1 Nisan itibariyle doğal gaza yüzde 1 zam geldi | 4 ayda dördüncü zam
Doğal gaza 1 Nisan 2021 itibariyle yüzde 1 zam geldi. Doğal gaza 2021 1 ocakta, 1 şubatta, 1 martta da yüzde 1 oranında zam geldi.
Fotoğraflar: Pixabay&Evrensel
1 Nisan 2021 itibariyle doğal gaza bir zam daha yapıldı. Doğal gaza 1 ocakta, 1 şubatta, 1 martta ve son olarak 1 nisanda yüzde 1 oranında zam geldi. Her ay yüzde 1 oranında yapılan ve olağan hale gelen zamlarla yurttaşlar nefes alamaz hale geldi.
2021 yılı içinde her ay doğal gaz fiyatlarına zam yapan BOTAŞ’ın gaz satış fiyatları, 2019 Ocak–2021 nisan döneminde, konut aboneleri ve küçük ticari/sınai işletmeler için yüzde 46.34 oranında arttı. Aynı dönemde büyük sanayi kuruluşlarına satılan doğal gazın fiyat artışı yüzde 7.79 olurken, doğal gaz yakıtlı elektrik santrallarına net bir destek sağlanarak, satış fiyatlarında artış olmadığı gibi, yüzde 6 indirim yapıldı.
BOTAŞ’ın önümüzdeki aylarda da doğalgaz fiyatlarını artırması bekleniyor.
PATRONA MALİYENİN ALTINDA VERİLİYOR
YURTTAŞA doğal gazda zam üstüne zam gelirken, büyük sermaye kuruluşlarına ve doğalgaz yakıtlı elektrik santrallarına maliyetin altında gaz satışı yapılıyor. Ocak 2019’dan bugüne TÜİK’in resmi enflasyon artışı yüzde 30 düzeyinde olurken, konutlarda elektrik fiyatları yüzde 48.35, doğalgaz fiyatları konut ve küçük sanayi için fiyatları yüzde 46.34 oranında arttı.
Nisan 2021 itibarıyla, hane halkı aylık ortalama elektrik, doğal gaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamı, asgari ücretin dörtte birini aşıyor.
ÜÇ AYDIR FATURALAR SÜREKLİ ZAMLANIYOR
Yalnızca üç ayda yüzde 1 oranında peş peşe yapılan dört zamla BOTAŞ'ın çıplak 100 metreküp doğalgaz fiyatı konutlarda 125,1 TL'den 130,3 TL'ye; ticarethanelerde 100 metreküp doğalgazın fiyatı 140 TL'den 145,7'ye yükseldi. Sistem kullanım bedeli, KDV ve ÖTV gibi faturada yer alan kalemlerle birlikte otomatikleşen zamların faturalara yansıması daha fazla oluyor.
DESTEK PATRONLARA DEĞİL, EMEKÇİLERE SAĞLANMALI
Artan doğal gaz fiyatlarına ilişkin açıklama yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “İktidar, bal tutan parmaklarını yalayan yandaş küçük bir azınlığa desteğe odaklanmakta, kredi kartlarının borçlarını, kiralarını, elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen, açlıkla, yoklukla boğuşan milyonların yaşadığı sıkıntıları yok saymaktadır” dedi. Kâr garantili projelerde şirketlerin kazançlarının güvence altına alındığını kaydeden Yener, “İşsizlik ve pahalılıkla boğuşan milyonlarca emekçi, emekli, esnaf ve işsizin sorunlarının çözümü için tek bir adım atmayıp, bunalmış kitlelere sabır ve tevekkül önerilmesi, aymazlıktır” ifadelerini kullandı.
Yener, sorunların altında ezilen çalışanların, işsizlerin, emeklilerin, çiftçilerin, tüm emekçilerin bir nebze soluk alabilmeleri için şu talepleri sıraladı:
Abonelerden tahsil ettikleri güvence bedellerini yıllardır kullanan şirketlerin, elektrik, doğalgaz, internet faturalarını vadesinde ödeyemeyenlere hizmet vermeyi durdurmaları ve icra takibatları önlenmelidir.
Elektrik, su, doğal gaz, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen yurttaşların faturalarını kamu karşılamalıdır.
İşsizlik Sigortası Fonu’nun kaynakları şirket patronları için değil, emekçiler için kullanılmalı ve işe gidemeyen, işten çıkarılan, iş bulamayanlara kamusal maddi destek sağlanmalıdır. (EKONOMİ SERVİSİ)