30 Mart 2021 10:05

TÜSİAD'dan Merkez Bankası göndermesi: Öngörülebilirlik olmadan plan yapılamaz

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, "Kurumsal yapılarda öngörülebilirlik olmadan plan yapılamaz" diyerek Merkez Bankası'na yönelik gece yarısı atamalarını eleştirdi.

Tuncay Özilhan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Olağan Genel Kurulu toplandı. Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan isim vermeden, Merkez Bankası'na yönelik gece yarısı atamalarını eleştirdi. ''Kurumsal yapılarda öngörülebilirlik olmadan plan yapılamaz'' diyen Özilhan ekonomik istikrar için "güven" olması gerektiğini söyledi. 

"Fiyat artışları ile mücadele etmek için fiyat kontrollerinin yetmediğini, kalıcı çözümün, üretim kapasitesini artırmak olduğunu" söyleyen Özilhan, "Şimdi önümüzde kaçırmamamız gereken bir fırsat var. Pandemi ertesinde ticaret zincirlerinde değişim bekleniyor. Avrupalı şirketlerin tedarik kaynaklarını çeşitlendirmek ve daha yakın coğrafyaya taşımak istemeleri Türkiye'nin önemini daha da artıracak. Bu fırsattan yararlanmak için Türkiye, sorunlarını geride bırakıp sanayi ve tarımsal üretim kapasitesiyle hazır hale gelmeli" ifadelerini kullandı.

Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de Merkez Bankasındaki değişikliklere ilişkin "Son 2,5 yıl içinde en önemli kurumlarımızdan TÜİK’in Başkanı 4, Merkez Bankası’nın Başkanı ise 3 kez değişmiştir. Demokratik hukuk devletlerinde kamusal alanda hizmet gören kişilerin atanması, görevden alınması, kısaca devlet personel rejimi, yasamadan aldığı güç ile yürütmenin uhdesinde olan bir konudur ve öyle olmalıdır. Zira hükümet, programı çerçevesinde, en uygun insan kaynaklarıyla amaçlarına ulaşmak isteyecektir” dedi. Kaslowski, bu tür görev değişikliklerinde, "şeffaflık ve hesap verilebilirliğin" dikkate alınmasını istedi.

Seçimin ardından söz alan TÜSİAD Üyesi Faruk Ekinci, TÜSİAD'ın daha aktif rol oynaması çağrısı yaptı. Ekinci "Sürekli yukarıdan kayalar yuvarlanıyor. Bizim TÜSİAD olarak yukarı çıkıp, o kayaların indirilmesini önlememiz ve çözüm bulmamız gerekiyor. TÜSİAD'ın artık tribünlerden oyun sahasına inmesi gerekiyor" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi'nde kayyum-devlet işbirliği: Uçaksavar lojmanları TOKİ'ye devrediliyor

SONRAKİ HABER

Fatsa'da maden şirketi lehine usulsüz ağaç kesimi protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa