İsveç şirketi Sincan’a ham madde göndermeme kararı aldı
Çin’in Uygurlara yönelik baskıları gerekçesiyle, İsveç-Finlandiya ortaklı Storo Enso, tekstilde kullanılan ham maddeleri Sincan’a göndermeme kararı aldı.
Fotoğraf: storaenso.com'dan alınmıştır
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç-Finlandiya ortaklı kağıt ve selülöz üreticisi Stora Enso, Çin’in Uygurlara yönelik baskıcı uygulamalarının dünya basınında yer almasından sonra Sincan bölgesine yaptığı ham madde satışlarını durdurma kararı aldı.
İskandinavya ve dünya medyasında son haftalarda Sincan’da “eğitim” kamplarında tutulan Uygurların insan haklarının ihlal edildiği ve fabrikalarda işçilerin zorla çalıştırıldığı haberleri çıkmıştı.
Hong Kong’da yayımlanan South China Morging Post gazetesi, pazar günkü sayısında Storo Enso’nun elbise üretiminde kullanılan ham maddeleri Sincan’a gönderilmesine son verme kararı aldığını duyurdu. Gazetede yer alan habere göre Stora Enso’nun Sincan’da Uygurların tutulduklaruı kampların yakınlarında viskoz üreten fabrikaları bulunuyor. Fabrikalarda kullanılan ham maddelerin büyük bir çoğunluğu Finlandiya’dan geliyor.
1 MİLYON CİVARINDA UYGUR’UN ZORLA ÇALIŞTIRILDIĞI İDDİA EDİLİYOR
Uluslararası gözlemciler ve insan hakları örgütleri, Sincan’da kamplarda tutulan 1 milyon civarındaki Uygur’un zorla çalıştırıldığını ve kadınların kısırlaştırıldığını öne sürüyor. Çin ise, Uygurlar’ın insan haklarını ihlal ettiği iddialarını yalanlıyor.
ABD, Kanada ve Hollanda gibi ülkeler, Çin’i suçlarken Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Çin’in insan haklarını ihlal ettiğini ve azınlıklara baskı uyguladığını söylemişti.
H&M’NİN ÇİN’DEKİ FAALİYETLERİNE SON VERMESİ TALEBİ
İsveç giysi tekeli H&M de, Uygurlar’ın Çin’de tekstil sanayinde zorla çalıştırdığı iddialarını kaygı verici bulduğunu açıkladı. Açıklamanın ardından şirkete yönelik tüketici baskısı arttı. Birçok kesim H&M’nin Çin’deki faaliyetlerine son vermesini istiyor.
Bu arada Finlandiya’da Marimekko adlı giyim şirketi, daha önce internet sayfasında yer alan ve şirketin insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’de üretilen pamukları satın almadığını duyuran haberini siteden kaldırdı. Finlandiya şirketlerinin yurt dışındaki çalışmalarını izleyen Finnwatch, haberin Çin’den yapılan baskıların sonucu kaldırıldığını ileri sürdü.
AF ÖRGÜTÜ: GENİŞ KAPSAMLI BİR YASA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Uluslararası Af Örgütü Finlandiya Seksiyonu Başkanı Frank Johansson ise, Finlandiya hükümetinin insan haklarının ihlal edildiği ülkelere yatırım yapılmaması için geniş kapsamlı bir yasa üzerinde çalıştığını ve örgütlerinin de böylesi bir çalışmayı sürdüren komite içinde yer aldığını söyledi.
Yeni çıkacak yasanın geniş kapsamlı olması için çaba gösterdiklerini söyleyen Johansson, “Çok açıktır ki şirketlerin tıpkı özel kişiler ve devletler gibi insan haklarının güvence altına alınması için sorumlulukları var” dedi.
Ülkeleri yönetenlerin uzun süreden beri şirketlerin sorumluklarını üstlenme taleplerine karşı çıktıklarını ancak artan baskılar sonucu daha fazla ülkenin yeni yasalar çıkarmak zorunda kaldığını söyledi. Hükümet ve şirketlerin geri adım atmasında sıradan insanların baskılarının etkili olduğuna vurgu yaptı.
ETİK TİCARET DERNEĞİ: YASALARDA DEĞİŞKLİK YAPILMALI
Etik Ticaret Eetti’nin sorumlularından Kirsi Salonen, Haber ajansı Yle’ye yaptığı açıklamada şirketlerin sorumluluklarını üstlenmeleri için yasalarda değişiklik yapılmasını istedi. Bireylerin bir dereceye kadar etkili olacaklarını ancak şirkertlerin esas sorumluluğu taşıdıklarını ifade etti.
Salonen, “Ama sonuçta şirketlerin ve karar vericilerin sorumlulukları var ve bundan dolayı biz yasanın çıkarılması için çaba gösteriyoruz. Etik sürdürülebilirlik tüketicilerin sorumluluğunda olmamalı” dedi.