01 Nisan 2021 00:40

SES Diyarbakır: Doğru planlama yapılmayınca tedbirler altüst oldu

SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken: "Diyarbakır’da 3 hafta öncesinde bütün hastanelerde tedavi gören kovid hasta sayısı 20 civarındayken şimdi 80-90 kişiye çıkmış durumdadır."

Fotoğraf: Mahsum Kara/Evrensel

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Koronavirüs salgınına dair Sağlık Bakanlığının haftalık açıkladığı haritayla Diyarbakır düşükten orta riskliye geçti. Artan vaka sayılarını Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken Evrensel’e değerlendirdi. Doğru planlama yapılmamasıyla tedbirlerin altüst olduğunu dile getiren Güldiken, “Bütün Kürt illeri mavi iken sarıya döndü ve böyle devam ederse turuncudan hemen geçip kırmızı olacak” dedi.

AŞI OLMAYAN 65 YAŞ ÜSTÜ İNSAN VAR

Bölgede illerde aşılanmaya dair çok büyük bir eksiklik olduğunu belirten Güldiken, “Diyarbakır üzerinden konuşacak olursak sağlıkçıların neredeyse dörtte biri henüz bu aşıyı yaptırmadı. Yaptırmamalarının temel gerekçelerinden bir tanesi var olan aşının Çin aşısı olması ve toplum içindeki güvensizliğidir. Bir diğer konu ise 65 yaş üstü insanların riskli grupta olmalarına rağmen bu güvensizlikten kaynaklı neredeyse yarısı henüz bu aşıyı yaptırmamışlardır” dedi. 

VAKA SAYILARI 4 KAT ARTTI

İktidarın alınan tedbirleri kaldırmasını eleştiren Güldiken, “Geldiğimiz aşama maalesef bizi haklı çıkarıyor. Bütün Kürt illeri mavi iken sarıya döndü ve böyle devam ederse turuncudan hemen geçip kırmızı olacak. Sadece Diyarbakır’da 3 hafta öncesinde bütün hastanelerde tedavi gören kovid hasta sayısı 20 civarındayken şimdi 80-90 kişiye çıkmış durumdadır. Öncesinde sahada çalışan arkadaşlarımızdan çok net bilgi alabiliyorduk ama birçok baskı ve soruşturmadan sonra artık sahadan bize yeterli bilgi gelmiyor. Kurum olarak elde ettiğimiz bilgilere göre, 15 gün önce Diyarbakır’da test sayısı 800 civarındayken bunun yüzde 5’i pozitif çıkıyordu ama şimdi yapılan testlerin yüzde 20 civarında pozitif çıktığının bilgisini alıyoruz. Bu da bize gösteriyor ki Diyarbakır’da vaka sayıları 4 kat artmış durumda. Toplum olarak bunun bilincine varmamız gerekir. Özellikle kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte maske takmak bayağı azalmış durumda bu durum da hastalığın yayılmasını hızlandırıyor. Hijyen, maske ve mesafeye kesinlikle dikkat edilmesi gerekli” dedi.

EKONOMİ İŞLERİ ZORLAŞTIRDI

Tedbirlerin doğru planlama yapılmadan kaldırılmasının çok yanlış olduğunu belirten Güldiken, “Hafta sonu yasaklarının tamamen kalkması ve kapalı alanlarda kongreler planlamak ve bunlara izin verilmesi kazanılan tedbirlerin altüst olmasına neden oldu. 2020 haziran ayında ve 2021 mart başında kapanma ve kısıtlamaların kaldırılmasının en temel nedeni ekonomidir. Zaten pandemi öncesinde de altüst olan ülke ekonomisi, kovide denk geldi ve işler daha da zorlaştı. Ekonomiden dolayı ne tam kapanmaya gidebildi ne de doğru bir önlem alabildiler” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Brezilya'da Kovid-19'un yeni bir türüne rastlandı

SONRAKİ HABER

Tutuklu gazeteciler için "#GazeteciHaberYapar" kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa