30 Mart 2021 15:30

Gazeteci örgütlerinden çağrı: Yalnız olmadıklarını gösterelim

Gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan Zeynep Durgut hakkında “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla açılan dava 2 Nisan’da görülecek.

(soldan sağa) Şehriban Abi, Cemil Uğur, Nazan Sala ve Adnan Bilen | Fotoğraflar & Kolaj: MA

Paylaş

Van’da 4’ü tutuklu 5 gazeteci hakkında açılan davanın ilk duruşması için dayanışma çağrısı yapan basın meslek örgütleri temsilcileri, “Meslektaşlarımızı koruyalım. Sahip çıkılan 4 arkadaşımızın şahsında gazeteciliğin kendisi olacak” dedi.

Van’ın Çatak ilçesinde 2 kişinin helikopterden atıldığı iddialarını haberleştirdikten sonra 9 Ekim 2020 tarihinde tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews Muhabiri Şehriban Abi, Gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan MA Muhabiri Zeynep Durgut hakkında açılan davanın ilk duruşması 2 Nisan’da görülecek. Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan davada 5 gazeteciye "Terör örgütü üyesi olmak" suçlaması yöneltiliyor. Tutuklu gazetecilerden Nazan Sala’nın ayrıca "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla cezalandırılması isteniyor.

Basın örgütleri temsilcileri, kamuoyunun da yakından takip ettiği davada yargılanan gazetecilerle dayanışma çağrısı yaptı.

"MESLEKTAŞLARIMIZI KORUYALIM"

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazeteciler hakkındaki iddianamede habercilik dışında herhangi bir faaliyetin bulunmadığına dikkati çekti. Durmuş, “Dalga geçer gibi bir de iddianamede ‘Yaptıkları haberlerin hepsinde toplumsal olayları işliyorlar magazinsel haber hiç yapmıyorlar’ gibi ifadeler var. Umarım bu duruşmada özgürlüklerine kavuşurlar. Türkiye hukuku ve demokrasisi bu rezillikten kurtulur” diye konuştu. Duruşmayı takip edeceğini ifade eden Durmuş, tüm meslek örgütlerini dayanışma için kente çağırdı.

DFG: GAZETECİLİK YARGILANIYOR

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, gazetecilerin köylülerin helikopterden atılma haberleri sonrası tutuklandığını anımsatarak, bu durumun “gazetecilik açısından yüz karası” olduğunu kaydetti. Gazetecilerin tutukluluğunu kabul etmediklerini belirten Altan, “Gazetecilik suç değildir. Haber yapmak suç değildir. Hiçbir suçları yok. İddianamelerine de bakıldığında bir kez daha ortaya çıkıyor ki gazetecilik yargılanıyor, gazetecilik suçlanıyor. Gazetecilik halkların haber alma hakkını sağlamaktır. Arkadaşlarımız da bunu layıkıyla yerine getirmiştir” dedi. 2 Nisan’daki duruşma için dayanışma çağrısı yapan Altan, “Gazeteciler ve gazeteci örgütleri arkadaşlarımızı yalnız bırakmasınlar. Herkes desteğini göstermeli ki bir daha gazeteciler mesleki faaliyetlerinden kaynaklı yargılanmasın” diye konuştu.

BASIN İŞ: GAZETECİ HALK ÇIKARINI SAVUNUR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağılı Basın İş Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi Ali Ergin Demirhan, Servet Turgut ve Osman Şiban’ın yaşadıklarını tutuklu gazeteciler sayesinde öğrendiklerini ifade etti. Demirhan, “Gazetecilerin asıl suçları da budur. Gizli kalması istenen bu hakikati bizlere duyurmasıdır. O yüzden de suç olarak gösterilen gazeteciliktir. Biz de ‘gazetecilik suç değildir’ diyerek arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” diye seslendi. “Gazeteci devlet aleyhinde halkın çıkarlarını savunan kişidir” diyen Demirhan, gazetecilerin devlet propagandası yapan kişiler olmadığını vurguladı.

MKGP: KAZANIMLARDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Ayşe Güney, gazetecilik ilkeleriyle hareket edenlerin gözaltı ve tutuklamalarla sindirilmeye çalışıldığını kaydetti. Yıllardır denenen bu politikanın sonuç vermediğine dikkati çeken Güney, muhalif gazetecilerin “Baskılar bizi yıldıramaz” söyleminin salt bir slogan olmadığını ve bunu yaşamsallaştırdıklarını ifade etti. Güney, “Bedel ödemekten korkmuyor, gerçeklerden vazgeçmiyoruz. Her yerde olduğu gibi bu davada da iki kadın arkadaşımız şahsında Kürt kadın gazeteciler yargılanmakta. Basın alanında verilen kadın mücadelesi ve kazanımları hedef alınmakta. Nasıl bugün kazanımımız olan İstanbul Sözleşmesi için alanlardaysak, basın alanındaki kazanımlarımızı savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Duruşma günü dayanışmayı büyütmek için Van’da olacaklarını aktaran Güney, “Kadınlar başta olmak üzere tüm demokratik kesimleri, bizimle yan yana durarak, ortak mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da yeni koronavirüs kararları: Halı sahalar ve yüzme havuzları açıldı

SONRAKİ HABER

Meral Akşener de İstanbul Sözleşmesi için Danıştay'a başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa