03 Nisan 2021 12:28

Finlandiya'da Müslüman ve göçmenlere hakaret eden milletvekiline üçüncü ceza

Finlandiya'da yabancı karşıtı Gerçek Finler Partisinin Milletvekili Sebastian Tynkkynen, üçüncü kez halkı kin ve düşmanlığa teşvik ve dini değerleri aşağılama suçundan ceza aldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Finlandiya'da yabancı karşıtı Gerçek Finler Partisinin Milletvekili Sebastian Tynkkynen, Müslüman ve göçmenleri aşağılayan bir suç makinesi gibi. Yüksek Mahkeme'nin itirazını reddetmesiyle birlikte Tynkkynen'in cezası kesinleşti. Üçüncü kez halkı kin ve düşmanlığa teşvik ve dini değerleri aşağılama suçundan ceza aldı.

Bu yılın ocak ayında Uleåborg İlk Mahkemesi, Gerçek Finler Partisi Milletvekili Tynkkynen'i halk gruplarına karşı kışkırtıcılık yapmak ve Müslümanları aşağılamak suçundan 50 günlük ücreti tutarında para cezasına çarptırdı. Tynkkynen, davanın yeniden görülmesi ve beraat ettirilmesi talebiyle Rovaniemi'deki Üst Mahkemeye başvurdu. Ancak Üst Mahkeme'nin davayı yeniden alma talebine olumsuz yanıt vermesi üzerine konuyu Yüksek Mahkeme'ye götürdü.Yüksek Mahkeme de, davayı ele almayı reddedince Tynkkynen'in cezası kesinleşti.

İLTİCACILARIN SINIR DIŞI EDİLMELERİNİ İSTEMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl, Gerçek Finler Partisi'nin gençlik örgütünün başkanlık görevini yürüten Tynkkynen, Facebook hesabından Müslümanları aşağılayan 3 paylaşımda bulunmuştu. Finlandiya'da terör eylemleri riskinin azaltılması için ilticacı Müslümanların sınır dışı edilmesini istemişti. Yüksek Mahkeme'nin başvurusunu reddetmesinden sonra yazılı bir açıklama yapan  Tynkkynen, konuyu Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğini söyledi. Mahkeme kararının uygunsuz bir biçimde ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini iddia etti. Haber ajansı STT'ye açıklama yapan Tynkkynen, suç işlediğini inkar etti. Belediye seçimleri sırasında birilerinin yolladığı mesajı paylaştığını söyledi.

Mesajın göçmenliğin yol açacağı yan etkilerin insanlarda yaratacağı kaygıyı konu aldığını öne sürdü. “Eğer adalet sistemi göçmenlere eleştirel yaklaşımı yasa dışı görüyorsa bu görüş gerçekten çok zayıf ” ifadeleriyle kendini savundu.

1989 doğumlu Tynkkynen, 2015 yılında Gerçek Finler Partisinin gençlik örgütü Fin Gençlik'in başkanlık görevine getirilmişti. Aynı yıl Gerçek Finler Partisi'nin uzak durmayı yeğlediği Nazi kökenli İsveç Demokratların gençlik örgütünün kongresine katılmıştı. 2019 yılında yapılan milletvekili seçimlerde 9271 oy alarak parlamentoya seçilmişti.

ÖNCEKİ HABER

İBB Bilim Kurulu'ndan 6 acil tedbir önerisi: 4 haftalık kapanma

SONRAKİ HABER

Falezlerin ışıklandırmaya değil korunmaya ihtiyacı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa