Almanya’da Paskalya barış yürüyüşü
Almanya’da bu yılki Paskalya barış yürüyüşünde silahlanmaya karşı barış çağrısı yapıldı.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Ali ÇARMAN
Stuttgart
Almanya’da uzun yıllardır gelenekselleşen “Paskalya barış yürüyüşleri” bu yıl pandemi koşullarında gerçekleştirildi.
Aralarında DİDF Stuttgart ve sendikaların da bulunduğu Barış Hareketinin “Silahlanmaya karşı barış için, iklim için, insanlar için” çağrısıyla Stuttgart tren istasyonu önünde bir araya gelen kitle, yürüyüşe geçti.
Almanya ve AB ülkelerinde demokratik hak ve özgürlüklerin bir bir yok edilmekte olduğuna dikkat çeken konuşmaların ardından, barış bayrakları ile yürüyüşe geçildi.
“SENDİKALAR OLARAK BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ”
Binden fazla barışseverin katıldığı yürüyüş konuşmalarla sona erdi. Sol Parti/Die Linke Milletvekili Heike Hansel’in sunuculuk yaptığı mitingde Ver.di (Kamu Emekçileri Sendikası) Eyalet Başkanı Martin Gross konuştu.
Gross, “Silahlanmaya harcanan milyarların sağlık alanı ve gençlerin eğitimine harcanması gerekir. Dünyanın birçok ülkesinde sağlık alanındaki büyük haksızlıklar zenginleri koruyor. Pandemi daha çok çalışanları ve yoksulları vuruyor. Bizler sendikalar olarak yapılan haksızlıklara karşı hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
SİLAHLANMA VE SAVAŞ POLİTİKALARINA SERT ELEŞTİRİ
Kültürel programda söylenen barış şarkıları sonrası söz alan Fedaral Parlamento Milletvekili Tobias Pflüger, Merkel hükümetinin silahlanma ve savaş politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Pflüger, “Alman silahları dünyanın birçok yerinde insanları öldürmeye devam ediyor. Ordu içinde ırkçı gruplar var ve bunlar hemen dağıtılmalı. 20 yıldır Alman askerleri Afganistan’da. Almanya ile Türkiye’nin silah dostluğu ise korkunç denebilecek boyutta” diye konuştu.
Alman askerlerinin yurt dışına gönderilmesine karşı çıkan Pflüger, “İnsanları anavatanlarından söküp atan politikalardan vazgeçilmediği müddet ilticalar devam edecek” diye de ekledi.
PASKALYA BAYRAMI
Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram olan Paskalya'da İsa'nın çarmıha gerildiği günden sonra üçüncü günde dirilişine inanılarak kutlama yapılır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.
Dini temelli Paskalya bayramı, özellikle son yıllarda Avrupa'nın pek çok yerinde yurttaşlar toplumsal konular için de bir araya gelmenin aracı yapılıyor. Almanya'daki Paskalya barış yürüyüşleri de yıllardır buna örnek oluyor.