01 Nisan 2021 00:13

Hyundai işçileri: Sözler tutulmazsa eylemler başlar

Hyundai'de şirket yöneticilerinin eylülde iyi bir zam yapılacağı sözü üzerine eylemlerini sonlandıran işçiler, sözler tutulmadığı takdirde yeniden eylem yapacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kocaeli

Kocaeli’de bulunan Hyundai fabrikasında kıdemi yüksek işçilere yüzde 14, yeni işçilere ise yüzde 10 zam yapılmasını kabul etmeyerek düşük zamma karşı üç gün eylem yapan işçiler, verilen sözler tutulmadığı takdirde eylemlere yeniden başlayacaklarını ifade etti.

Hyundai’de çalışan binlerce işçi, düşük zamma karşı 25 Mart Perşembe günü yemekhanede yemek yememiş, servisleri kullanmamış, fabrika önünde, vardiya çıkışlarında eylemler yapmıştı. Eylemler sırasında çok sayıda polis de fabrika önüne gelmiş, işçilerin yapmak istediği yürüyüş engellenmişti. Cumartesi günü şirket yöneticilerinin “Eylül ayında sadece ücretlere zam yapmayacağız. Tüm sıkıntılarla ilgili iyileştirme yapacağız” sözü üzerine eylemi sonlandırdı.

KİMSE EYLEM YAPMAKTAN ÇEKİNMEZ

Evrensel’e konuşan bir Hyundai işçisi, zam oranlarının açıklandığı ilk gün birlik olup eylemlere başladığını belirterek yaşananları şöyle anlattı: “Zam oranını kimse beğenmedi, zaten herkes huzursuz. Pandemi koşullarında nefes nefese kalarak çalıştık. Bu zam oranıyla geçinilemeyeceğini yönetim de biliyordu ama sözlerimize kulak asmadılar. Bir vardiya servislere binmedi, sonra gelen vardiya yemekhaneye çıkmadı, sonra servisler kullanılmadı, fabrika önünde bekledik. Böyle olunca bu durum patronu rahatsız etti. Fabrika önüne polisler geldi. Fakat işverenle görüşülmeden bu olay bitmeyecekti. Oturulup konuşuldu. Geçim koşullarının zor olduğunu fakat pandemi dönemiyle dünyayı sarsan çip problemi sebebiyle fabrikada duruşlar olacağını, eylül ayında iyi bir zam yapılacağını söylediler. Bunun üzerine eylemler bitirildi. Fakat yine de söyleyelim, vermezlerse, güvenimizi boşa çıkarırlarsa tekrar eylem yapmaktan çekinmez hiç kimse.”

‘GEREĞİ YAPILACAK MI GÖRECEĞİZ’

Başka bir Hyundai işçisi de bunun bir kazanım olduğunu ifade etti. Hyundai işçisi, “Bizim eyleme çıkma nedenimiz, bunca geçim sıkıntısı içerisinde bizlere kulak tıkayanlara seslerimizi duyurmaktı. Nitekim duyurduk da. Verilen zammı az bulduğumuzu, saat ücretlerine göre yeni işçilerle eski işçiler arasındaki farkın açıldığını söylediğimizde bizi duymayanlar eylem yapınca bizden özür dilediler. Bu zamana kadar yapmadıkları bir şeyi yapacaklarını, bizim sözümüze kıymet vereceklerini söylediler. İletişim toplantılarını daha fazla yapacaklarını söylediler. Gereği yapılacak mı göreceğiz. Yine de bu süreçte bazı işçileri işten atmak isteyebilirler. Bunun karşısında da uyanık olmak gerekli” dedi.

YAN SANAYİNİN GÖZÜ HYUNDAİ’DE

Hyundai’nin yan sanayisi olan Howon fabrikasında çalışan işçiler de Hyundai işçilerinin eylemlerini heyecanla takip ettiklerini söylüyor. İşçiler, “Biz Hyundai’ye mal veriyoruz, dolayısıyla orda olan her şey yan sanayisi olduğumuz için bizi doğrudan etkiliyor. İşçilerin bir kez sesini çıkarması bile önemli bir örnek. Onlar iyi zam alırsa biz de iyi bir zam alabiliriz çünkü” dedi.

Hyundai’nin yan sanayisi olan Howon’a malzeme veren Gefest fabrikası işçileri de çalışma koşullarının giderek zorlaşması sebebiyle insanca yasayabilecek bir ücret istediklerini dile getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Haklarını isteyen Migros Depo işçileri yine gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

RTÜK, Halk TV ve TELE 1'e dini referanslı cezalar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa