28 Mart 2021 15:54

Sağlık meslek örgütlerinden "İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula" çağrısı

Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, sağlık meslek lisesi öğrencisi Sezen Ünlü ve sağlık emekçisi Necla Demirbaş'ın katledilmesinin ardından "İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Devrimci Sağlık İş Sendikası (Dev Sağlık-İş) sağlık meslek lisesi öğrencisi Sezen Ünlü ve sağlık emekçisi Necla Demirbaş'ın katledilmesinin ardından "İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula" çağrısı yaptı.

İzmir’de 5 aylık hamile olduğu öğrenilen 17 yaşındaki Sezen Ünlü, dini nikahla evil olduğu erkek tarafından bıçaklanarak katledildi. Babası, kızının cinsel istismara uğradıktan sonra toplumsal baskılar nedeniyle Sezen’in dini nikah yaptığını, kızının uzun süredir şiddet gördüğünü ve tehdit edildiğini anlattı. Sezen, sağlık meslek lisesi öğrencisiydi.

Aydın’da 31 yaşındaki Necla Demirbaş, hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı eski erkek arkadaşı tarafından, uzaklaştırma kararının olduğu evinde ateşli silahla katledildi. Necla, Aydın Devlet Hastanesinde temizlik işçisiydi.

Sağlık meslek örgütleri, iki sağlık emekçisi kadının katledilmesine yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

"KORUYAMIYORSUNUZ, ÖLDÜRÜLÜYORUZ"

“Kadın katliamlarının yükselişte olduğu bir dönemde İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması ve buna yönelik karalama kampanyası, kadınların eşit ve özgür bir hayat sürmelerine karşı açılan bir savaş demektir” diyen örgütler, kadın sağlık emekçilerinin pandemi döneminde Kovid-19 ile mücadele ederken, bir yandan da haklarını savunmaya, saldırılara karşı mücadele etmeye devam ettiklerini söyledi.

Açıklamadan notlar şöyle:

"İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin gündeme gelmesi ile birlikte bir hafta içinde en az altı kadın yine eski eşleri, erkek arkadaşları ve sevgilileri tarafından katledildi. 27 Mart 2021 tarihinde de iki sağlık emekçisi kadın vahşice katledildi.

Kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan ulusal ve uluslararası hukuksal, kamusal kazanımlarımız, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere hem ülkemizde hem de dünyada eril iktidarlar tarafından saldırı altında. AKP iktidarı tarafından kadını erkeğe bağlı tutmak için yapılan kazanımlarımızı geri alma girişimleri sürekli gündemde tutulmaktadır. Geçtiğimiz günlerde gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi feshedilmeye kalkışıldı. Biz kadınlar hukuken geçerliliğinin olmadığını bildiğimiz bu kararı tanımadığımızı her alanda haykırdık.

Dün uzaklaştırma kararı olmasına rağmen Necla’yı evinde koruyamayan, kendisini istismar eden erkekle birlikte yaşamak zorunda kalan ve vahşice katledilen Sezen’i koruyamayan, katilleri engellemeyen iktidar, haklarını arayan kadınların önüne barikatlar yığıyor. Koruyamıyorsunuz, öldürülüyoruz.” (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

Patara'da 12 milyonluk ihale kapsamında yapılan yürüyüş yolu çöktü

SONRAKİ HABER

Verdict in Hrant Dink case: Murder not clarified, family will appeal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa