31 Mart 2021 06:31

Sorunlarla “yüz yüze”

“Ayrıca yok sayılan bir diğer şey de öğrencilerin istekleri. Yüz yüze sınavlar ile öğrencilerin sağlığı riske atılıyor.”

Paylaş

Kayhan KÖMÜRCÜ

Dilan ORTAKCI

Mamak/Ankara

Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yüz yüze eğitim kararı açıklandı. Karara göre kimi liselerde geçen kasım ara tatilinde gerçekleşmeyen sınavların yapılması mecburi hale getirilmişti. Öğrencilerin büyük tepkisine neden olan yüz yüze sınavlar; bazı liselerde hala devam ediyorken, bazı liselerde ise sonlandı. Biz de Mamaklı liseli öğrenciler ile son yaşanılanlarla birlikte eğitim sistemini konuştuk.

ÖĞRENDİKLERİMİZLE DEĞERLENDİRİLMEDİK

İlk olarak, 50. Yıl Şehit Uhud Kadir Işık Sağlık Meslek Lisesinden Rabia ile sohbet ettik. Online eğitimden memnun olmadığını belirten Rabia “Pandemi öncesindeki yüz yüze eğitim koşullarında bile dersleri zar zor anlıyorduk. Bu süreçte ise kimi öğretmenler hala online dersleri umursamıyor. Kısaca online eğitimde daha fazla zorlandık diyebilirim. Sınavlarda ise öğrendiklerimiz üzerinden değerlendirilmedik, sorular çok zordu. Yazılılardan sonra online eğitimden hiçbir şey anlamadığımı daha iyi gördüm” dedi.

Data Koleji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan 10. sınıf öğrencisi ise “Online eğitimde kimi derslerden verim alabilirken kimilerinden hiç memnun olamadık. Özellikle meslek dersleri uzaktan hiç anlaşılmıyordu, el becerisi lazım olan işleri yapmakta zorlandık. Meslek liselerinde okuyan kimi arkadaşlarımız, bu süreçte staj yeri bile bulamadı. Sınavlar ise aldığımız eğitimi ölçmekte yeterli değildi. Onun dışında, sınavların olduğu ortamlarda da gerekli önlemler eksikti” sözlerini söyledi.

ŞARTLAR EŞİT DEĞİL

Yükselen Kolejinde okuyan Beril, dersleri düzenli olarak takip ettiği için online eğitimden memnun olduğunu belirterek “Sınavların adaletli olduğunu düşünmüyorum. Herkes aynı eğitimi görmediği için eşitlik yoktu. Ayrıca aldığımız eğitim gelecekte yapacağımız meslek için yeterli değil, mesleğimizi belirleyecek sınav için daha düzenli çalışmamız gerekiyor” dedi. Beril, kolejde okuduğunu ifade ederek okullarında salgına özgü koruyucu önlemlerin alındığını fakat her lisede bu durumun yaşanmadığını söyledi.

Ege Anadolu Lisesi öğrencisi Nazlı, online eğitimden memnun olmadığını söyleyerek “Uzaktan eğitimde zaman zaman derslere giremedim. Girdiğim zamanlarda da verim alamadım, zayıf internet bağlantısı yüzünden dersler sürekli aksıyordu. Yüz yüze eğitimde de sorunlar devam ediyor. Okullarda yeterli önlemler alınmıyor, sanki pandemi hiç yokmuş gibi davranılıyor. Ayrıca yok sayılan bir diğer şey de öğrencilerin istekleri. Yüz yüze sınavlar ile öğrencilerin sağlığı riske atılıyor, yayınlanan haritalarda Ankara kırmızı renge dönüştü ama okullarda hala önlemler alınmıyor” cümleleriyle eğitim sisteminden hoşnut olmadığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Alacağımız her kötü not öğrencileri dinlemeyen MEB’in hanesine!

SONRAKİ HABER

Bu nasıl imtihan?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa