Norveç'te yoksul çocuk sayısı artıyor
Norveç Devlet İstatistik Bürosu'na göre, yoksul çocukların oranı 2011’den bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor. Ülkede 115 bin çocuk "yoksul" durumda. Çoğunluğu ise göçmen kökenli.
Fotoğraf: Ben Wicks/Unsplash
Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo
Norveç'te giderek daha fazla çocuk yoksulluk içinde yaşıyor. Son on yıldır bu sayının arttığı tespit ediliyor. Ülkede 115 bin çocuk "yoksul" kabul ediliyor.
Norveç Devlet İstatistik Merkez Bürosunun (SSB) 29 Mart tarihli verilerine göre, düşük gelirli ailelerdeki çocukların yoksulluk oranı 2011’den bu yana istikrarlı bir şekilde arttı. Bu oran koronavirüs pandemisi başlamadan bir yıl önce 4 bin artarak 2019’da yüzde 11,7 oldu.
En çok düşük gelire maruz kalanlar büyük şehirlerdeki çocuklar. Ancak bu durum belediyeler arasında fark gösteriyor. Başkent Oslo ile 51 belediyeden oluşan Viken, Sarpsborg, Fredrikstad ve Drammen illeri, en çok yoksul çocuğun bulunduğu bölgeler.
Bunlar arasında Sarpsborg, yoksulluk sınırının altında yaşayan çocuklar konusunda en yüksek orana sahip. 2019 yılında Sarpsborg şehirdeki çocukların yüzde 19,1’i yoksulluktan etkiledi.
Norveç devlet kanalı NRK’nin haberine göre, Sarpsborg Belediye Başkanı Sindre Martinsen-Evje, durumun endişe verici derecede olduğunu belirterek "Bunu ciddiye aldığımız açık, ancak bu aynı zamanda zaman alan ve bir gecede çözülemeyen bir iştir" dedi.
Belediye başkanına göre yoksul kategoride sayılan çocukların sayısının artması, şehrin son yıllarda sahip olduğu göçmen sayısının artmasından kaynaklanıyor: "Bu ailelerin çoğu, başka ülkelerden gelen düşük gelirli aileler. Aileleri yoksulluktan kurtarmanın anahtarının çalışma ve eğitim olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, bu ailelerde bulunan çocuk ve gençlerle, eğitimlerini tamamlayabilmeleri hedefine yönelik çalışmalıyız."
Ülke bazda, düşük gelirli ailelerde yaşayan her on çocuktan altısı göçmen kökenli. Özellikle 2013’ten bu yana göçmen ailelerin çocukları çoğunluk oluşturuyor.
2019 yılı verilerine göre de, sürekli düşük gelire sahip ailelerde yaşayan 115 bin çocuktan 67 bin 700’ü göçmen kökenli ailelerden.
Kızıl Haç, pandeminin bir sonucu olarak daha fazla çocuğun işsizliğin artması nedeniyle etkileneceğinden endişe duyduğunu açıkladı. Kızıl Haç’ın çocuklar ve gençler için programının yöneticisi Camilla Ringdal Dukefos "Bu yüksek bir rakam. Ebeveynlerin bir geliri ve işi olmasını sağlamak, çocukları yoksulluktan kurtarmak için önemlidir" dedi ve değişikliğin hemen yapılması gerektiğini vurguladı.