İİSŞP Sözcüsü Banu Tuna: Lebalep kongre yapanlar 1 Mayıs’ı engelleyemez
İİSŞP Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna “Lebalep kongre yapanlar işçilerin 1 Mayıs’ı kutlamasını engelleyemez” dedi. Tuna, 3 konfederasyona ortak hareket etme çağrısında bulundu.
Fotoğraf: Evrensel
Pandemi sürecinin işçilerin kazanılmış haklarını gasbetmenin bir vesilesi haline getirildiğini belirten İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, “Güvenli iş insanca yaşam”, “İşçiler 1 Mayıs’a 1 Mayıs fabrikalarda” sloganları etrafında çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. 1 Mayıs’ın sokağa çıkma yasağının olduğu cumartesiye denk geldiğini ifade eden Tuna, “Lebalep kongre yapanlar işçilerin 1 Mayıs’ı kutlamasını engelleyemez” dedi. Tuna üç konfederasyona da ortak hareket etme çağrısında bulundu.
İİSŞP, 1 Mayıs’la ilgili online bir basın toplantısı düzenledi. Pandemi sürecinde emekçilerin hiçbir talebinin karşılanmadığını belirten Dönem Sözcüsü Banu Tuna, “Çarklar emekçilerin canları pahasına dönmeye devam etti. Pandemi sürecini işçi sınıfının kazanılmış haklarını gasbetme vesilesi haline getirdiler” dedi.
"BİRLEŞİK VE GÜÇLÜ 1 MAYIS OLMALI"
İşten çıkarmanın yasak olduğu savunulan bu süreçte 180 bini aşkın işçinin Kod-29 çıkış koduyla işinden edildiğini ifade eden Tuna, “Şu an işe iade davalarının yüzde 80’i Kod-29’la işten çıkarmayla ilgili. Yeni torba yasada raporlu olduğumuz günlerde iş göremezlik ücreti ödenmesi hakkımız yok sayılıyor” diye konuştu.
Bu hak gasplarına karşı işçilerin ses çıkardığını vurgulayan Tuna şöyle devam etti: “Bu haykırış güçlü ve birleşik olmadığından çıkan sesler boğulup gidiyor. Biz istiyoruz ki işçi sınıfının birleşik mücadelesinin örgütlenmesinin yılı olsun. Üç konfederasyona da birleşik ve güçlü 1 Mayıs’ın birlikte örgütlenmesi çağırısı yapıyoruz.”
1 Mayıs’ın cumartesi gününe denk geldiğini ve cumartesi sokağa çıkma yasağının olduğunu hatırlatan Tuna, “Yasak tartışmalarını gereksiz buluyoruz. Lebalep kongre yapanlar işçilerin 1 Mayıs’ını kutlamasını engelleyemez. Elbette kurallara uygun şekilde alınacak kararlar doğrultusunda 1 Mayıs kutlanmalı” ifadelerini kullandı.
"KUTLAMALAR 1 HAFTAYA YAYILMALI"
“Güvenceli iş, insanca yaşam” ve “İşçiler 1 Mayıs’a 1 Mayıs fabrikalarda” sloganları etrafında çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Tuna, “Bu dönem işten atmaların yasaklanması, Kod-29’dan işten atılma durumunda bunu işverenin ispat etmesi, işçiler için insanca yaşayacak bir ücret ve Kovid-19’un sağlık işçileri için meslek hastalığı ve tüm işçiler için iş kazası sayılması taleplerimiz öne çıkıyor. Taleplerimizin hayat bulmasının tek yolu emekçilerin birleşik mücadelesine bağlı” diye konuştu.
Tuna, geçen seneki deneyimden hareketle bu sene de 1 haftaya yayılan fabrika ve işyeri kutlamaları çağrısı yaptı.
ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Tuna “Konfederasyonlar yasak kolaycılığına kaçabilir mi?” sorusuna ilişkin ise “Bu sene işçilerin sorunları ölüm kalım sınırı mücadelesine gelmişken, birleşik mücadele edilmesi gerekiyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi ayrı ayrı toplanmalar yerine birlikte mücadele edilmeli. Şu an somutlaşmış bir şey yok ama sanıyorum konfederasyonlar arasında bir görüşme yapılacak” cevabını verdi.
Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı Yasin Onar da Turan Plastik’te yürüttükleri mücadeleyle ilgili bilgi verdi. Yetki aldıklarını ifade eden Onar, “Ara bulucu sürecindeyiz. 1 Mayıs’a kadar güçlü bir eylem planlıyoruz. İşverene arkadaşlarımızın sendikal hak ve özgürlüklerini tanıması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz” dedi.
Onar, 1 Mayıs’ı 1 hafta boyunca bütün işyerlerinde kutlamanın önemli olduğunu ifade ederek, “Büyük bir ses çıkarmamız gerekiyor” dedi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)