30 Mart 2021 11:48

Uzmanlar artan vakaları, tedbirleri değerlendirdi: Bu önlemlerle salgın baskılanamaz

Türkiye’de çok riskli il sayısı 58’e çıkarken, açıklanan tek önlem ise çok riskli illerde cumartesi sokağa çıkma yasağı oldu. Uzmanlar, "Salgının baskılanması için tam kapanma şart" uyarısı yaptı.

Arşiv | Fotoğraf: Mehmet Yirun/DHA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

İktidarın ‘normalleşme’ adı altında koronavirüs kısıtlamalarını kaldırmasının üzerinden geçen 1 ayda vakalar 3 katına çıktı. Türkiye’de çok riskli il sayısı 58’e çıkarken, açıklanan tek önlem ise çok riskli illerde cumartesi sokağa çıkma yasağı oldu. Evrensel'e konuşan uzmanlar yeni olmayan bu önlemlerin daha önce vakaların artmasını engelleyemediğine dikkat çekerek “Salgının baskılanması için tam kapanma şart” dedi.

1 Mart’ta yayımlanan koronavirüs tablosuna göre 69 kişi hayatını kaybetmiş, 9 bin 891 vaka tespit edilmişti. 29 Mart’ta yayımlanan tabloda ise 154 kişi hayatını kaybederken vaka sayısı 32 bin 404’e çıktı.

TEK ÖNLEM CUMARTESİ YASAK

Cumhurbaşkanı bir ay sonra yapılan kabine toplantısından çıkıp yaptığı açıklamada, vaka artışında yaşanan patlamaya rağmen yüksek riskli illerde sadece cumartesi ve pazar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını açıkladı. Açıklanan diğer önlem ise ramazan boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma, lokanta ve kafe gibi işletmelere paket servis sınırı. İllerin risk durumunu gösteren yüz bin kişi başına düşen vaka sayısı ise bu kez açıklanmadı.

“BİRİNCİ DALGADA 3. PİK”

Salgındaki büyük artış ve iktidarın tutumunu değerlendiren HASUDER Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, birinci dalganın 3. pikinde çıkış döneminde olduğumuzu belirterek “Genel olarak önlemler gevşetilirken önemli kriterlerden bir tanesi günlük vaka sayısı, hastaneye yatışlar ve yoğun bakımda yatan hastaların azalmasıdır. Ama 1 Mart’ta önlemler gevşetilirken vakalar zaten son 5 haftadır artış içindeydi. Dolayısıyla biz vaka sayıları artarken önlemleri gevşetme yoluna gittik. Sadece birkaç önlem kaldı. Bunun sonucunda da bütün Türkiye kırmızıya büründü” dedi.

“BU ÖNLEMLER VARKEN VAKALAR ARTTI”

Artışa rağmen hâlâ farklı bir önlem alınmadığına dikkat çeken Üner, yeni getirilen kısıtlamaların daha öncesinde çok yüksek riskli illerde uygulandığını ama bu illerde vaka sayılarının artmaya devam ettiğini hatırlattı. Aktif hasta sayısının da artmaya devam ettiğini belirten Üner, hafta sonu yasağının salgının seyrine iyi yönde bir etkisinin olmayacağını söyledi. İnsanların çalışmak zorunda olduğunu ve işyerlerine gitmeye devam ettiğini ifade eden Üner “Fabrikalarda çalışmaya devam eden işçilerin kullandığı servislerde önlemlerin hiçe sayılması, kamuda evden ya da esnek çalışma yerine tam zamanlı çalışmaya başlanması... Bunlar devam ettirildikçe salgının yayılımını engellemek çok mümkün değil. Salgının baskılanması için gereken 28 günlük tam kapanma gerekli. Bu yapılırken herkese ekonomik destek sağlanmalı” dedi. Diğer yandan aşılamanın da hızlandırılması gerektiğine vurgu yapan Üner “Bunlar yapılmadığı müddetçe saatlik kapanmalar, hafta sonu kısıtlamalarının ancak çok hafif etkileri olur” diye konuştu.

YENİDEN KOVİD SERVİSLERİ KURULUYOR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, bu gidişle vaka sayılarının 60 binlere ulaşacağı uyarısında bulundu. Çünkü virüsün üreme ve yayılma hızının da mutasyonla birlikte arttığını belirten Bulut, “Vakalar 60 bine ulaştığında kritik zamana girmiş olacağız. Yoğun bakımlarda tıkanmalar olacak. Şimdiden klinikler tekrar kovid kliniğine dönüştürülüyor. Aşılama da hızlı gitmiyor. Toplumun yüzde 7-8’nin aşılanmasıyla olacak bir şey değil. Tekrar ekim ayına dönebilir” dedi.

Alınan önlemlerin bilimden uzak bir yönetimden kaynaklandığını ifade eden Bulut, “Salgın yönetimi değil algı yönetimi yapıyorlar. Vakalar, kongre bölgelerine göre artış gösterdi. Kongre için farklı illerden 45 bin kişi Ankara’ya geldi. Türkiye’nin her yerinden mutasyonlar Ankara’ya taşındı. Resmen parti kongresi değil mutasyonlar kongresi yapıldı” diye konuştu. Artık tam kapanmanın şart olduğuna vurgu yapan Bulut, “İşyerlerini 14-28 gün süreyle kapatmak gerek. Bir sürü fabrikada vakalar patlamış durumda. İşçiler de işlerini kaybetmemek için kendilerini gizliyor. Stratejik yerler dışında her yerde kapatmaya gidilmeli. Bu noktada çalışmayan işçiye esnafa yardım yapılması gerekiyor. Toplumsal hareketlilik azalırsa vakalar bitmez ama 100-200’e düşer, ölüm sayıları azalır” değerlendirmesinde bulundu. 

ÖLÜMLERİN 2 KATTAN FAZLA ARTMASINA RAĞMEN ÖNLEMLER ARTIRILMADI

Pandemi kısıtlamalarının normalleşme adı altında kaldırıldığı 1 Mart tarihinde yayınlanan Sağlık Bakanlığı tablosuna göre 69 kişi hayatını kaybetmiş, 9 bin 891 vaka tespit edilmişti. 29 Mart’ta yayınlanan tabloda ise 154 kişinin hayatını kaybettiği, 32 bin 404 vakanın tespit edildiği açıklandı.

Ancak bakanlığın tablosuna göre bir ayda vakaların 3 kattan, ölümlerin 2 kattan fazla artmasına rağmen önlemler artırılmadı. 1 Mart tarihinde yüz bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere çeşitli kriterlere göre iller sınıflandırıldığı açıklanarak; tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararının salgının her ildeki iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verileceği açıklanmıştı. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kaldırıldı, yüksek ve çok yüksek riskli illerde sadece pazar günü devam etti. Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi, Halı saha, yüzme havuzu gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile çalıştırıldı. İki haftada bir salgının durumuna göre kısıtlamaların getirileceği açıklanmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadı. Bu süreçte AKP ve MHP’nin lebaleb kongreleri de halkın tepkisine yol açtı.

TEK ALINAN ÖNLEM CUMARTESİ YASAK, RAMAZANDA DÜKKANLARIN KAPANMASI

Cumhurbaşkanı bir ay sonra yapılan kabine toplantısından çıkıp yaptığı açıklamada, vaka artışında yaşanan patlamaya rağmen sayısı 58’e çıkan kırmızı kategorideki illerde cumartesi ve pazar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını açıkladı. Açıklanan diğer önlem ise Ramazan boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma, lokanta ve kafe gibi işletmelere paket servis sınırlaması, toplu iftar ve sahur gibi etkinliklerin yasaklanması oldu. Yüz bin kişi başına düşen vaka sayısı ise açıklanmadı.

ÖNCEKİ HABER

Afyon'da saatlerce darbedilen 16 yaşındaki çocuğa hapis istemiyle dava açıldı

SONRAKİ HABER

IstanPol'dan vergi raporu: Asgari ücret vergiden muaf olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa