5 Nisan 2021 18:14
/
Güncelleme: 20:20

ALÇEP, asbestli Sao Paulo gemisinin Aliağa'da sökülmek istenmesini protesto etti

Aliağa Çevre Platformu, yüklü miktarda asbest içeren Sao Paulo gemisinin Aliağa'da sökülmek istenmesine karşı dilekçelerini Aliağa Liman Başkanlığına verdi.

ALÇEP, asbestli Sao Paulo gemisinin Aliağa'da sökülmek istenmesini protesto etti

Fotoğraf: ALÇEP

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), 600 ton asbest içerdiği söylenilen Sao Paulo adlı geminin Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerinde sökülmek üzere gelmesi haberi üzerine Aliağa Liman Başkanlığına verdikleri dilekçe ile tepki gösterdi.

Gemi envanteri hakkında bilgi almak için Liman Başkanlığına dilekçe veren ALÇEP, yaptığı açıklamada, “Gemi sökümler kapatılsın, karasularımıza geri dönüştürülmek üzere gemi girmesin istiyoruz” dedi.

Sao Paulo adlı geminin Aliağa’ya getirilmek üzere satın alındığını belirten ALÇEP, “1963 yılında hizmetine başlayan bu gemi ilk önce Fransa’da ardından Brezilya’da 2017 yılına kadar hizmet vermeye devam ediyor. Açık artırmayla Türkiye'deki gemi söküm tersanesi Sök Denizcilik ve Tic. AŞ' yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alınıyor. Mayıs-haziran ayları arasında sökülmek üzere Aliağa'ya giriş yapması bekleniyor” ifadeleri yer aldı.

“ALİAĞA’YA GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMEK ÜZERE GEMİ GİRMESİN”

2006 yılında Otopan gemisi ve 2015 yılındaki Kuito gemilerinin Aliağa’ya getirildiği süreci hatırlatan ALÇEP, “Ülkemize gelen Otopan gemisinde de asbest vardı. Hem de bakanlığın söylediği 1 ton değil, net 10 ton, brüt 60 ton asbest barındırıyordu. Hiçbir ülkenin bu gemiyi sökmeye yanaşmaması nedeni ile yedi yıl Amsterdam limanında bekletilmişti. Ardından da Aliağa’ya gelmişti. Fakat sivil toplum örgütleri kamuoyu oluşturmuş gemi yüksek maaliyetle asbestten temizlenerek limanımıza tekrar girmişti. 2015 yılında, Kuito adlı gemi de söküm için Aliağa’ya getirilmiş. Kamuoyu oluşturulmuş, dava açılmış, gerekli tüm girişimler yapılmış fakat geminin parçalanmasının önüne geçilememişti. Gemi söküldükten 6 ay sonra çıkan mahkeme kararı ‘sökümü tehlikelidir’ yönünde olmuştur” dedi.

ALÇEP, bilgi edinme talebiyle hazırlanan dilekçeyi Liman Başkanlığına teslim ederken, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Gemi sökümler kapatılsın, karasularımıza geri dönüştürülmek üzere gemi girmesin istiyoruz. Aliağa’ya geri dönüştürülmek üzere gemi girmesin. En acil planlarımız arasında dava açmak ve bu geminin sökülmesini engellemek var.” (İzmir/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et