Europower’da işçilere 'ya sendikadan istifa ya Kod 29' dayatması

Ankara’nın Kazan ilçesinde bulunan Europower Enerji’de Türk Metal’e üye oldukları için önce 5 işçi işten atıldı, daha sonra 1 işçi daha işten atılırken 2 işçi de istifaya ettirildi.

01 Nisan 2021 00:31
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Sendikaya üye oldukları için işçilerin Kod 29’la işten atıldığı elektrik panosu üretimi yapılan Eupower Enerji’de işçilere yönelik baskılar sürüyor. İçeride çalışan işçilere sendikadan istifa etmemeleri halinde Kod 29’la işten atılacakları söylenirken, Türk Metal Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer de yetkiyi aldıklarını, fabrikadaki işçilerin haksızlıklara boyun eğmemesi gerektiğini söyledi.

Ankara’nın Kazan ilçesinde bulunan Europower Enerji’de Türk Metal’e üye oldukları için önce 5 işçi işten atıldı, daha sonra 1 işçi daha işten atılırken 2 işçi de istifaya ettirildi. İşten atılan işçiler ve Sincan OSB’deki bulunan Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalardan gelen işçiler her gün Europower önünde eylem yapıyor. Fabrika giriş çıkışlarında yapılan eylemlerde, çalışan işçilere baskılara boyun eğmeme çağrısı yapılıyor.

KOD 29 PATRONLARIN SİLAHI OLDU

İşten atılan işçilerin anlattıkları, Kod 29’un patronlar tarafından nasıl silah olarak kullanıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. İşçilerin sendikadan veya işten istifa etmesi için “Kod 29 ile işten atılırsan başka yerde iş bulamazsın, tazminatını alamazsın” deniyor.  Kod 29 ile işten atmalara gerekçe olan suçlamalar arasında “Fabrikadaki malzemeleri belediyeye satmak”, “Mesai sırasında telefonla oynamak” gibi ithamlar bulunuyor. Çalışma saatleri içerisinde “Telefonla oynadığı” bahanesiyle işten atıldığını anlatan bir işçi, “Ben bulunduğum bölümden sorumluyum. Benim işim zaten işyerinde koordinasyon sağlamak için işçiyle, amirlerimle sürekli iletişim kurmak. Beni işten atmaya bahane olarak gösterdikleri telefonla zaten iş yapıyorum” dedi. Hırsızlık suçlamasıyla işten atılmaya tepki gösteren bir işçi de “Eğer hırsızlık yaptıysam gidip savcılığa şikayet etsinler. Fabrikadan malzeme çalıp, belediyeye satıyor gibi saçma bir suçlama mı olur” dedi. Öte yandan işten atmalara karşı yapılan suç duyurusunun ardından müfettişler işyerinde incelemeyi sürdürüyor.

"E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL EDİYORLAR"

Fabrika önünde süren eylemde gazetemize konuşan Türk Metal Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, işçilerin sendikaya üye olmaya başlamasından hemen sonra baskıların başladığını söyledi. Fabrikada e-devlet üzerinden işçilerin sendika üyesi olup olmadığının kontrol edildiğini, sendikadan istifa etmezlerse işten atma tehditlerinde bulunulduğunu anlatan Biçer, “Şu an ustabaşılar arkadaşlarımızı sendikadan istifaya zorluyor. Buna rağmen arkadaşlarımız üye olmaya devam ediyor. 19 Mart itibariyle yaptığımız başvurunun ardından yetki tespitini aldık, bu kendilerine de ulaştı” dedi.

"SENDİKALI OLAMAZSINIZ DİYEMEZLER"

Yetkiyi almalarına rağmen hâlâ işçilere baskıların sürdüğünü söyleyen Biçer, “Bazı arkadaşlarımızı insan kaynaklarına çağırıp istifaya zorluyorlar. İki arkadaşımızı yukarı çağırıp, istifa ederlerse haklarını alabileceklerini, yoksa Kod 29 ile işten atıp tazminat vermeyeceklerini söylemişler. O arkadaşlarımız istifa etmek zorunda kaldı. Böylece toplam 8 işçi işinden edilmiş oldu. Bizim illa sendikalı olacaksınız diyemeyeceğimiz gibi onlar da sendikalı olamazsınız diyemez” diye konuştu.

İşten atılanların geri alınmamasına ve baskılara karşı fabrika içinde bir eylem yapıp yapmayacaklarını sorduğumuzda Biçer şu yanıtı verdi: “Tabii bunu ilerleyen zamanlar gösterecek ama benim içerideki arkadaşlarımıza çağrım şudur; bir fabrikada teşkilatlanmak en zorudur. Bunu başarıp, 3-4 gün gibi kısa bir sürede tamamladılar. İşten ayrılan ayrılmayan tüm arkadaşlarımızın arkasındayız. İçeride yapılan adaletsizliklere, haksızlıklara boyun eğmemelerini istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Rize'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıktı: Tek adamın kararını tanımıyoruz

SONRAKİ HABER

AYM, HDP iddianamesini iade etti | Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa