HDP'nin önceliği kapatma davasına karşı kamuoyu oluşturmak, alternatifler de hazır
HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın ilk incelemesi AYM tarafından yarın yapılacak. AYM’nin yapacağı inceleme öncesi HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede Evrensel'e konuştu.
1 Mayıs 2019 / Bakırköy - İstanbul | Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel
Birkan BULUT
Ankara
Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın ilk incelemesini yarın yapacak. Yüksek mahkemenin iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar vereceği inceleme öncesinde konuştuğumuz HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, iddianamenin siyasi saiklerle hazırlanması, içindeki eksikler ve hatalar nedeniyle kabul edilmemesi gerektiğini anlattı.
Kapatmaya karşı HDP’den vazgeçmeyeceklerini belirten Dede, “Her türlü ihtimale karşı alternatifimiz var ama şu an asıl odaklandığımız nokta HDP’nin kapatma davasına karşı dostlarımızla, demokrasiyi savunanlarla birlikte güçlü bir duruş sergilemektir” dedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması için hazırladığı iddianame yarın Anayasa Mahkemesinde incelenecek. İddianamenin kabul edilmesi durumunda ön savunma için HDP’ye gönderilecek. Süreç,
- HDP’nin savunma için sürenin uzatılmasını istemesi,
- HDP’nin ön savunma vermesi,
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının esas hakkındaki görüşünü sunması, bu görüşü HDP’ye göndermesi,
- Başsavcının sözlü açıklama ve HDP’nin sözlü savunma yapması ile sürecek.
Aylarca devam edecek bu süreçte davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından yapılacak toplantıda, partinin kapatılmasına veya hazine yardımının kesilmesine 15 üyeden en az 10’u ile karar verilebilecek.
“İDDİANAME HENÜZ BİZE TEBLİĞ EDİLMEDİ”
AYM’nin yapacağı inceleme öncesinde Evrensel’e konuşan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, “Bu incelemede iddianamenin hukuka uygun olup olmadığı incelenecek. İddianame henüz bize tebliğ edilmediği için net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak basına servis edilen metin tam iddianameyse birçok eksik ve hata nedeniyle bu iddianamenin iade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Meclisin üçüncü partisi veya herhangi bir partinin bu şekilde kapatılması siyaseten üzücüdür, hukuken de kabul edilemez” dedi.
“İKTİDARIN POLİTİKALARI MİLLİ MESELE GİBİ SUNULUYOR”
İddianamede hayatını kaybedenlerin isimlerinin, HDP kurulmadan önce yapılan etkinlik ve eylemlerin yer aldığını belirten Dede, iddianamenin girişinde HDP’nin “Hiçbir milli meselede devletin yanında olmadığı” gibi bir gerekçe bulunmasına tepki gösterdi. İktidarda bulunan partinin politikalarının milli mesele gibi sunulduğunu belirten Dede, “HDP’nin bu politikalara muhalefet ettiği için kapatılması gerektiğini söylemesi hem politik hem hukuki olarak anlaşılır değil tüm çevreler söylüyor; bu kapatma davası hukuki değil. AKP ve MHP genel başkanlarının baskısı sonucu bu iddianame hazırlandı” dedi.
“NEWROZ KAPATMAYA YANIT OLDU”
İddianamenin kabul edilmesi ile başlayacak yargılamanın parti kapatmaya gitmesi durumunda HDP’nin ne yapacağını sorduğumuzda Dede şöyle yanıt verdi: “Kadın meclisi ve parti meclisi toplantılarımızda partimizin içinde geçtiği bu süreç ele alındı. Parti meclisimizde öne çıkan vurgu partimizin sahiplenilmesine devam etme yönünde oldu. HDP’den vazgeçmeyeceğiz. HDP kurulduğundan bu yana büyük emekler ve bedellerle ayakta kalmıştır. Bunun son göstergesi de Newroz’da halkın partimize sahip çıkması oldu. Ancak her ihtimale ilişkin tartışmalar yürütülüyor. Partimiz, siyasi iktidarın uzantısı haline gelmiş yargı eliyle yapacağı her saldırıya karşı alternatifsiz değil. Bize inanan, güvenen, HDP fikriyatını sahiplenen halkımızı hiçbir zaman Türkiye siyaseti dışına itemeyecekler. Her türlü ihtimale karşı alternatifimiz var ama şu an asıl odaklandığımız nokta HDP’nin kapatma davasında karşı dostlarımızla, demokrasiyi savunanlarla birlikte güçlü bir duruş sergilemektir.”