02 Nisan 2021 18:32

Bakanlık dur durak bilmiyor: Çekmeköy’de 493 dönüm orman alanı imara açılıyor

İnşaat Mühendisi İbrahim Doğan, Çekmeköy’de orman, askeri alan ve su havzası olarak görünen 493.624 metrekare alanın hukuksuz şekilde imara açılmasına dair yazdı.

Görsel Çekmeköy Orman Proje Dosyasından alınmıştır

Paylaş

İbrahim DOĞAN
İnşaat Mühendisi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çekmeköy’de orman, askeri alan ve su havzasında kalan 493.624 metrekare alanı imara açıyor. Çekmeköy’de bulunan bu alan 15 Haziran 2009’da alınan karar ve 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda “orman alanı” olarak belirlenmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 18 Mart 2021 tarihli yazısı ile; İstanbul Çekmeköy’de bulunan 966, 973, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 974 numaralı parsellerin imara açılmasına ilişkin planlar 25 Mart’ta askıya çıkarıldı.

TRT’YE TAHSİS EDİLMİŞ

Çekmeköy sınırları içerisinde yer alan ve daha önce askeri alan olarak da kullanılan alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 29 Ağustos 2019 tarihli yazısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “çekim platosu yapılmak ve kurumların görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere” TRT adına tahsis edildi.

Bu tahsis kapsamında söz konusu alanın TRT tarafından çekim platosu ve faaliyetlerinde kullanılabilmesi için meri plan kararlarının yürürlükteki yasa ve yönetmelikler kapsamında değiştirilerek TRT Kampüsü ve İstanbul Film Platoları olması planlandı. Plan düzenlemesiyle “çekim platosu” yapılmasının yanı sıra, idari binalar, dinlenme mekanları, dini tesis alanı, hangar yapıları gibi çok amaçlı mekanlara da izin verilmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun üzerine 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı, 1/5000 ölçekli nazım planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planında değişiklik yaparak yapılaşmanın önünü açtı.

YASALARA VE PLAN BÜTÜNLÜĞÜNE AYKIRI DÜZENLEME

Yapılan plan tadilatı yasalara ve plan bütünlüğü ilkesine aykırıdır. İstanbul’un anayasası olarak kabul edilen 1/100.000 ölçekli planda “orman alanı” olarak belirlenen ve sık ormanın bulunduğu bölge yok olma riskiyle karşı karşıya.

Çevre düzeni planında belirtildiği gibi bu alan orman alanı bölgesinde olması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı bu plan düzenleme yasalara aykırıdır. Söz konusu alan Ömerli Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı ve Elmalı Barajı Uzun Mesafe Koruma Alanı sınırında yer almaktadır. Planın uygulanması halinde bölgede bulunan orman alanı, içme suyu havzaları ve doğal çevreye telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı bu planlar ile kentin akciğerleri sayılan kuzey ormanları yok edilecektir. Planlar hukuka aykırı olmasının yanı sıra kamu yararı da taşımamaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izlediği plan politikaları ile İstanbul’un yaşam alanlarını, doğal çevreyi kuşatma altına alarak adeta yok etmektedir. Bu planlar İstanbul’a ihanetin delilidir. TRT’nin İstanbul’da bulunan alanlarını yandaşlara rant uğruna veren AKP yetkililerinin yurttaşların nefes alacağı orman alanlarını yasalara aykırı şekilde yapılaşmaya açmaları kabul edilemez. Planlar derhal geri çekilmeli ve orman arazisi olan bu kamu alanı korunmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

ABD Kongresinde "dış tehdit" alarmı: Polislere çarpan sürücü vuruldu

SONRAKİ HABER

Beşiktaş'ta İstanbul Sözleşmesi eylemi: "Vazgeçmiyoruz!"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa