30 Mart 2021 15:05

Adana'da imar planı toplantısına TMMOB değil müteahhitler çağrıldı

Adana'da imar planlarının revizyonlarına dair düzenlenen toplantıya TMMOB dahil edilmedi; belediye, müteahhit temsilcileriyle bir araya geldi. TMMOB konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adana'da imar planlarının revizyonlarına dair düzenlenen toplantıya TMMOB, talepte bulunmasına rağmen dahil edilmedi; belediye, müteahhit temsilcileriyle bir araya geldi. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

“Adana İmar Sorunları, Yayalaştırma ve Kent Dokusunun Korunması” konulu basın toplantısında konuşan İKK Sekreteri Ahmet Uncu, "Kentimiz ve kamu adına konuların takipçisi olacağız" dedi.

İmar planı revizyonlarının 1 Temmuz 2021 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini söyleyen Uncu, aksi takdirde planların resen Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacağını, bu durumda da Adana için önemli sıkıntıların ortaya çıkacağını vurguladı.

Uncu, imar düzenlemelerinin şehrin bütünselliği içinde altyapı, ulaşım ve şehir içi trafikte yaratacağı etkiler beraberinde planlanmadığını; geleceği öngöremeyen, sistemli bir anlayışla kentleşme planlarını düzenleyemeyen yerel yöneticilerin, yüksek yoğunluklu ve serbest yükseklikli yapıların oluşmasının önünü açtığını ifade etti.

Bu plansız büyümenin sonucunda yeşil alanları, otoparkları ve yaşam alanları yetersiz, yan yana farklı yüksekliklerde yapıların yer aldığı bir kent dokusunun ortaya çıktığını söyleyen Uncu, Adana’nın estetikten uzak, altyapısı yetersiz, su ve sel baskınlarına konu olan, özellikle trafik sorunu yaşayan bir hale dönüştüğünü belirtti.

"TMMOB DAHİL EDİLMELİDİR"

TMMOB’ye bağlı konuyla ilgili odaların görüşlerinin alınması için Büyükşehir Belediyesine talepte bulunmalarına rağmen yaklaşık 10 gün önce gerçekleşen toplantıya kendilerinin dahil edilmediğini, belediyenin müteahhit temsilcileriyle bir araya geldiğini söyleyen Uncu, devamında gerçekleşecek toplantılara kendilerinin de katılmasını gerektiğini vurguladı.

"KAMU KAYNAKLARI ZARAR GÖREBİLİR"

İmar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması durumunda, kanunda belirtildiği üzere oluşacak maliyetin yüzde 100 fazlasının ilgili idaresinden tahsil edileceğini hatırlatan Uncu, "Bu da belediye gelirlerinden maliyetin de üzerinde bir kesinti anlamına gelir ki belediyeleri ekstra külfet altına sokacaktır" dedi.

"BÜYÜK SAAT'İN BULUNDUĞU CADDE TOĞLU TAŞIMA TRAFİĞİNE AÇILMAMALI"

Uncu ayrıca "Özellikle kentin simgesi olan tarihi Büyük Saat'in bulunduğu caddenin kesinlikle toplu taşıma trafiğine açılmamalı, bu düşünce akıldan bile geçirilmemelidir. Bu cadde belirli saatlerde tamamen trafikten ve park etmiş araçlardan arındırılarak yayalaştırılmalıdır" dedi.

Uncu, kentin çeşitli noktalarında yapılması gereken yayalaştırmalar hakkında çalışmalar hazırladıklarını da dile getirdi.

"RANT GRUPLARININ TALEPLERİ HAYATA GEÇİRİLİYOR"

Basın toplantısının ardından İKK heyeti, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak kentin stadyum, trafik, ulaşım, imar planı gibi sorunlarında çözüm önerilerini dile getirdi. Bu konularda rant gruplarının çıkarlarının gözetildiği vurgulandı.

Mimar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, TMMOB olarak sorunlara çözümler getirdiklerini ancak hükümet ve belediyeler tarafından süreçlerin dışında bırakıldıklarını aktardı.

Tüzün, "Maalesef bu sorunların çoğunu bazı grupların çıkarları söz konusu olduğu için yaşıyoruz. Bir yer yıkılacağı ya da düzenleneceği zaman endişe duyuyoruz çünkü yerine ne geleceğini bilemiyoruz. Kimlerin çıkarına olacak bilemiyoruz" dedi. (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Özlem Kaygusuz: ABD, soğuk bir ikna-destekle karışık baskı yapıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul'da yeni koronavirüs kararları: Halı sahalar ve yüzme havuzları açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa