31 Mart 2021 00:37

Malatya'da öğrencilerin internet faturası için yardım kampanyası başlatıldı

Malatya’da öğrencilerin internet faturası için yardım kampanyası başlatıldı. Eğitim Sen Şube Sekreteri Hüseyin İspir, Bakanlığın öğrencilerin sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

Öğrencilerin internet faturası için başlatılan kampanyanın el ilanı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

Malatya’da uzaktan eğitime ulaşamayan öğrencilerin internet faturası için yardım kampanyası başlatıldı. Kampanyanın eğitime erişememenin ispatı niteliğinde olduğunu belirten Malatya Eğitim Sen Şube Sekreteri Hüseyin İspir, pandemi sürecinde eğitimde fırsat eşitsizliğinin daha da derinleştiğini söyledi. İspir, öğrencilerin sorunlarını Bakanlığının çözmesini istedi.

Koronavirüs salgınının 1 yıldır devam ettiği dönemde öğrencilerin çoğunluğu tablet, bilgisayar ve interneti olmadığı için uzaktan eğitime erişemedi. Bu soruna çözüm olarak Malatya’da “Fatura kardeşim olur musun, eğitime kardeş payı” adlı bir kampanya başlatıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Türk Telekom iş birliği ile yürütülen kampanyada ihtiyacı olan öğrenciler için aylık 100 TL internet faturası desteği istenerek, IBAN numarası paylaşıldı.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ DAHA DA DERİNLEŞTİ

Eğitimde fırsat eşitsizliğinin bu süreçte daha da derinleştiğini ifade eden Malatya Eğitim Sen Şube Sekreteri Hüseyin İspir, “1 yıldır devam eden uzaktan eğitimde öğrencilerin büyük bir bölümünün eğitimden yararlanamadığını da gösteriyor aslında. 1 yıllık süreçte MEB bütün önlemlerin alındığını, bütün altyapı sorunlarının çözüldüğünü ifade etmiş ve öğrencilerin büyük çoğunluğunun herhangi bir sorun yaşamadan online eğitimden yararlandığını söylemişti. Ama gelinen noktada ve bu kampanya içeriğinden baktığımızda çok sayıda öğrencinin hâlâ internet erişimine ulaşamadığını, teknolojik aygıtlarının bulunmadığını, hatta televizyondan EBA yayınlarına dahi ulaşamadığını bize gösteriyor” dedi.

YOKSULLAR İÇİN DAHA FAZLA BÜTÇE AYRILMALI

Normal koşullarda Bakanlığın öğrenciler için tüm imkanları sağlaması gerektiğini dile getiren İspir, “Böyle kampanyalarla, IBAN numaraları verilerek bu sorunun çözümü imkansız. Buna dair bakanlığın, hükümetin ciddi anlamda projeler geliştirmesi gerekiyor. Bunun için de halk için, eğitim için, yoksullar için daha fazla bütçe ayırmak gerekiyor” dedi.

EMEK GENÇLİĞİ: SORUNLARIN FATURASI NEDEN HALKA KESİLİYOR?

Malatya Emek Gençliği Üyesi Ege Umut Kınık ise pandemi döneminde ekonomik krizin derinleştiğini belirterek, öğrencilerin temel hakları olan eğitim haklarına eşit, ücretsiz ve nitelikli bir biçimde erişemediğini ve bunun karşısında hükümetin adım atmadığını söyledi.

Kınık, “Pandemi döneminde eğitimdeki fırsat eşitsizliği daha görünür hale gelirken belediyeye soruyoruz: Bu kampanya neye göre belirlenmiştir ve kimlere ulaşacaktır? Hükümetin sorumluluk alıp çözmesi gereken sorunların faturasını belediye neden halka kesmektedir? Kütüphanelerde veya okullarda neden ücretsiz internet erişimi için belediye bir adım atmazken çözümü ‘fatura kardeşliğinde’ buluyor? Atılması gereken en acil adım öğrencilere ücretsiz bilgisayar, tablet dağıtılması internet altyapısındaki sorunların düzeltilmesi ve her eve internet bağlantısı sağlanıp öğrencilerin eğitime eşit bir şekilde ulaştırmasıdır. Çözümün halka kesilen faturada değil, ücretsiz ve her kesim tarafından ulaşılabilir eğitimde olduğunu savunuyoruz.  Ücretsiz, bilimsel, nitelikli ve eşit eğitim hakkımız için her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Sahte kaçırılma planı hazırlayan İtalyan, Adana'da gerçekten kaçırıldı

SONRAKİ HABER

Güvencemiz sözleşme parolamız mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa