Özdemir: AB, Türkiye’yi kendine yakın ve bağımlı hale getirme stratejisi uyguluyor

Evrensel gazetesi Almanya Temsilcisi Yücel Özdemir, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini Gündem Özel'de değerlendirdi.

30 Mart 2021 16:30
Paylaş

Evrensel gazetesi Almanya Temsilcisi Yücel Özdemir, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.

Yücel Özdemir'in değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

AB Liderler Zirvesi özellikle Türkiye için önemli bir zirveydi. Akdeniz’deki gelişmelerle ilgili 15 sayfalık bir rapor hazırlandı. Bu raporda Akdeniz konusunda Türkiye’de olumlu gelişmeler olduğu yer aldı. Zirvede de Türkiye’ye olumlu mesajlar verildi. Türkiye’de sorunlar yaşanan insan hakları ve demokrasi konusunda AB’nin tutumu merak ediliyordu. Ancak bu konuların, AB’nin Türkiye politikasını belirlerken esas almadığını gördük.

90’lı yılların sonu 2000’lerin başında Türkiye’deki insan hakları ve demokrasi meselesi bir sorundu AB için. Son birkaç yıldır dünyanın içerisine girmiş olduğu çelişkiler ve çıkarlar çerçevesinde AB Türkiye ilişkileri artık Avrupa’nın dış politika ekseninde gidiyor. AB’nin siyasetinde olan ülkelerin ekseninde demek daha doğru olur. AB’nin merkezinde de Almanya var. Türkiye ile Almanya arasında çok fazla ekonomik ilişki var. Türkiye Almanya için iyi bir pazar. Almanya Türkiye dış politikasında bir kader birliği, yakınlaşma süreci başladı. Birincisi ABD ile ilişkiler. Almanya’da özellikle Rusya konusunda ABD’nin baskısı altında. İki ülke de bu nedenle birbirine yakınlaşıyor.

Çin hızlı bir yükseliş içinde ve burada bütün ülkeler pozisyonunu belirlerken Çin’e bakıyor. Çin Rusya ile yakın. ABD’de Avrupa’yı kendi yanına almak istiyor. ABD, AB zirvesinde bir konuşma yaptı, kader birliği yapmak zorundayız dedi. Eski denklemde SSCB varken, dünya ideolojik ve siyasi olarak iki denklemde bölünmüştü. Şu an ayrı bir sistem yok. Hepsi kapitalist ve emperyalist sistem. Birbirleriyle ilişkilerini de meta ve pazar üzerinden kurdukları için aradaki ülkeler de kim güçlü diye bakacak.

Türkiye sığınmacıları tutmak için elinden gelen pek çok şeyi yaptı. Avrupa ise kendi sınırları içine daha fazla sığınmacı getirmemekte kararlı. Bu yüzden de Türkiye’ye her türlü maddi yardımı yapmaya hazırlar. Avrupa da Erdoğan’ın her zaman bir çizgi üzerinde gitmediğini biliyor. Ama kendine daha yakın ve bağımlı hale getirme stratejisi uyguluyor. (Evrensel WEBTV)

ÖNCEKİ HABER

Restoranlar için uyarı: Kısa çalışma biterse ücretsiz izin başlar

SONRAKİ HABER

MGK bildirisi: Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka uygun çözüm geliştirilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa