28 Mart 2021 11:43

İzmir Barosu: İstanbul Sözleşmesi ancak kanunla kaldırılır

İzmir Barosu üyesi Perihan Çağrışım Kayadelen, İstanbul Sözleşmesi’nin 3 ay daha yürürlükte olacağını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 30 gün içerisinde savunmasını vermek zorunda olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Resmi Gazete

Paylaş

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Çağrışım Kayadelen İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilme kararı, Danıştay başvurularıyla hukuki sürecin nasıl işleyeceğini anlattı.

Mezopotamya Ajansından Semra Turan’a konuşan Perihan Çağrışım Kayadelen, “Dava açan tarafların bir menfaati olması gerekiyor. Bu yüzden verilerle başvuru yaptık. 6284 sayılı Yasa’yla 5 binin üzerinde kadının koruma talebi başvurusu yaptığını bununla da kadınların daha fazla adalet mekanizmalarına ulaşabilmek için adli makam ve barolara başvurduğunu gördük. Bu verileri özellikle koyduk. Sözleşmenin ne kadar önemli ve hayati olduğunu gösterdik” dedi.

KANUNLA KALDIRILIR

Sözleşmenin Anayasa ile eş değer olduğunu dile getiren Kayadelen, “Uluslararası sözleşme kanunla kabul edildiği gibi, kanunla kaldırılır. Ancak KHK ile Cumhurbaşkanına yetki verilerek, kaldırılabileceği gösterilmeye çalışılıyor. Hayır, Cumhurbaşkanı bu yetkiyi kullanamaz. Çünkü temel hak ve özgürlüklere getirilecek kısıtlamalar ancak ve ancak kanunlarla düzenlenir. Bu yürütmenin durdurulmasına bırakılacak, bir iş değildir. Kadınların yaşamı bir kişinin vereceği bir karar değil” diye belirtti.

ERDOĞAN’DAN SAVUNMA ALINACAK

Danıştaya yapılan başvuru ardından işleyecek sürece ilişkin Kayadelen, şunları söyledi: “Danıştay Cumhurbaşkanından önce savunma alacak. Daha sonra dava açan kurumlara cevap verecek. Sonrasında da karar verecek. Karara göre süreç işleyecek. Danıştay kararı olumsuz olursa tekrardan itirazlar yapılabilecek. Bu süre için 3 aylık bir zaman dilimi var. Cumhurbaşkanı 30 gün içerisinde savunmasını vermek zorunda. Aynı zamanda dava açan kurumlara da 30 gün içerisinde cevap verilmesi gerekiyor. Bu süreci uzatadabilirler. Çünkü Avrupa Konseyine geri çekilmesi için bildiri yapıldı. Bu da 3 aylık bir zaman dilimi istiyor. Yani 3 ay boyunca sözleşmeyi yürürlükten kaldıramayacaklar.” (HABER MERKEZİ

ÖNCEKİ HABER

A101 çalışanı kadınlar: Rüyamızda bile çalışıyoruz

SONRAKİ HABER

Avukatın borçlunun yakınına mesaj göndermesi yasal değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa