AKP’nin turizm teklifinde turizm işçisinin adı yok!
AKP iktidarının Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, pandemi sürecinde açlığa terk edilen turizm işçilerinin adı bile geçmedi.
Fotoğraf: Pixabay
AKP iktidarının Turizm, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna getirdiği Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, pandemi sürecinde açlığa terk edilen turizm işçilerinin adı bile geçmedi. Turizm işçilerinin evlerine ekmek götüremediğini belirten CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, turizm işçileri için acil önlemlerin alınmasını istedi.
Perşembe günü gece yarısına kadar süren komisyon görüşmelerinde söz alan Süleyman Girgin turizm işçilerinin işsizlik ve yoksullukla boğuştuğunu, iş kolunda ise kayıt dışı istihdamın arttığını ifade etti. Turizm işçilerinin pandemi sürecinde açlığa terk edildiğini dile getiren Girgin, “Askıya çıkarılan işçiler, ödeneklerden yararlanamıyor, hak kaybına uğruyor. Turizm çalışanlarının mağduriyetini giderecek bir düzenleme, ne yazık ki bu teklifte yok” dedi.
“Turizm işçileri faturalarını, kiralarını nasıl ödeyecek? Eve nasıl ekmek götürecek? Taş mı yiyecek bu insanlar?” sorularını yönelten Girgin şöyle devam etti: “Bunların cevabı yok bu teklifte. Çaresiz kaldı insanlar. Türkiye’de 2.5 milyon kişi turizmden ekmek yiyor. Dolaylı istihdam da dikkate alındığında 16 milyon kişi bu sektörden besleniyor. Ülkemiz 2019 yılında, turizmden 35 milyar dolar gelir elde etti. Bu ekonomik büyüklüğü yaratanlar bugün sahipsizdir. Sektördeki açık işletmelerde çalışanlar, ücretsiz izne zorlanmakta, iş sözleşmesi askıda olan çalışanlar işe davet edilmemektedir. İş sözleşmelerinin Kod 29 bahanesiyle tazminatsız feshi gündeme gelmektedir.”
ÖNLEMLER ALINMALI
Turizm işçileri için acil önlem alınması gerektiğini belirten Girgin, şu önerileri yaptı:
- Kovid-19 nedeniyle salgının etkili olduğu sürece, Kod 29 dahil, işten çıkarılmalar yasaklanmalıdır.
- Turizm işçilerine özel desteklemeler yapılmalıdır.
- Pandemi nedeniyle, ücretli hastalık izin süreleri ve hastalığa dayalı fesih süreleri uzatılmalıdır.
- Turizm sektöründe sezonluk çalışan emekçiler, işsizlik sigortası ve kısa çalışma ödeneği gibi ödeneklerden şartları yerine getiremedikleri için yararlanamamaktadır. Bu ödenekler bütün işçilere şartsız olarak verilmelidir.
- Kayıt dışı istihdamı azaltmaya yönelik politikalar uygulanmalı, sağlıklı bir turizm sezonu için turizm emekçileri bir an önce aşılanmalıdır.
- Kovid-19 küresel salgınının yarattığı şartlar Ekonomik ve Sosyal Konseyin acilen toplanmasını zaruri kılmıştır. Konsey, pandeminin çalışma hayatında yarattığı yıkımı, taraflarla birlikte ele almalıdır.
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 114. maddesi gereğince, Hükümet ile işveren, kamu görevlileri ve işçi sendikaları konfederasyonları arasında etkin danışmayı sağlamak üzere kurulan Üçlü Danışma Kurulu acilen toplanmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)