06 Nisan 2021 11:36

Prof. Dr. Mustafa Sünbül, Samsun için "tam kapanma" çağrısı yaptı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, Samsun’da 2 ila 4 haftalık tam kapanmaya gidilmesi gerektiğini belirterek "Şu an ortam adeta yangın yeri gibi, buna bir çözüm gerekiyor" dedi.

Fotoğraf: DHA 

Paylaş

Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs güncel haritasında 5 haftadır nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü Samsun’da vaka artışı sürüyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “2 haftalık veya 4 haftalık tam kapanma belki bu yangını bir miktar söndürebilir. Şu an ortam adeta yangın yeri gibi, o nedenle buna bir çözüm gerekiyor” dedi. KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES ve Samsun Tabip Odası da ortak bir açıklamayla Samsun’da yüz yüze eğitime ara verilmesi, sınavların iptal edilmesi için tüm yetkilileri göreve çağırdı.

Sağlık Bakanlığı'nca 27 Mart-2 Nisan 2021 tarihleri arasında illere göre 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısının güncel haritası paylaşıldı. Nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü il yine Samsun oldu. Kentte 20-26 Mart tarihleri arasında 100 bin kişide 586,84 olan vaka sayısı, 678,72’e çıktı.

DHA'ya konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, kentteki vaka artışına dikkat çekerek, “Samsun, bir sahil kenti o nedenle dışardan gelen kişiler var. Sahillerde, caddelerde çok kalabalıklar var. Genel olarak toplumda hastalığa karşı bir bıkkınlık oluştu. Tüm bunlar da vakayı etkiledi. Bu vaka artışının hastanelere yansımaları da son derece olumsuz, artık yatak bulmakta bile zorluk çekiyoruz. Ayrıca son zamanlarda hastanelerde yatan kişilerin daha çok aile içinde olduğunu görüyoruz. Aile içi bulaştan kaynaklanan 2’li, 3’lü, hatta 5’li vakalar geliyor. Şu an da takip ettiğim hastaların çoğu aile içi bulaş. Sürekli uyarılar yapılıyor, bu uyarıları dikkate almakta ciddi yarar var. Cenazeler, düğünler, nişanlar, mevlitler ve aile içi ziyaretleri bir süre tamamen kaldırmak gerekiyor. Aksi takdirde bunun önünü almak çok zor” diye konuştu.

"ADETA YANGIN YERİ GİBİ"

Önlemlere herkesin uyması gerektiğini ve aşının önemini vurgulayan Prof. Dr. Sünbül, “Aşı, bu tür hastalıklarda en koruyucu ve en kesin çözümdür. Tedaviden önce aşıyla korunmak çok önemlidir. Aşıyla ilgili gereksiz tereddütler var, bu aşıların herhangi bir zararı yok, yan etkileri çok azdır. Ama bazı aşı karşıtlarının, bu korkuyu ve endişeyi körüklediğini düşünüyorum. Aşı, medeniyetin önemli bir buluşudur. Eğer bugün aşılar olmasaydı binlerce insanı bu tür hastalıklardan dolayı kaybediyor olacaktık, çiçek hastalığı 1977 yılından beri görünmüyorsa, bunda aşının çok önemli yeri var. O nedenle aşıdan korkmamak lazım, sırası gelen kişiler mutlaka aşılarını yaptırsın. Öte yandan Samsun’la ilgili ek tedbir kararlarını yetkililer verecektir ama bu salgını önlemek için mevcut önlemler artık yeterli değil. Kişisel önlemlerin yanı sıra bir de yönetsel önlemler var. Zaman zaman dile getirildiği gibi 2 haftalık veya 4 haftalık tam kapanma belki bu yangını bir miktar söndürebilir. Şu an ortam adeta yangın yeri gibi, o nedenle buna bir çözüm gerekiyor. Yöneticiler uygun görürse kapanma en azından bir müddet salgını kontrol altına almada yardımcı olabilir” dedi.

EĞİTİM VE SAĞLIK EMEKÇİLERİ UYARDI: "YÜZE YÜZE EĞİTİME ARA VERİLMESİ KAÇINILMAZDIR”

KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES Şubesi ve Samsun Tabip Odası Eğitim-Sen Samsun Şubesi de ortak bir basın açıklaması yaparak, Türkiye’de en çok vakanın görüldüğü Samsun’da yüz yüze eğitime ara verilmesi şu an yapılmakta olan sınavların iptal edilmesi için başta Samsun Valisi olmak üzere tüm yetkilileri göreve çağırdı.

“Önlenebilir her ölüm bir cinayettir” diyen Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Arzu Topaloğlu, “Türkiye genelinde 2 Mart tarihinden itibaren toplu ve kontrolsüz bir normalleşmeye geçilmesinden bu yana geçen sürede Samsun’da vaka artışı öyle bir hızla artmıştır ki Türkiye’de nüfusa oranla birinci şehir haline gelmiştir. Vakaların farklı mutasyonlardan oluştuğu ve Samsun’da günlük 1000 civarında yeni vaka tespit edildiği Tabipler Odası tarafından açıklanmıştır. Normal koşullarda salgının seyri bu boyutlara ulaştığı bir durumda yetkililerin ciddi önlemler alması beklenen bir durum iken Samsun yerelinde önlem alınmaması bizleri şaşırtmaya devam etmektedir” diye konuştu.

"SENDİKAMIZIN TALEPLERİ DİKKATE ALINMADI”

Açıklamada "Sendikamızın 1 Mart süreciyle birlikte eğitim kurumlarında gerekli tedbirlerin alınması ve eğitim emekçilerinin tamamının aşılanması yönündeki talepleri dikkate alınmamış, okullar gerekli önlemler alınmadan açılmıştır. Eğitim Sen olarak bugüne kadar yaptığımız bütün girişimler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na acil aşılama ile ilgili olarak yaptığımız başvurulara verilen cevaplar, eğitim emekçilerinin aşılanmasına yönelik ciddi bir adımın atılmadığını ve buna dair sağlıklı bir planlamanın da olmadığını ortaya çıkarmıştır" dedi.

Her okuldan Kovid19’a yakalan eğitim emekçisi haberlerinin sendikaya bildirildiğini vurgulayan Topaloğlu, "Bu zor günlerde iktidar mensuplarının akıl ve bilimden uzak açıklamalarını duymaktan artık çok sıkıldık. Meslektaşlarımızın hastanelere kaldırıldığı, ölüm haberlerini aldığımız ve hayatlarımızla ilgili ciddi kaygı duyuyorken, salgının yeterince toplumun gündemine girmediğini ifade eden açıklamalar, sürecin böyle devam edeceği yönünde güçlü emareler barındırmakta ve kaygılarımızı artırmaktadır” diye belirtti.

"EĞİTİM EMEKÇİLERİ İÇİN ADIM ATMADI”

"Milli Eğitim Bakanının öğretmenler aşılanmadan aşı yaptırması ve üzerinden yaklaşık bir buçuk ay geçmesine rağmen ancak köy öğretmenlerinin aşılanabilmiş olması sorumluluklarımız düzeyinde duygudaşlık yaşamadığımızı göstermesi açısından önemlidir" diyen Topaloğlu, "Millî Eğitim Bakanı kameralar önünde aşısını olmuş, ancak sorumlusu olduğu eğitim emekçilerinin aşı olması için gerekli adımları atmamıştır" dedi.

"YÜZE YÜZE EĞİTİME ARA VERİLMESİ KAÇINILMAZDIR”

Yüz yüze eğitim sürecindeki eğitimciler ve öğrencilerin düzenli teste tabi tutulmasını isteyen Topaloğlu, "Sağlık çalışanlarımızın iş yükünün azalması için de yüz yüze eğitime ara verilmesi kaçınılmazdır. Neredeyse hiçbir tedbir almayan yetkililere durumun yönetilemez düzeyde olduğunu bir kere daha hatırlatıyoruz. Türkiye’de en çok vakanın görüldüğü Samsun’da yüz yüze eğitime ara verilmesi şu an yapılmakta olan sınavların iptal edilmesi için başta Samsun Valisi olmak üzere,  halkın, eğitim emekçilerinin ve öğrencilerimizin sağlığından sorumlu diğer tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz” diye seslendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Sözleşmesi'nin feshi | Koruma ve tedbir yükümlülükleri uygulanmıyor!

SONRAKİ HABER

Ukrayna’dan "NATO üyeliği" hamlesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa