02 Nisan 2021 13:08

KONDA araştırmasına göre Boğaziçi direnişini haklı bulanların oranı yüzde 67

KONDA araştırma şirketinin anketine göre Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademisyenlerinin kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı verdiği mücadeleyi haklı bulanların oranı yüzde 67.

Fotoğraf: Mürsel Ç.

Paylaş

KONDA araştırma şirketinin anketine göre Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör olarak atanmasının ardından başlayan direnişi haklı bulanların oranı %67. Anket sonucuna göre polisin tutumunu haksız görenlerin oranı ise %62.

KONDA'nın Türkiye’de 15 yaş üstü yetişkin nüfusu temsil eden bir kitleyle gerçekleştirdiği saha çalışması, 71 ilin merkez dahil 327 ilçesinde 2643 kişiyle telefonla görüşme yöntemiyle yapıldı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLAR DİRENİŞİ HAKLI BULUYOR

Araştırma sonuçlarına göre lise altı mezunların neredeyse yarısı atamayı doğru bulduğunu ve öğrencilerin haksız olduğunu söylerken üniversite mezunları içerisinde her 10 kişiden 8’i öğrencilerin tepkilerini haklı bulduğunu ifade ediyor. 18 -32 yaş grubunda olan her 4 kişiden 3’ü öğrencilerin kayyum atamasına karşı haklı bir tepki gösterdiğini düşünüyor.

KONDA'nın araştırmasından öne çıkan veriler şöyle:

  • Kendini "modern" olarak tanımlayan her 10 kişiden 9’u öğrencilerin tepkisini haklı bulduğunu ifade ediyor. Bu oran kendini "geleneksel muhafazakar" olarak tanımlayanlarda %61 iken "dindar muhafazakar" olarak tanımlayanlarda ise %34.
  • HDP seçmenlerinin neredeyse tamamı, CHP ve İYİ Parti seçmenlerinin %90’ından fazlası, kararsız olanların ve meclis dışındaki diğer partilerin seçmenlerinin ise yaklaşık olarak dörtte üçü öğrencileri haklı buluyor. Bu oran AKP seçmenlerinde %17, MHP seçmenlerinde %32. Her 5 AKP'liden ve her 3 MHP’liden 1’i ise bu konuda oy verdikleri partilerden farklı düşünüyor ve öğrencileri direnişini haklı buluyor.
  • Etnik kimliğini "Türk" olarak belirtenler, "Kürt" olarak belirtenlere göre daha yüksek oranda "öğrenciler haksız" diyor. Kendi kimliğini "Türk" olarak belirtenlerin %61'i, "Kürt" olarak belirtenlerin ise %86’sı öğrencilerin direnişini haklı buluyor.

POLİSİN TUTUMU TEPKİ ÇEKİYOR

  • Araştırmada “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki olaylar, polis müdahalesi ve gözaltılarla ilgili görüşünüzü en iyi hangisi açıklıyor?​” sorusuna toplumun sadece %38’i “öğrenciler bunları hak etti, polis gereğini yaptı” yanıtını verirken %62 ise “öğrenciler demokratik haklarını kullanıyor, polis müdahalesi haksızdı” yanıtını verdi.
  • 18-24 yaş grubunda bulunan her 10 kişiden 7’si öğrencilerin demokratik haklarını kullandığını ve polisin haksız müdahale ettiğini söylüyor. 33-48 yaş grubunda bulunan kişilerin yarısından fazlası polis müdahalesini haksız buluyor. 49 yaş ve üzerinde olan her 10 kişiden 6’sı da öğrencilerin demokratik haklarını kullandıklarını ifade ediyor.
  • AKP seçmeninin %12’si polis müdahalesini haksız bulurken bu oran MHP seçmeninde %25. CHP ve HDP seçmenlerinin neredeyse tümü polis müdahalesini haksız buluyor. İYİ Parti seçmenleri arasındaysa yüzde 16’lık bir dilim "polisin gereğini yaptığını" düşünürken müdahaleyi haksız bulanlar ağırlıkta.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta maden ocağında iş cinayeti: Göçük sonucu bir işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

AKP, yeme içme sektörü çalışanlarını 1500 TL'ye mahkum eden tasarıyı Meclise sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa