İngiltere’de polise sınırsız yetki veren yasaya tepkiler büyüyor
İngiltere’de polis yasası karşıtı eylemler yayılıyor. İşçi Partisi de halkın baskısı sonucu yasaya karşı olduğunu açıklamak zorunda kaldı. 3 Nisan günü tüm şehirlerde eylemler planlandı.
Fotoğraf: Evrensel
Özden DİNÇ
Londra
İngiltere’de Muhafazakar Parti hükümetinin sokaklardaki barışçıl protesto gösterilerine yönelik ağır yaptırımlar içeren yasa tasarısına tepkiler her geçen gün büyüyor. Ülkede onlarca kent merkezinde eylemler düzenlendi. Polis karakollarının önünde devam eden eylemlerde onlarca kişi polis şiddetine maruz kaldı ve gözaltına alındı.
Polisin Bristol’da günlerdir devam eden gösterilerde protestoculara uyguladığı şiddet de giderek tırmanıyor. “Polis, Suç ve Ceza Yasa Tasarısı”na karşı cuma günü Bristol’da gerçekleştirilen protesto eyleminde polis göstericilere İngiltere’de son yıllarda benzeri görülmemiş şekilde orantısız şiddet uyguladı.
Göstericiler Bristol'un şehir merkezinde bulunan College Green'den geçen hafta polisin protestoculara şiddet uyguladığı Bridewell Polis Merkezine doğru bir yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Polisin yürüyüşü engellemek için göstericilerin önünde barikat oluşturması sonrası protestocular oturma eylemine geçti. Sosyal medyada yüz binlerce kez paylaşılan görüntülerde polisin yerde oturma eylemi yapan göstericilere kalkanlarıyla vurduğu görülüyor.
EYLEMLER ÜLKENİN HER TARAFINA YAYILDI
Aylardır tartışılan fakat kamuoyunun bilgisine fazla sunulmadan sessiz sedasız geçirilmeye çalışılan yasa, bir polis memurunun kaçırdıktan sonra öldürdüğü Sarah Everard cinayetinden sonra halkın gündemine girdi. Sarah Everard’ın katledilmesini protesto eden kitleler, polise sonsuz yetkiler veren bu yasaya karşı da meydanlara çıktı.
Başında yasaya karşı çıkmayan ve çekimser kalan İşçi Partisi de hakın baskısı karşısında yasaya karşı olduğunu açıklamak zorunda kaldı.
Başta Bristol, Londra, Manchester olmak üzere onlarca kentte eylemler devam ediyor. Dün akşam saatlerinde Brighton Polis Karakolu önünde toplanan binlerce kişi yasanın geri çekilmesini isterken, Manchester’da yapılan eylemde polis göstericilere müdahale etti. Tramvay yolunu trafiğe kapatan yüzlerce göstericiye müdahale eden polis, burada 18 kişiyi gözaltına aldı.
Henüz yasa hayata geçmemiş olmasına rağmen polisin aşırı şiddet kullanması, yasanın hayata geçmesi durumunda neler olabileceğine ilişkin kaygılar da halkın öfkelenmesine neden oldu. Cumartesi günü Bath, Falmouth, Nottingham, Sheffield, Cambridge, Bradford, Cardiff gibi şehirlerde de kitlesel eylemler yapıldı.
GAZETECİYE DE SALDIRDILAR
Başbakan Boris Johnson ve İçişleri Bakanı Priti Patel olaylarla ilgili yaptıkları benzer minvaldeki açıklamalarında başıbozuk “çetelerin” polise şiddet uyguladığını iddia etti. Ortaya çıkan görüntüler ise, başbakan ve bakanın doğruyu söylemediğini gösteriyor.
Öte yandan Daily Mirror gazetesi muhabiri Matthew Dresch, polisin uyguladığı orantısız şiddete dair çektiği görüntüleri Twitter hesabından paylaştı. Dresch paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Basın mensubu olduğumu belirtmeme rağmen polisler bana da saldırdı. Olayları hiç müdahalede bulunmadan takip ediyordum ve hiçbir şekilde polislere yönelik bir tehdit oluşturmuyordum.”
March 27, 2021
Gazeteci ayrıca paylaştığı görüntülerde polis şiddetine maruz kaldığı görüntülerde videonun sesini bizzat kendisinin sansürlediğini zira polisin kendisine saldırısı karşısında çıkardığı “kulak tırmalayan” sesleri izleyicilerle paylaşmak istemediğini ifade etti.
ÜLKE ÇAPINDA EYLEM YAPILACAK
Polisin bugüne kadar sahip olduğu yetkilerin çok daha fazlasını tanıyan ve özellikle de gösteri hakkını polisin keyfi uygulamalarına bırakan yasa karşısında ülke çapında eylemler planlanıyor.
“Kill The Bill” (Yasayı Yok Edin) başlığı altında 3 Nisan günü tüm köy, kasaba ve şehirlerde eylemler planlandı.
Başta, İşçi Partisi içindeki “Sol Kanat”ı temsil eden Momentum hareketinin de içinde olduğu kampanya grupları eylem çağrıları yapıyor.
Eylemlerin hem kitlesel hem de tüm şehir merkezlerinde gerçekleşmesi bekleniyor.
İMZA KAMPANYASI DEVAM EDİYOR
“Barışçıl Protesto Hakkımızı Sınırlamayın” başlığı altında hükümete ve beraberinde parlamentoya hitaben hazırlanan dilekçeye bugüne dek 230 binden fazla kişi imza attı.
Parlamento 100 binden fazla imzaya sahip dilekçeleri gündemine almak mecburiyetinde. Ayrıca hükümet teamül gereği 10 binden fazla imza bulunan tüm başvuruları yanıtlıyor.
Dilekçenin güncel durumunu buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.