01 Nisan 2021 08:50
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2021 16:57

Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri anıldı

Kovid -19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri, Türkiye'de Kovid nedeniyle yaşamını yitiren ilk hekim olan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun ölüm yıldönümünde anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatının kaybeden ilk hekim olan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu ve pandemide hayatını kaybeden sağlık emekçileri anıldı.


İSTANBUL

"1 NİSAN PANDEMİYLE MÜCADELE EDERKEN YAŞAMINI YİTİREN SAĞLIKÇILARIN GÜNÜ"

İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği tarafından Çapa Tıp Fakültesinde düzenlenen anma saygı duruşuyla başladı. "Özlemle anıyoruz", "Covid19 sebebiyle kaybettiğimiz hekim ve sağlık çalışanlarını sevgi, saygı, minnetle" pankartları açılan anmada koronavirüsten hayatını kaybeden doktorların fotoğrafları taşındı. 

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Biz meslektaşlarımızı yitirmeye devam ediyoruz. Neden? Gerekli adımlar atılarak pandemi ile mücadele edilmediği için. 40 bine ulaşan yeni vaka sayısıyla ciddi bir boyuta ulaştık. Kontrolsüz bir normalleşmeyle karşı karşıya kaldık. Sevgili hocamız Cemil Taşçıoğlu’nu kaybettik. Yitirdiğimiz sağlık çalışanlarının önünde saygıyla minnetle eğiliyoruz. Bu mücadelede çok önemli katkılar sundular” diye konuştu.

Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu adına Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu okudu. Ömeroğlu "Bugün 1 Nisan. Türk Tabipleri Birliği tarafından Kovid-19 pandemisinde en ön safta mücadele edip, görevinin gereğini her şartta yerine getirmeye çalışırken yaşamını yitiren hekim ve sağlık çalışanlarını anma günü. Bugün, bütün salgınlarda olduğu gibi Kovid-19 pandemisinde de ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel bütün tedbirlerin bilimin ve aklın ışığında alınması, kuralların büyük bir ciddiyetle ve tavizsiz biçimde uygulanması gerektiğini hatırlatma günü. 1 Nisan artık bizim için; toplum sağlığının, insan yaşamının keyfiliğe, kuralsızlığa, tedbirsizliğe, liyakatsiz yetki kullanımına terk edilemeyeceğini; insan yaşamının şakaya, ironiye izin vermeyeceğini görme ve gösterme, anlama ve anlatma günü" diye konuştu.

"KURALLARIN KİŞİYE, PARTİYE, ZÜMREYE GÖRE DEĞİŞEN PANDEMİ YÖNETİMİ ALTINDA MÜCADELE EDİYORUZ"

"Toplumsal yaşamın ihtiyaçları ve bilimsel aklın gereklerine uyulmayan bir ülkede, yasakların, kuralların yaptırımların ve cezaların kişiye, gruba, partiye, zümreye göre değişen şekilde uygulandığı bir salgın yönetimi altında hekimlik yapmaya devam ediyoruz" diyen Ömeroğlu, "Azalmak bir yana her geçen gün ürkütücü rakamlara ulaşan Kovid-19 hastalarının yanı sıra yüzbinlerce Kovid-19 dışı hastanın ertelenmiş derdine şifa olmaya çalışıyoruz” diye devam etti.

"VAKA VE ÖLÜM SAYISINDA OLDUĞU GİBİ AŞIDA DA ŞEFAFLIK YOK"

Pandemi ile mücadelede önemli yere sahip olan aşının Türkiye’deki serüvenine işaret eden Ömeroğlu, “Aşının tedarikinde ve uygulanmasında yaşanan gecikmeleri kaygıyla izlemeye devam ediyoruz. Aşının geleceğimizi de kuşatacak biçimde temin edilip edilemeyeceğine dair kuşkular devam ediyor” diye konuştu. Ömeroğlu, “Vaka sayısında, vefat sayısında olduğu gibi aşının sayısı ve geliş zamanlaması konusunda da şeffaf olunmayan bir anlayışın güven telkin etmeyen beyanlarını, sürekli hayatın tekzip ettiği vaatleri dinlemek istemiyoruz" eleştirisinde bulundu.

BİLİM KURULUNA, SAĞLIK BAKANLIĞINA VE HÜKÜMETE ÇAĞRI

Ömeroğlu son olarak şunları söyledi:

"Biz hekimler ve sağlık çalışanları olarak hocamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nu yitirdiğimiz 1 Nisan 2020 gününden bugüne 47’si İstanbul’dan olmak üzere 152 hekimi ve 242 sağlık çalışanını, toplamda 394 ekip arkadaşımızı yitirdik. Yaşadığımız kayıplara, yüreklerimizi dağlayan acıya rağmen her durumda görevimizin başındayız. Tek bir hastamızın mağduriyet yaşamaması için yeminimizin gereğini yerine getirmeye hazırız. Yeter ki, başka hekimler, başka sağlık çalışanları ölmesin… Yeter ki tek bir yurttaşımızın daha evine ölüm acısı düşmesin… Bunun da ön koşulu; ülkeyi, sağlık sistemini ve Kovid-19 salgınını denetleyen ve yöneten “Bilim Kurulu”, Sağlık Bakanlığı ve hükümetin bütün birimlerinin; Siyasal ve etik sorumluluktan kaçmadan bilimsel akıldan uzaklaşmadan ve vicdanını yitirmeden salgınla mücadele etmesidir!”

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek bir senenin nasıl geçtiğini anlamadıklarını belirterek, “İnsanlık olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz. Çok kişiyi kaybettik. Çok değerli hocalarımızı kaybettik. Gerçekten insanlık tarihin gördüğü en büyük savaşlardan bir tanesini yaşıyoruz. Bu savaşta en ön cephede sağlık çalışanları var. Mücadele verilmeye de devam edilecek. Burada resimlerini gördüğünüz hocalırımız bu süreç içinde kaybettik. Kayıplarımız devam ediyor. Elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Meliha Nalçacı ise, “Çok üzüldük, çok yorulduk. Cemil hoca bizim için çok değerliydi. Başta Cemil hoca başta olmak üzere kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımız için Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


İZMİR

"YÖNETİLEMEYEN SALGININ YÜKÜ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLENDİ"

İzmir Tabip Odası, Bostanlı Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Kovid-19’dan dolayı 393 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Kovid -19 nedeniyle yaşamını yitiren Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun ölüm günü olan 1 Nisan tarihi TTB 72. Büyük Kongresi’nde alınan bir karar ile ‘Kovid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanlarını Anma Günü’ kabul edildi. Bugün bu kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını anmak için toplandık” dedi.

Acillerde, yoğun bakımlarda, ASM’lerde, sahada filyasyonda halkın sağlığı için yaşamlarını riske atarak çalışan sağlık çalışanlarının korunamadığına dikkat çeken Çamlı, “Yeterli ve nitelikli koruyucu ekipman sağlanmadı. Futbolculara, milletvekillerine her hafta düzenli olarak yapılan Kovid testleri kendilerine çok görüldü. Uygun olmayan koşullarda uzun, stresli mesailerde, gece gündüz demeden, izin, istifa hakları olmadan çalıştılar. Yönetilemeyen küresel salgının bütün yükü sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklendi. Tükeniyoruz çığlıklarına kulaklar tıkandı. Yaklaşık 140 bin sağlık çalışanı Covid-19 hastası oldu. 393 sağlık çalışanını kaybettik” diye konuştu. 

“YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ”

“Artık yeter diyoruz! Daha fazla hastalanmak daha fazla arkadaşımızı kaybetmek istemiyoruz! Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Sizlerin kahramanı olmak değil, korunmak istiyoruz! Alkış değil, haklarımızı istiyoruz! Kovid-19’un sağlık çalışanları için bir meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz” diyen Çamlı, Kovid-19’dan dolayı yaşamını yitiren sağlık emekçilerini unutturmayacaklarını söyledi.

İzmir Tabip Odası basın açıklaması düzenledi

(İzmir/EVRENSEL)


DİYARBAKIR

"SİYASİ VE EKONOMİK KAYGILAR NEDENİYLE YANLIŞ KARARLAR ALINDI"

Amed Sağlık Platformu, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren ilk sağlıkçılarının yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Anmaya sağlık örgütleri katıldı. “Siz yönetemedikçe biz ölüyoruz” pankartının açıldığı anmada basın açıklamasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken okudu. Güldiken, "Kovid-19 salgınında aktif hekimlik yaparken hastalığa yakalanan ve tedavi sonrası yaşamını yitiren değerli hocamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nu kaybettiğimiz gün. 1 Nisan gününü Türk Tabipleri Birliği (TTB) 72. Kongresi’nde alınan karar ile ‘Kovid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü’ olarak belirlenmişti” dedi.

Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak salgının başından bu yana mücadele ettiklerini hatırlatan Güldiken, "Bir yandan toplum sağlığı için,  salgından en az zarar görme ve gerekli tüm tedbirlerin uygulanması mücadelesini verirken bir yandan da kendi sağlığımız, haklarımız, emeğimiz için mücadele ediyoruz. Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak, halkımızın sağlığı için, sağlık çalışanlarının sağlığı için pandemi öncesinde de uyarılarda bulunduk. Bilimin, aklın yolunu gösterdik. Ancak, siyasi ve ekonomik kaygılarla yanlış kararlar alınmaya devam edildi. Bu yanlış kararlar ve alınması gerektiği halde alınmayan kararlar nedeniyle Kovid-19 pandemisinde binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik. Kayıplarımız bugün de devam ediyor" dedi.

395 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

Yaşanan can kayıplarının önemli bir bölümünün zamanında alınan doğru kararlarla önlenebileceğini ifade eden Güldiken, “En temel hakkımız olan yaşam hakkımızın, bilimsellikten uzak, şeffaflıktan uzak, ekonomik ve siyasi kaygıların yön verdiği kararlarla hiçe sayılması bizi dehşete düşürdü. Yorulduk, tükendik, öldük. Çok can kaybettik, canlarımızı kaybettik! Ne yazık ki kulaklarını tıkayıp, sesimizi duymak istemediler. Yönetemedikleri pandeminin suçunu vatandaşı, yükünü biz sağlık çalışanlarına yüklediler. Ve 150 bine yakın sağlık çalışanı hasta olurken 19’u Diyarbakır’da 395 sağlık çalışanını kaybettik. Ancak ses olmaya devam ediyoruz. Daha fazla hastalanmamak, ölmemek için sesimizi daha da yükseltmeye, yitirdiğimiz meslektaşlarımız için Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması adına mücadelemize devam edeceğiz. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını asla unutmayacağız, onları toprağa değil sonsuzluğa uğurladığımızı her 1 Nisan’da belirtmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)


ADANA

"SALGIN YÖNETİMİ ALTINDA HEKİMLİK YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik binası önünde bir araya gelen sağlık çalışanları Kovid-19 salgını nedeniyle yitirilen hekim ve sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulundu, fotoğraflarının bulunduğu afişe karanfiller bıraktı. Açılamaya TMMOB, KESK’e bağlı SES, BES, ve Birlleşik Kamu İş’e bağlı Genel Sağlık İş de destek verdi.

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, KESK ve TMMOB’a bağlı oda başkanlarının yanı sıra sağlık bileşenlerinin katılarak destek verdiği anma töreninde yönetim kurulu adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, "Toplumsal yaşamın ihtiyaçları ve bilimsel aklın gereklerine uyulmayan bir ülkede, yasakların, kuralların, yaptırımların ve cezaların kişiye, gruba, partiye, zümreye göre değişen şekilde uygulandığı bir salgın yönetimi altında hekimlik yapmaya devam ediyoruz." dedi. Menteş, şunları söyledi:

“Pandeminin geldiği noktada ülkemizde toplamda 3 milyon 317 bin hasta ve maalesef 31 bin 537 insanımızı kaybettik. Günlük vakalarımız 40 binlere ulaşmıştır. Her gün 150 vatandaşımız ölmeye devam ediyor. Tablo bu olmasına karşın pandemiyi yönettiğini söyleyenler bilim ve akıl dışı uygulamalarına devam etmektedir. Halka önerilerde bulunmaktan başka bir yetenekleri olmayanlar, halkımıza kötü örnek olmak için ellerinden geleni ardlarına koymamaktadırlar. Halkımız ekonomik çıkmaz ve pandemi çıkmazı ile başbaşa bırakılmıştır. Tüm bu olumsuzluklara karşın Adana önerilerimize uymaya çalışmaktadır. Vatandaşlarımıza çağrımız uyarılarımızı dikkate almaya devam edin. Unutmayalım ki bu salgınla ancak toplumsal mücadele ve dayanışma ile baş edeceğiz."

DOÇ. DR. ÖKTEN: KURALLAR TAVİZSİZ UYGULANMALI

Kovid-19 pandemisinde on binlerce yurttaşla birlikte hekim ve sağlık çalışanı ölümlerinin devam ettiğini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, konuşmasında “Bugün bütün salgınlarda olduğu gibi Kovid-19 pandemisinde de ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel bütün tedbirlerin bilimin ve aklın ışığında alınması, kuralların büyük bir ciddiyetle ve tavizsiz biçimde uygulanması gerektiğini hatırlatma günü’dür. Bugün toplum sağlığının, insan yaşamının keyfiliğe, kuralsızlığa, tedbirsizliğe, liyakatsizliğe yetki kullanımına terk edilmeyeceğini; insan yaşamının şakaya, ironiye izin vermeyeceğini görme ve gösterme, anlama ve anlatma günü’dür. Bizler toplumsal yaşamın ihtiyaçları ve bilimsel aklın gereklerine uyulmayan bir ülkede, yasakların ve kuralların sadece kendilerine göre şekillendirildiği, pandemi bahane edilerek antidemokratik uygulamaların ve kendi yaşam biçimlerinin topluma uygulanmaya çalışıldığı bir salgın yönetimi altında hekimlik yapmaya devam ediyoruz.” dedi. (Adana/EVRENSEL)


BURSA

"KOVİD-19'UN MESLEK HASTALIĞI SAYILMASI ADINA MÜCADELEZE DEVAM EDECEĞİZ"

Bursa Tabip Odası, "1 Nisan Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hekim ve sağlık çalışanlarını anma günü"nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Türkkan açıklamasında, yönetilemeyen bir pandeminin gölgesinde söylenmeyenleri söyleyerek, saklananları açığa çıkararak, toplumun ihtiyaçlarını talep ederek yurttaşların sözü olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

"Tüm bunları yaparken nitelikli koruyucu ekipman sağlanmayan, uzun mesai saatlerinde, kötü çalışma ortamlarında, hukuksuzca izin ve istifa hakları yasaklanan meslektaşlarımızın sesi olmak için çaba gösterdik" ifadelerini kullanan Türkkan, "Ne yazık ki kulaklarını tıkayıp, sesimizi duymak istemediler. Yönetemedikleri pandeminin suçunu vatandaşa, yükünü bizlere yüklediler. Ve 140 binin üzerinde sağlık çalışanı hasta olurken 395 sağlık çalışanını kaybettik. Ancak ses olmaya devam ediyoruz. Daha fazla hastalanmamak, ölmemek için sesimizi daha da yükseltmeye, yitirdiğimiz meslektaşlarımız için Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması adına mücadelemize devam edeceğiz." dedi. Alpaslan Türkkan açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Meslek hayatları boyunca gösterdikleri özverinin kat be katını pandemi döneminde gösteren, pandemiyle mücadele eden tüm hekim ve sağlık çalışanları için bir simge haline gelen, salgında aktif hekimlik yaparken hastalığa yakalanan ve tedavi sonrası yaşamını yitiren değerli hocamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nu kaybettiğimiz 1 Nisan gününü TTB 72. Kongresi’nde aldığımız karar ile 'Kovid-19 nedeniyle kaybettiğimiz hekim ve sağlık çalışanlarını anma günü' olarak belirlemiştik. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını asla unutmayacağız, onları toprağa değil sonsuzluğa uğurladığımızı her 1 Nisan’da belirtmeyi sürdüreceğiz." (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP İstanbul Sözleşmesi için Danıştaya başvurdu

SONRAKİ HABER

Başsavcı, Özgür Gündem davasında verilen cezayı yetersiz buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa