Hastalar yatak bulamıyor, yataklar turizme açılıyor
Aslı Özkısırlar'ın ölümünü değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, pandemide kronik hastaların sağlık hakkı gasbedilirken hükümetin sağlık turizmini teşvik etmesine tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir’de hastalığı nedeniyle yaklaşık bir aydır hastanelerde yatak boşalmasını beklerken yaşamını yitiren Aslı Özkısırlar’dan sonra sağlık sisteminin ve hastanelerin durumu tekrar tartışmaya açıldı.
Özellikle pandemi dönenimde birçok kanser ve kronik hasta temiz hastane olmadığı için kontrollerini yaptırıp tedavilerine devam edemedi. Diğer yandan ise hükümet pandemi bahanesiyle kurduğu sahra hastanesi başta olmak üzere birçok hastane üzerinden sağlık turizmi teşvikine devam ediyor.
Sağlığın ticarileştirilmesini ve en temel insani hak olan sağlığa erişim hakkının gün geçtikçe kullanılamaz haline gelmesini İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ile konuştuk.
“PANDEMİDE KOVİD DIŞI HASTALAR SAĞLIĞA ERİŞİMDE SORUN YAŞADI”
Pandemi sürecinde kovid dışı hastaların sağlığa erişimde sorunlar yaşadığını aktaran Çamlı, “Pandemi sırasında yeterli organizasyon yapılamadığı için kronik ve kanser hastalığı olanlar sağlığa erişimde ciddi sorunlar yaşadı. Birçok hastanın takibinde aksamalar oldu. Sağlığa erişimde problemler yaşandı. Pandemi sırasında yönetilememe sorunlarından bir tanesi kovid dışı hastalığı olan hastaların sağlığa erişememesidir. Aslı gibi birçok insan bu durumdan dolayı mağdur oldu” dedi.
“SAĞLIK TURİZMİ SAĞLIK SORUNLARINI ÇÖZMEZ”
Sağlığın ticarileştirilmesini eleştiren Çamlı, “Sağlığın ticarileşmesi, sağlıktan para kazanmaya çalışmak bir kere yanlış bir zihniyet. Sağlığı kâr getiren bir taciri faaliyet olarak görmek, sağlık turizmi diye bir sektör oluşturmaya çalışarak ülkedeki sağlık sorunları çözülemez. Toplum sağlığını ya da koruyucu hekimliği bir kere ön planda tutarak bu çerçevede gerekli alt yapıların, birinci basamağın özellikle güçlendirilmesi gerekli. Bizim yıllardır savunduğumuz bir durum” diye konuştu.
“SAĞLIĞA ERİŞİM HAKKI CİDDİ ŞEKİLDE İHLAL EDİLDİ”
Sağlıktan para kazanma zihniyetinin pandemi döneminde daha büyük sorunlara neden olduğunu belirten Çamlı, “Bugün aşı bile ticari, patentli bir ürün. Yani bir hak olması gerekirken, insanların ücretsiz bir şekilde, adil bir şekilde erişmesi gerekirken alınıp satılan, sipariş edilen ticari bir ürün. Bu gerçekten üzücü bir durum. Dünyanın nasıl bir ahlaki çöküş içinde olduğunu, neoliberal politikaların nasıl acımasız bir duruma geldiğinin net göstergesi. Bu bağlamda sağlığa erişim hakkı ciddi şekilde ihlal edildi” dedi.
Yaşanan sorunların sağlık sisteminin yanlış organize edilmesiyle de direkt ilintili olduğunu söyleyen Çamlı, “Bunca sıkıntı varken hâlâ sağlıktan para kazanmaya çalışmak, sağlık turizmine teşvik etmeye çalışmak gerçekten çok kabul edilemez bir düşünce. Bir kere temel prensip olarak doğru değil. Bu övünülerek anlatılıyor, sağlık turizminden şu kadar para kazandık falan diye ama sağlıktan ticari bir faaliyet olarak para kazanma düşüncesi bir kere temelden yanlış” diye ekledi.