06 Nisan 2021 10:56

İsrail Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini Netanyahu'ya verdi

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini Başbakan Binyamin Netanyahu’ya verdi.

Binyamin Netanyahu | Fotoğraf: DHA/Arşiv

Paylaş

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, 23 Mart'ta yapılan erken genel seçimde birinci olan Likud partisi lideri Başbakan Binyamin Netanyahu’ya hükümeti kurma görevini verdi.

Batı Kudüs’teki ofisinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Rivlin, dün seçimlerde mecliste temsiliyet hakkı kazanan parti liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek, 120 sandalyelik meclisten 52 milletvekilinin Netanyahu’yu desteklediğini söyledi.

Ülkede 23 Mart’ta yapılan seçimlerde hiçbir partinin hükümeti kurmak için gerekli 61 milletvekili sayısına ulaşamaması nedeniyle Rivlin, koalisyon hükümetini kurmaya en yakın adayı belirlemek için dün, meclise giren 13 partinin yetkilileriyle bir araya gelmişti. Görüşmelerde hiçbir isim koalisyon hükümetini kurmak için gerekli sayı olan 61 milletvekilinin desteğini alamamıştı.

Görüşmelerde, Netanyahu’nun yanı sıra Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid ve Yamina Partisi lideri Naftali Bennett’in isimleri koalisyon hükümetini kurmak için aday gösterilmişti. 52 milletvekili Netanyahu’nun, 45’i Lapid’in, 7’si ise Bennett’in adaylığına desteğini açıkladı. Rivlin, hükümeti kurmaya görevini Netanyahu’ya verdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Cumhurbaşkanı tarafından koalisyonu kurmakla görevlendirilen adayın, 28 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor, ancak bu süre 2 hafta uzatılabiliyor.

Söz konusu aday, verilen ek sürede de koalisyon hükümetini kurmayı başaramazsa cumhurbaşkanı, koalisyon hükümetini kurmaya aday diğer kişiyi görevlendiriyor.

Bu aday da 28 gün içinde koalisyon hükümetini kuramazsa cumhurbaşkanı görevi meclise veriyor. Meclis de 3 hafta içinde hükümeti kuracak bir isim üzerinde anlaşamazsa ülkede zorunlu erken seçime gidiliyor. (Kudüs/AA)

ÖNCEKİ HABER

Madrid'de doktorlar eylem yaptı: İlk hasta kabul birimleri artık tükendi, ölmek üzere

SONRAKİ HABER

Bakırköy Belediyesi işçileri TİS hakları için 15. kez eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa