyle ayvaların raf ömrü ve kalitesi çok yüksektir. Rekoltesi, verimi yüksektir!”

"PROJE İPTAL EDİLMELİ"

Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu ise mevcut yolun rehabilite edilerek kullanılabileceğini bu projenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Uslu, “Köylülere ‘Buradan otoyol geçecek arazileriniz değerlenecek’ deniyor. Transit yolun köylülere hiçbir getirisi de yok. Bu yol sadece müteahhidi zengin edecek” diye konuştu.

Projeye ilan edildiği günden beri platform olarak karşı çıktıklarını belirten Uslu, “Eski yolun genişletilmesi basit. O kullanılabilir. Bu yol için dolgu hafriyatı da yine başka arazilerden getirilecek. Güzergah arazileri tahrip edecek. Bu proje tarıma büyük zarar verecek, kesinlikle iptal edilmelidir” dedi.

BMİ PROJENİN İPTALİNİ İSTEDİ

Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) ile Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) Denizli ve Aydın’da eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirerek projenin iptalini istedi. Denizli’de BMİ, Denizli Barosu, TMMOB Denizli İKK ve Denizli Merkez Ziraat Odası Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenledi.

BMİ Sözcüsü Mustafa Çallıca şirketlerin kazancı ve 25 dakikalık kazanım için verimli tarım arazilerinin heba edildiğini vurguladı. Çallıca, “On bin yıldır tarihsel, kültürel varlıklarımıza ve uygarlıklara ekonomik ve sosyal yaşama ev sahipliği yapan Büyük Menderes Havzası’nı ve ekosistemi yolculukta 25 dakika kazanma uğruna yok etmeyelim. Kazanılacak 25 dakikalık zaman için tarihe tanıklık yapan Sarayköy, Honaz, Merkezefendi ve Pamukkale’mizin kazanımlarını kaybetmeyelim” çağrısı yaptı. Çallıca açıklamasının devamında tarım ve hayvancılığın uğrayacağı zararlara dikkat çekerek otoyol çalışmasının acilen durdurulması ve projenin iptal edilmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Çimtaş Tersanesi işçileri: İş bitiminde kıyım gelebilir

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Alper Şener: 40-50 yaş grubunda Kovid-19 daha ağır seyrediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa