"Roboski'ye adalet gelene kadar rahat uyumayacağız, uyutmayacağız"
Roboski İçin Adalet Girişimi’nin Roboski Katliamı'nın 111'inci ayına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da" denildi.
Fotoğraf: HDP
Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski Katliamı’nın 111’inci ayında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Roboski’de 19’u çocuk 34 sivilin katledilişinin üzerinden 111 ay, 483 hafta ve 3 bin 378 gün geçtiği belirtilerek, “Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda ‘Barış ve Adalet’in yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir” denildi.
Türkiye'nin katliamlar tarihinin defalarca yazıldığı bir ülke olduğuna dikkat çekilen açıklamada "Ne yazık ki yaşadığımız ülke hiçbir katliamla yüzleşilmediği, faillerin yargılanmadığı, adaletin de sağlanmadığı bir ülkedir. Göstermelik de olsa kısmen açılabilen davalar ya kapatıldı ya da zaman aşımına uğratıldı. Tersinden işletilen hukuk ile hak arayanlar cezalandırıldı hâlâ da cezalandırılmaya devam ediliyor. Peki insanlar adaleti nasıl talep edecekler, adaletin sağlanmasının önündeki engelleri nasıl aşacaklar? Buna verilen müspet bir cevap da yok, politika da yok, hukuk da yok” ifadeleri yer aldı.
"HAK ARAMA SUÇ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR"
Açıklamanın devamında “Ülkede hiçbir yasanın, hukukun ve etik kuralların işletilmediğini görüyoruz, yaşıyoruz. Kadın katliamlarını engellemesi gerekenler İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırıyor. En temel haklardan olan siyaset hakları engellenerek yasaklar getiriliyor. Parti kapatma davaları açılıyor. En küçük muhalefet etme pratiği ya hapis ya da adli kontrol sistemiyle cezalandırılıyor. Hak savunucuları gözaltına alınıyor, tehdit ediliyor ve cezalandırılıyor. Barışçıl olarak yapılmak istenen toplanma ve gösteri hakkı ortadan kaldırıldı. Yapmak isteyenler darbediliyor, gözaltına alınıyor, haklarında davalar açılıyor. Hak arama ve adalet talep etme artık bir suç olarak değerlendiriliyor ve işlem görüyor. Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler Anayasanın 90’ıncı Maddesi uyarında koruma altında olmasına rağmen yok hükmünde kabul ediliyor ve asla uygulanmıyor" denildi.
YAŞANANLARIN ASLI ADALETSİZLİK
"Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir" vurgusu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da.” (Ankara/MA)