31 Mart 2021 08:30

Ücretsiz izin demek istifa et demek

“2 yıllık bir metal işçisi olarak pandemi ve Kod-29 bahaneleriyle güvencesiz koşullarda çalıştırılmaya ve ilerde işten atmaların olabileceğine dair kaygılarım var.”

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Genç bir işçi

Kayseri                                           

 

Pandemi döneminde hepimizin bildiği gibi işten çıkartmalar yasak durumda. Fiilen patronlar çalışanlarını işten çıkaramıyorlar. Fakat çeşitli bahaneler ve yöntemler ile işten çıkarmalar salgının başından beri devam ediyor. Büyük bir metal fabrikasında yaklaşık 2 yıldır çalışan bir işçi olarak bu konuya dair bazı görüşlerim var.

İŞTEN ATMALARA DAİR KAYGILAR VAR

Öncelikle bizim fabrika da çok yaygın olmasa da Kod-29 ile işten çıkarmaları çevremizde diğer fabrikalardan duyuyoruz. Bu, sözde iş yerinde “ahlaksız” davranışlar sergilediği ileri sürülen işçileri usulen patrona hiçbir sorun olmadan işten çıkarılması demek. İşçinin ise böyle bir davranış sergilemese bile siciline işlenerek, ilerde de iş bulma ve başka konularda sorun yaşaması anlamına geliyor. Yani bu durumu işten çıkarmalar için özellikle kullanıyorlar. Salgından önce biz işçilerin Kod-29’dan haberimiz bile yoktu. Öte yandan kısa çalışma ödeneğinin mart sonunda kaldırılacağını biliyoruz. Bu durum önümüzdeki süreçte hızlı bir biçimde işten atmaların yoğunlaşacağını gösteriyor gibi. Özellikle biz genç işçilerde, güvencesiz koşullarda çalıştırılmaya ve ilerde işten atmaların olabileceğine dair kaygılar var. Üretimin yoğun olduğu dönemlerde işten atmalar çok tartışılmıyor hatta birçok fabrikada mesailer oluyor. Fakat bu dönemde işler nasıl olacak belli değil. Bu süreçte bir işçi ücretsiz izine yollanıp kendiliğinden istifa etmesi bekleniyor. Çünkü ister istemez işe de geri çağırılmayacağını anlayınca, tam ücret de alamayacak olunca başka işte çalışmak üzere işten ayrılmak zorunda kalıyor. Dönemin biz genç işçilere getirdiği ve hissettirdiği bunlardır.

ÖNCEKİ HABER

Tarih boyunca din ve bilim çatışması

SONRAKİ HABER

Salgın futbolu yaraladı, amatörü öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa