04 Nisan 2021 23:40

‘Sağlığımız ve sınavlarımız arasında bırakılıyoruz’

Ankara’da okuyan lise öğrencileri, Sağlıkları ve sınavlar arasında bırakıldıklarını belirterek okula gidip gidilmemesinin yarattığı belirsizliğin okullardaki verimi düşürdüğünü söyledi.

Fotoğraf: Google maps

Paylaş

Hazal GÖÇMEN
Ankara

Ankara’da okuyan lise öğrencileri, 1 aylık açılmanın ardından vaka sayılarının artmasıyla yeniden kısıtlamaların getirilmesi ile ilgili konuştu. Sağlıkları ve sınavlar arasında bırakıldıklarından şikayetçi olan liseliler, okula gidip gidilmemesinin yarattığı belirsizliğin okullardaki verimi düşürdüğünü söyledi.

Türkiye’de görülen ilk koronavirüs vakasından bu yana bir yılı aşkın zaman geçti. Bu zaman aralığında koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan birçok uygulama devreye sokulurken sürekli değişen uygulamalardan en çok etkilenen kesimlerden biri de liseliler oldu. Açılmalarının üzerinden 1 ay geçmeden tekrar kapatılması konuşulan liselerde öğrenciler eğitimdeki bu belirsizlikten şikayetçi.

Yeni açıklanan tabloda rengi kırmızıya dönen Ankara’daki liselilere bu konu hakkındaki düşüncelerini sorduk. Valiliğin açıklamasına kadar yüz yüze eğitime bir hafta ara veren Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nden Damla, okulların belirsiz olarak açılıp kapanmasından şikayetçi olduğunu vurgulayarak “Şu durumda vaka sayılarıyla okulların açık olması bence doğru bir karar değil ama okullar er ya da geç açılmalı. Akraba ziyaretleri vb. olayları yapmasak ve yakın temastan kaçınsak zaten vaka sayısı azalır ve okula gitmemizde de bir sakınca kalmaz” dedi. İnsanların konu hakkında daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini ekleyen Damla, “Okulları sürekli açıp kapamak yerine ya okulları tamamen kapatıp uzaktan eğitime devam etmeliyiz ya da öğretmenleri ve öğrencileri aşılayıp onları bilinçlendirerek okulları sürekli olarak açmalıyız. Ayrıca aşı önceliğinin de değiştirilmesi gerek. İnsan içine en çok giren kişiler ilk sıralarda aşılanmalı” dedi.

“BELİRSİZLİK ÖĞRENCİLERİ DAHA ÇOK ETKİLİYOR”

Gazi Anadolu Lisesi’nden bir başka öğrenci olan Damla da asıl sorunun belirsizlik olduğunu söyleyerek. “Lisenin ilk yılında olan bir öğrenci için olabilecek en kötü durumlardan biri. Lise temelim yok. Okula düzgün gidemiyorum. Bence bu senaryoda okulların açık olması yanlış olan şey değil, açılınca vakaların artacağını bilip artınca geri kapatmak değişmesi gereken kısım. Ben okullarla ilgili net bir düzene geçilmesi taraftarıyım. Tercihen tamamen açık olması daha yerinde ancak bu şekilde aç-kapa olacaksa tamamen kapanması daha verimli. Artık bazı işler net olmalı belirsizlik öğrencileri düşündüğünüzden daha çok etkiliyor” dedi.

"ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER AŞILANMALI"

Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Emir ise, uzaktan eğitimde fırsatların bu zamana kadar eşit olmadığını, alınan önlemlerin hep bireysel olarak kaldığını ifade ederek, “Ben tabii ki yüz yüzeyi tercih ederim. Anlamadığımız yerleri soramıyoruz uzaktan olunca. Ama yüz yüze de şu an çok tehlikeli. Öğrenciler ve öğretmenler aşılansa iyi olur, bakan da açıklama yaptı ama yani kaç tane aşımız var şunun şurasında? Kendi aşımızı üretene kadar çok mümkün değil bu durum” dedi. Sorunun çözümüne ilişkin önerilerini sıralayan Emir, “Madem uzaktan eğitime şu an mecburuz o zaman sınavlar da olmamalı, bunun yerine derse katılım ve ödevler ile puanlama sağlansın. Ama erişim sıkıntısı olanlar için tabii ki bu tam olarak doğru bir çözüm değil. Tabi bunun yanında doğrudan salgını nasıl durduracağız diye daha çok uğraşılması lazım, hâlâ tıkış tıkış otobüslere biniyoruz. Bunun için de işe gidenlerin mesai saati yeniden düzenlenerek yoğunluk azaltılabilir” diye konuştu.

"YARIN OKULA GİDECEK MİYİZ GİTMEYECEK MİYİZ BELLİ DEĞİL"

Ankara Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Yağmur ise, belirsizliğin öğrencileri çok etkilediğini söyleyerek “Eğitimimiz AVM ve kafelerden daha önemli, ama bu düşünülmüyor ancak ben de ne yapılabileceğine dair çok emin değilim” derken Efe ise okulların ne olursa olsun açılması gerektiğini vaka sayısı artsa dahi tekrar kapatılmaması gerektiğini söyleyerek “Belirsizlik bizim için en bitirici olanı, yarın okula gider miyiz gitmez miyiz belli olmadığında gittiğimiz zamanlardaki verim de düşüyor” ifadelerinde bulundu.

Ayhan Sümer Anadolu Lisesi'nden 10. Sınıf öğrencisi ise vaka sayısının giderek kötüleşmesini yapılan kongrelere bağlayarak “Sürekli olarak sağlığımız ve sınavlarımız arasında bırakılıyoruz. Bence okullar tamamen kapatılmalı, çünkü virüs daha tehlikeli hale geliyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Evinde ölü bulunan oyuncu Şükriye Bulgurcu toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Seçimlere giderken Filistin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa