Liselilerin online eğitim sorunları derinleşiyor
MEB kısıtlamalar sürerken öğrencilerin eğitimden uzak kalmaması için “Türkiye’de Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi” adı altında yöntemler deniyor fakat öğrenciler bu projeden verim almıyor.
Fotoğraf: Freepik
Eşrefpaşa Anadolu Lisesi öğrencisi
İzmir
Üniversiteye hazırlanan lise son sınıf öğrencisiyim. Hepimizin bildiği gibi tüm kuralların ve düzenin değiştiği yıllar geçiriyoruz ve bu sürecin değişmesi için birçok kurum ve kuruluş belirli önlemler alıyor. Bu önlemlerin bir bölümü işe yaramış olsa da pandeminin önüne geçtiği pek de söylenemez. MEB pandemi kısıtlamaları zamanında öğrencilerin eğitimden uzak kalmaması için “Türkiye’de Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi” (SSDE) adı altında birçok yöntem deniyor fakat öğrencilerin bu projeden verim aldığını söylemek mümkün değil. Kendi okulumun MEB’in izin verdiği zamanlara göre yüz yüze verdiği süre dört haftayı geçemedi. Bu dönem boyunca okula da pek bir katılım olduğu söylenemez. Öğretmenlerimiz bizim derslerden uzak kalmamamız için ellerinden geleni yapıyor ama çoğu arkadaşım derslerde zorlandığını dile getiriyorlar. Yaz ve sonbahar aylarında dershanede yüz yüze eğitim gördüm ve pek bir verimsizlik yaşamadım. Ama herkes dershaneye gidecek durumda olmayabiliyor.
İNTERNETE ERİŞİMDE EŞİT DEĞİLKEN AYNI SINAV SİSTEMİYLE ÖLÇÜLÜYORUZ
Sonuçta ülkemizde interneti çok sorunlu öğrenciler var. Bazısının bir internet sağlayıcısı bile yok ve bu onlar için çok zor bir durum haline geliyor. Böyle bir durumda olan bir ülkede tüm okullarda aynı sınav sistemi uygulanışını yanlış buluyorum. Sınav tarihlerinde çok erteleme yaşandı ve öğrencilerin bu erteleme yüzünden hangi konuyu ne zaman çalışacağı konusunda kafalarında soru işaretleri oluştu. En nihayetinde sınav dönemi geldi. Sınav günü alınan önlemler ve kurallar okulumuzun sosyal medya hesabından açıklandı. Bunlar; sınıflarda belirli sayıda öğrencilerin olması, okul bahçelerinde sosyal mesafe kurallarına uyulması, sınav salonuna girenlerin sınavı bitince arkadaşlarını beklemesinin yasak olması gibi kurallardı. Kurallara öğrencilerin pek de uyduğunu görmedim. Herkes sanki normal bir okul günüymüş gibi yakın mesafede iletişim halindeydi. Benim sınavlarım gayet kolaydı. Öğretmenlerimiz fazla konu ile işimizi zorlaştırmadılar, tabii bunda son sınıf öğrencisi olmamız da etkiliydi. Çoğumuz yoğun bir şekilde üniversite sınavına hazırlanıyoruz ve hepimizin zor bir eğitim dönemi geçirdiğimizi bildiklerinden öğretmenlerimiz elinden geleni yaptı. Farklı okullarda okuyan arkadaşlarım sınavlarının çok zor olduğunu söylediler. Belli ki sınavları kötü geçen ya da zor olan ve bundan da şikayetçi olan öğrenciler var. Twitter üzerinden insanların “Virüs tablosu yükselişte ve bizi sınavlara gönderiyorlar, hayatımı tehlikeye atmak istemiyorum sınavları iptal etmelisiniz, online eğitim hiç bana yarar sağlamadı hiç görmediğim dersin sınavına nasıl gireceğim” gibi tepkilerini ben de haklı buluyorum, sonuçta her şey tam anlamıyla normale dönmüş değil. Maalesef sınav haftasından sonra da bu virüs tablosu çok ciddi bir şekilde yükselişe geçti ve bu hepimiz için çok riskli bir durum. Pandeminin pik yaptığı zamana ben de dönmek istemiyorum fakat insanların duyarsızlığı ve yasakların sıkı bir şekilde yürütülmediği takdirde bu sürecin uzayacağını düşünüyorum.