Koronavirüs varyantlarının çocuklarda daha etkili olduğu iddiası verilere dayanmıyor
Toplum Sağlığı Uzmanı Dr. Tomris Cesuroğlu, koronavirüs varyantlarının çocuklarda daha etkili olduğu şeklindeki haber ve paylaşımlara tepki gösterdi.
Fotoğraf: Kelly Sikkema/Unsplash
Koronavirüs varyantlarının çocuklarda daha etkili olduğu yönündeki haberlere tepki gösteren Amsterdam Vrije Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tomris Cesuroğlu, ‘varyant virüsün çocukları özellikle daha fazla tuttuğu iddiası çürütüldü’ dedi.
Avrupa ülkelerinde sadece okulların açık olduğu süreçlerde virüsün daha çok çocuklarda görülmesinin doğal olduğunu belirten Cesuroğlu'nun konuyla ilgili Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu.
“Mutasyonlu (varyant) virüs çocukları daha fazla etkilemiyorsa bu haberler nereden çıkıyor? Profesörler neden böyle açıklamalar yapıyor? Epidemiyoloji bilimi, yani hastalıkların toplumda dağılımını ve altta yatan sebepleri inceleyen bilim ülkemizde bilinmediği için” diyen Cesuroğlu, “Bir şeyin diğerine sebep olduğunu iddia etmek için elinizde çok daha sağlam kanıtlar olması gerekir. Veriler gayet net. Varyantın özel olarak çocukları tutması söz konusu değil. İlkokullar mart ayında kademeli açıldı, ortaokul liseler yavaş yavaş açılıyor. Varyantın İngiltere’den sonra en hızlı yayıldığı ülkelerden olan Danimarka’da da durum benzer. İngiliz varyant eski versiyonun yerine geçti, ancak çocuklarda özel bir vaka artışı yok. Hem de ilkokul çocukları maskesiz bir şekilde okullarına devam ediyor” ifadelerini kullandı.
"VARYANT VİRÜSÜN ÇOCUKLARI ÖZELLİKLE DAHA FAZLA TUTTUĞU İDDİASI ÇÜRÜTÜLDÜ"
Cesuroğlu, “Varyant virüsün çocukları özellikle daha fazla tuttuğu iddiası çürütüldü. İngiltere ve Danimarka’da görülen vakaların yüzde 90’ı İngiliz varyant, böyle bir şey olsa orada görülürdü. Avrupa’da bu yönde bir epidemiyolojik rapor ya da yayın yok. Türkiye’de varyantın çocukları daha fazla hasta ettiğini iddia eden profesörler bunu insanları korkutarak takipçi kazanan Twitter fenomenlerinin grafiklerine dayanarak söylüyor. Epidemiyoloji bilen ve literatürü takip eden biri bunu iddia edemez. Avrupa’da ve Türkiye’de çocuklarda vaka sayılarının artmasının sebebi genel olarak vaka sayılarının artması. Çocukları özel olarak tutan bir virüs yok. Yaşlı ve risk altındaki yetişkinler aşılandıkça daha az hasta olacakları için vakaların yaş ortalamasının düşmesi de gayet doğal” dedi.
Mutasyonlu (varyant) virüs çocukları daha fazla etkilemiyorsa bu haberler nereden çıkıyor? Profesörler neden böyle açıklamalar yapıyor? Epidemiyoloji bilimi, yani hastalıkların toplumda dağılımını ve altta yatan sebepleri inceleyen bilim ülkemizde bilinmediği için. Anlatayım:
— Dr. Tomris Cesuroglu (@DrTomrisCesur) April 1, 2021
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kovid-19 Laboratuvarları sorumlusu Prof. Dr. Aynur Karadenizli de koronavirüsün sadece yetişkinleri etkileyen bir hastalık olmadığını belirterek, "Çocuklar da hasta oluyor ama hafif geçiriyorlar. Fakat bunların yüzde 100'ü hafif geçiriyor diye bir durum yok. Yaklaşık yüzde 2 civarında yoğun bakıma girebilecek çocuklar olabiliyor. Bunlar içerisinde de yüzde 0,9 oranında maalesef kaybettiğimiz çocuklarımız olabiliyor. Bu bir risktir. Kovid-19 sadece yetişkinlerin hastalığı değildir" dedi.
“MUTASYONLARLA ALAKALI OLUP OLMADIĞIYLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YOK”
Yurt dışında yapılan çalışmalarda çocuklarda yüzde 0,9 ölüm oranı takip edildiğini belirten Prof. Dr. Karadenizli, "Yurtdışından da bir örnek vermek isterim. 171 çocuk vakası araştırılmış. Bunların üçünün yoğun bakımda uzun süre kaldığı ve birinin kaybedildiği şeklinde bir sonuç var. Yani 200'de bir ya da yüzde 0,5 ile 0,9 arasında değişen bir şekilde ölüm oranıyla karşılaşıyoruz. Bunun tam olarak mutasyonlarla alakalı olup olmadığıyla ilgili bir çalışma yok ama olmadığını düşünüyoruz. Nedeni belli değil bu tablonun ama ağır bir tablodur. Yetişkinlerdeki solunum problemi ya da akciğer yetersizliği tablosuna göre biraz daha sistemik, daha yaygın, çocukları çok etkileyen bir tablo olabilir. Bizde Kocaeli Üniversitesi'nde şu an bu şekilde yatan çocuk sayısında azalma var. Fakat yaklaşık 2 ay öncesinde yaklaşık 50-60 vaka takip ettik. Herhangi bir kaybettiğimiz hastamız olmadı. Bu sevindirici ama çocuklara yaygın steroid, intravenöz immünglobulin gibi ağır tedaviler de verildi" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)