TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu: JES'lere karşı mücadelenin destekçisiyiz
TMMOB İl Temsilcilik Kurulu Sekreteri Tunç Erlaçin, JES sorununun sadece Aydın'ın sorunu olmadığını belirterek "JES'lere karşı mücadelenin destekçisiyiz" dedi.
Fotoğraf: TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu
TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu, Makina Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği'nde jeotermal santrallerin Büyük Menderes Havzası'nda yarattığı sorunlar üzerine basın açıklaması yaptı. JES sorununun sadece Aydın ilinin sorunu olmadığını belirten TMMOB İl Temsilcilik Kurulu Sekreteri Tunç Erlaçin, "Manisa, Denizli, İzmir, Çanakkale, Afyon, Van, Elazığ, Bolu dahil birçok ilimiz kontrolsüz ve denetimsiz jeotermal enerji yatırımları tehdidiyle karşı karşıyadır." dedi.
Açıklamayı okuyan TMMOB İl Temsilcilik Kurulu Sekreteri Tunç Erlaçin, TMMOB'un anayasanın "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir" ilkesi gereği, temel insan haklarından olan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ihlal edilmemesi adına, yöre halkının haklı muhalefetinin yanında olduğunu belirtirken, kurulması planlanan ve halen hukuk mücadelesi süren yeni JES’lere karşı başta Kızılcaköy, Germencik, Buharkent ve diğer yöre halklarının sergilediği haklı tepki ve mücadelesinin destekçisi ve takipçisi olduklarını söyledi.
Erlaçin, "Aydın ili özelinde önerilerimiz; ‘Enerji mi, Tarım mı, daha önemlidir?’ gibi gereksiz tartışmalara girmeden, koruma-kullanma dengesi içerisinde mevcut JES tesislerinin etkin bir şekilde denetlenmesi, yanlış yerde yanlış projelendirilen ya da yanlış uygulamalarla işletilen JES’lerin kapatılması, kapasite aşımı nedeniyle Aydın ilinde yeni JES yatırımlarına izin verilmemesidir" dedi.
JES sorununun sadece Aydın ilinin sorunu olmadığını vurgulayan Erlaçin, "Manisa, Denizli, İzmir, Çanakkale, Afyon, Van, Elazığ, Bolu dahil birçok ilimiz kontrolsüz ve denetimsiz jeotermal enerji yatırımları tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle konuya bütüncül yaklaşmalı, ülke düzeyinde gerekli bilimsel ve teknik çalışmalar yürütülmeli, mevzuat yeniden değerlendirilmeli, kamu denetimi etkin bir şekilde sağlanmalıdır. Jeotermal kaynakların aranması, kullanımı ve işletilmesine ilişkin mevzuattaki yetersizliklerin giderilmesi, mevzuatın bilimsel ve teknik gereklere uygun olarak Dünya ölçeğine çekilmesi; arama ve işletme aşamasındaki mevzuata aykırı uygulamaların denetlenmesi ve engellenmesi ile aykırılıklara devam eden mevcut işletmelerin ruhsatlarının iptal edilmesi; santrallerin çevresel etkilerinin bütüncül biçimde tespit edilerek değerlendirilmesi ve en aza indirilmesi için gerekli işlemlerin yapılması; tüm bu aşamalarda eksik olan kamu denetiminin tam anlamıyla sağlanması gerekirken; dava konusu ihale ile yeni ruhsat sahalarının devreye alınması yukarıda özetlenen tüm zararlı sonuçların katlanarak artmasına, Aydın ilindeki dünyaca ünlü incir ve zeytin başta olmak üzere tarımsal faaliyetlerin yok olmasına, Aydın ilinin insan sağlığı açısından yaşanmaz hale gelmesine neden olacaktır" dedi. (Aydın/EVRENSEL)