06 Aralık 2012 11:27

İngiltere’de kemer sıkma dayatması

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere ekonomisinin bu yıl hedefleri tutturamayarak yüzde 0.1 oranında küçüleceğini ve bütçe açığının da beklentileri aştığını açıkladı. Osborne, kemer sıkma önlemlerinin de 2018’e kadar süreceğini söyledi.Daha önce 2012-2013 yılında ekonomi için

İngiltere’de kemer sıkma dayatması
Paylaş

Daha önce 2012-2013 yılında ekonomi için yüzde 0.8 oranında büyüme tahmin edilmişti. Bakana göre, Bütçe Plan Dairesi, hedeflerdeki şaşmadan Avro Bölgesinde yaşanan krizi sorumlu tutuyor ve ekonominin de gelecek yıl rayına oturacağını söylüyor.

Ana Muhalefet İşçi Partisi sıralarından yükselen protestolar arasında sözlerini sürdüren Osborne, “Biraz zaman alıyor ama İngiltere ekonomisi hayatımızda gördüğümüz en büyük mali çöküntüden sonra iyileşme sürecinde” dedi.

İngiltere Maliye Bakanı, her yıl olduğu gibi, parlamentoya ekonominin gidişatı üzerine ayrıntılı bilgi verirken, “Çetin bir yoldayız ama az kaldı. İngiltere doğru yolda ve şu an yolumuzdan geri dönmek bir felaket olur” diye konuştu.Ana muhalefet İşçi Partisi ise “Hükümetin ekonomik başarısızlığının boyutlarının, bu açıklamalarla gözler önüne serildiğini” söylüyor.

İYİLEŞME SÜRECİNE 3 YIL EKLENDİ

George Osborne, kamu borçlarının ödenmesi hedefini de tutturamayacağını ve ekonominin düze çıkmasının önceden tahmin ettiğinden üç yıl daha uzun süreceğini söyledi. Osborne daha önce kamu harcamalarındaki kesintilerle kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının, 2015-2016 mali yılında yani gelecek genel seçimlerin yapılacağı yıl düşmeye başlayacağını söylüyordu. Ancak Osborne, şimdi kemer sıkmaya üç yıl daha yani 2018 yılına kadar devam etmek gerekeceğini söylüyor. Maliye Bakanı buna karşılık yeni yılda yakıt vergisine yapılması planlanan zammı gelecek mali yıla bıraktığını bildirdi. İngiltere Maliye Bakanları parlamentoya ekonomik gidiş konusunda yılda iki büyük açıklama yapıyorlar. Bunlardan biri Maliye Bakanı George Osborne’un bugün yaptığı ve İngiltere’de Sonbahar Açıklaması olarak bilinen bir tür mini bütçe raporu, diğeri de ilkbaharda yeni mali yıla girmeden önce yapılan bütçe konuşması. Sonbahar Açıklaması genel olarak bütçe ve plan hedeflerinin ne ölçüde tutturulabildiği konusunda bir brifing işlevi görüyor. (HABER MERKEZİ)


KESİNTİLER

MALİYE Bakanı’nın açıklamaları kamu harcamalarında özellikle de sosyal yardımlar ve daha yüksek gelir gruplarındaki emeklilerin maaşlarında yeni kesintilerin de habercisi. İş arayanlara, çocuk sahiplerine verilen sosyal yardımların önümüzdeki üç yıl boyunca enflasyonun altında, yalnızca yüzde 1 oranında artacağı yani reel olarak azalacağı belli oldu. Maliye Bakanı ayrıca emekli fonları belli bir miktarın üzerinde olanlara, vergi muafiyetinde azaltmaya gidilmesi suretiyle yılda 1 milyar sterlin daha tasarruf edileceğini söyledi. Osborne, “Biliyorum bu vergi önlemleri herkesin hoşuna gitmeyecek. Tasarruf edilecek yer aradığınız zaman, en üst gelir grubundaki yüzde 2’lik kesime uyguladığımız vergi muafiyetlerinden başlamak en adil yol” diye konuştu.


İŞÇİ PARTİSİ: EMEKÇİLERİN DURUMU DAHA KÖTÜ

ANAMUHALEFET İşçi Partisi Maliye sözcüsü Ed Balls ise bugün Maliye Bakanı Osborne’u, kamu borçlarını azaltma konusunda kendi verdiği sözleri çiğnemekle suçladı. Balls parlamentoda, Sonbahar Açıklaması’na karşılık verirken, “Bugün iki buçuk yıl sonra bu ülkenin insanları, hükümetin ekonomik başarısızlığının gerçek boyutlarını görmüştür” diye konuştu. İşçi Partili politikacı bugün İngiltere’de çocuklu, yıllık 20 bin sterlin gelir sahibi ortalama bir ailenin, yapılan bütün değişiklikler, muafiyetlere rağmen iki buçuk yıl öncekinden kötü durumda olduğunu savundu. Ed Balls ayrıca yüksek gelir gruplarının emekli fonlarına uygulanan muafiyetlerle sağlanacağı söylenen 1 milyar sterlinlik tasarrufun, hükümetin ilk bütçesinde aynı gelir gruplarına bahşettiği muafiyetlerle vazgeçilen 1 milyar 600 milyon sterlinlik kamu gelirinden bile düşük olduğuna dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Kargo gemisi sürüklendi

SONRAKİ HABER

İntihar eden askerlerin yüzde 90'ı Kürt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa