06 Nisan 2021 07:56
Son Güncellenme Tarihi: 06 Nisan 2021 16:53

Erdoğan ile görüşen AB heyetinden AİHM kararları ve İstanbul Sözleşmesi vurgusu

AB'nin en üst düzey iki yetkilisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. AB heyetinin yaptığı açıklamalarda insan hakları, AİHM kararları ve İstanbul Sözleşmesi vurgusu öne çıktı.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. AB heyetinin yaptığı açıklamalarda insan hakları, AİHM kararları, İstanbul Sözleşmesi, göç ve Doğu Akdeniz başlıkları yer aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen "AİHM Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala konusunda net kararlar verdi. Avrupa Konseyi üyesi olarak Türkiye’nin AİHM kararlarını kabul etmesi çok önemli." dedi. AB Konseyi Başkanı Michel de "Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi önemli endişeleri beraberinde getirdi" derken Leyen, "İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin kararı değiştirme yönünde çağrıda bulunduk. Bu sözleşme küresel anlamda önemli" ifadelerini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Michel ve AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen Erdoğan ile görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

AB Konseyi Başkanı Michel tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Erdoğan'la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin dürüst bir görüşme yaptık"

"AB, (Türkiye ile) ekonomik iş birliği, göç ve halklar arasında bağlantıyı artırmak için somut gündem sunmaya hazır"

"AB'nin stratejik çıkarı, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrar ile Türkiye'yle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerdedir"

"Türkiye'yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik, iki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük"

"Gündem bu üç unsur üzerinde kurulu olacak: Ekonomik işbirliği, göç ve halklar arasındaki temaslar/hareketlilik"

"(Türkiye'yle) Gümrük Birliği'nin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız"

"Kıbrıs ile ilgili olarak AB, çözüm görüşmelerinin başlamasının önemli olduğuna inanıyor. Aktif bir gözlemci olarak BM bünyesindeki toplantıyı destekliyor."

"Göç konusunda Türkiye’nin 4 milyona yakın Suriyeliye ev sahipliği yapmasını önemsiyoruz. Bu konuda AB olarak desteğimizi sürdürmeyi öngörüyoruz. Ürdün, Lübnan’ın da katılımıyla bir toplantı yapılmasını planlıyoruz"

"Libya'daki tüm yabancı savaşçılar çekilmeli" 

"Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi önemli endişeleri beraberinde getirdi. Bu konuda bu sabah Birleşmiş Milletler Türkiye temsilciliği ve kadın örgüt temsilcileriyle de görüşme yaptım."

"TÜRKİYE'NİN AİHM KARARLARINA UYMASI ÖNEMLİDİR"

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen de "Türkiye, AB ile yapıcı şekilde ilişki kurma isteğini gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da çok ilginç bir ilk toplantı yaptık. AB, Türkiye’nin en önemli ithalat ve ihracat ortağı. Ticareti arttırabilmemiz için şu anda Gümrük Birliği’nin uygulanmasıyla ilgili zorluklara eğileceğiz. Gümrük Birliği aslında hali hazırda bir başka ülkeyle benzeri olmayan bir çerçeve" dedi.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinden derin endişe duyduğunu belirten Von der Leyen, Türkiye uluslararası insan haklarına ve standartlarına saygı duymalıdır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından çok büyük kaygı duyuyorum. Sözleşme kadınların ve çocukların korunmasıyla ilgili ve bu sözleşmeden çekilmek kesinlikle yanlış sinyal veriyor" ifadelerini kullandı. Leyen "İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHM kararları Kavala ve Demirtaş'la ilgili nettir. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemlidir" diye konuştu.

Leyen'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"İklim değişikliği ve halk sağlığı da önemli üst düzey görüşme/diyalog başlığımız olacak. Salgına karşı aşılama durumunu ele alıyoruz."

"Türkiye’nin Erasmus gibi AB programlarına katılımıyla halklar arasında hareketliliği desteklemek istiyoruz."

"Dördüncü iş birliği alanı göç. 2016 tarihli AB–Türkiye mutabakatı halen geçerlidir ve olumlu sonuçlar sağlamıştır. İnsan kaçakçılığıyla da mücadelede önemli bir mutabakat olmuştur. Türkiye’nin taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz."

"Yunan adalarından Türkiye’ye geri dönüşte de herhangi bir gecikme olmaksızın uygulama bekliyoruz. Bu göç alanında iyi niyet göstergesi olacak. Biz de 4 milyon göçmene ev sahipliği yapan Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğiz."

"Kesinlikle açık, dürüst bir ortaklık istiyoruz. Michel ve benim de bugün dile getirdiğimiz üzere temel insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı AB için hayati önem taşır. Bu da bizim ilişkimizin ayrılmaz bir parçasıdır."

"Türkiye uluslararası insan haklarına ve standartlarına saygı duymalıdır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından çok büyük kaygı duyuyorum. Sözleşme kadınların ve çocukların korunmasıyla ilgili ve bu sözleşmeden çekilmek kesinlikle yanlış sinyal veriyor." 

"İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin kararı değiştirme yönünde çağrıda bulunduk. Bu sözleşme küresel anlamda önemli."

"İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHM kararları Kavala ve Demirtaş'la ilgili nettir. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemlidir"

"AB yanlış gelişmeleri konuşmaktan hiçbir zaman çekinmeyecektir. Bu durum Yunanistan ve Kıbrıs gibi AB üyesi ülkelere yönelik tek taraflı eylemler için de geçerlidir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ali Koç, Kovid-19'a yakalandı

SONRAKİ HABER

İstanbul'da Ramazan pidesi fiyatları belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa