İsveç'te korona yardımları sağlıkçılara değil il idarelerinin kasasına gidiyor
İsveç'te hastaların bakımlarından sorumlu il idareleri, koronavirüsüne karşı mücadele için devletin kendilerine ödediği yardımları sağlık personeline destek yerine kasalarına aktarmayı yeğledi.
Fotoğraf: Jonathan Brinkhorst/Unsplash
Murat KUSEYRİ
İsveç'te hastaların bakımlarından sorumlu il idareleri, koronavirüsüne karşı mücadele için devletin kendilerine ödediği yardımları pandemiye karşı mücadelede büyük fedakarlıklar gösteren sağlık personeline destek yerine kasalarına aktarmayı yeğledi.
Hükümet, hastalık bakımından sorumlu 21 il idaresine koronadan dolayı oluşan ek masrafların karşılanması için 2020 yılında ek ödeme yaptı. 2020 yılı İl İdarelerinin raporlarında tüm bölgelerin kar ettiğinin görüldüğü görülüyor. 21 bölgenin karının toplamı 19,3 milyar kron.
İsveç Belediyeleri ve İl İdareleri Birliği (SKR) Ekonomi Şefi Annika Wallenskog, devletin pandeminin neden olacağı masrafların karşılanması için kendilerine fazla ödeme yaptıklarını doğruladı. Ekonomi Bakanı Magdalena Andersson da, devletin il yönetimlerine yaptığı maddi yardımların “biraz cömertçe” olduğunu kabul etti ama il yönetimlerinin çoğu, pandemiyle mücadele için verilen paraların ileride çıkabilecek bir kriz durumunda kullanılmasına karar verdi. Milyarlarca kronun il iderelerinin kasasına aktarılması gece gündüz demeden koronavirüsüne karşı mücadele eden sağlık emekçileri ve sendikalarının tepkisine neden oldu.
SAĞLIK FEDERASYONU: 4 BİN İŞ KAZASI BİLDİRİMİ YAPILDI
Sağlık Federasyonu İkinci Başkanı Ragnhild Karlsson, günlük yayımlanan Svenska Dagbladet gazetesine yaptığı açıklamada bölgelerde çalışma yürüten memur ve politikacıların kendilerini gözden geçirmelerini istedi. İşverenlerin kendilerine fazla para kalmasından mutlu olduklarını söylerlerken sağlıkçılar arasında Kovid-19'dan dolayı 4 bin iş kazası bildiriminin yapıldığını, sağlık personelinin yıllık tatillerini iptal etmek ve günde 12 saat çalışmak zorunda kaldıklarını ve 6 milyon saat fazla mesai yapmak zorunda kalan çok sayıda sağlıkçının hastalandığını söyledi.
Artan paraların çalışanların koşullarını iyileştirmek yerine kasaya aktarılmasının provoke edici olduğunu söyleyen Ragnhild, “Gerçekten nasıl düşündüklerini anlayamıyorum. Devletin sağlığa fazla para ayırdığı açık ama il idareleri paraları kasaya koymak yerine kullanmakta yaratıcı olmalı” dedi. Paraların çok çalışıp yıpranan personelin desteklenmesi için kullanılmasını istedi.
13 BİN EĞİTİMLİ HASTABAKICI SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMIYOR
İl idarelerinin 13 bin civarında eğitimli hastabakıcıyı sağlık sektöründe çalıştırmakta başarısız olduğunu söyledikten sonra “Artan paralar neden bunun için kullanılmadı? Eğer biraz çaba gösterselerdi yedek personel bulurlardı. Kadrolu çalışan personelin yükünü hafifletebilmek için kiralık personeli de bulamadılar” dedi. 2019 ile 2020 yıllarında şirketlerden kiralanan personel sayısının değişmediğini kanıt olarak gösterdi.
KOMMUNAL SENDİKASI: GÜLECEĞİMİ Mİ AĞLAYACAĞI MI BİLMİYORUM
Belediye işçileri ve hastabakıcılarını örgütleyen Kommunal Federasyonu Başkanı Tobias Baudin, güleceğimi mi ağlayacağımı mı bilmiyorum dedikten sonra İl idarelerinin tutumlarını eleştirdi. Gerçekte insanın il idarelerine fazla para kaldığı için sevinmesi gerektiğini ancak paraların pandeminin bu kadar yaygınlaştığı bir yılda kullanılmamasının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Paraların 2021 ve 2022 yılında sağlıkçılar için kullanılması gerektiğini söyleyen Baudin, “Kommunalın hastabakıcılık eğitimi almış 64 bin üyesi var. Yorgun ve bitmiş üyeler ve çoğuna Paskalya bayramında bir gün bile izin verilmedi” dedi.
50 EMEKÇİ HASTANELERDEN ATILACAK, 1 NİSAN ŞAKASI GİBİ
SKR, raporunda bu yıl tüm il idarelerinin kar ettiğini açıklarken ülkenin kuzeyindeki Norrbotten Bölgesi'ndeki hastanelerden tasarruf amacıyla 50 civarında mutfak çalışanı, temizlikçi, depo çalışanı ve kapıcının işten çıkarılacağı duyuruldu.
İşten atılmalara tepki gösteren Kommunal Başkanı Baudin, geçen yıl kasada fazlalık varken personelin işten çıkarılmasını şaşkınlık veren 1 Nisan şakası gibi gördüğünü söyledi. Atılacak hizmet personelinin işlerinin sağlık personeline yıkılmak isteneceği uyarısında bulundu.