ÇANPAŞ işçileri: 1 Mayıs’ta çifte bayram yapmak istiyoruz
Çankaya Belediyesinde çalışan ÇANPAŞ işçileri taban ücretlerinin artmasını ve haftalık 40 saat çalışmak istediklerini söyledi. ÇANPAŞ işçileri taleplerini Evrensel'e anlattı.
Cansu ERTAŞ
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Çankaya Belediyesinde çalışan ÇANPAŞ işçileri, ara bulucuya giden toplu sözleşme süreçlerine ilişkin taleplerini anlattı. Genel-İş Ankara 1 No’lu Şubenin Mühye köyünde bulunan katı atık toplama merkezinde yaptığı eylemde konuştuğumuz işçiler, taban ücretlerinin yükseltilmesi, eşit işe eşit ücret verilmesi ve çalışma saatlerinin düzeltilmesini istiyor. Bir an önce taleplerinin kabul edilmesini isteyen işçiler, 1 Mayıs’ta çifte bayram yapmak istediklerini söylüyor.
Çankaya Belediyesinde katı atık, güvenlik, park bahçe ve süpürge birimlerinden işçiler, toplu sözleşme taleplerinin karşılanabilir olduğunu anlattı. Park bahçe biriminde çalışan bir işçi, “KHK geçişinden sonra 400’e yakın emekli arkadaşımız vardı onlar çalışmaya devam edemedi. Şu an 3 tane parka bakıyorum, mesela başka bir arkadaşım 5 tane parka bakıyor. Bölgeye göre işçinin baktığı park sayısı değişiyor. İş yükümüzün azaltılmasını istiyoruz. Eleman alınmıyor. Geçen sene dışardan şirketle anlaşılarak 4 saat çalışacak elemanlar getirilmişti bu sene bunun yapılmayacağı söyleniyor. Maddi taleplerimizin yanında iş yükünün de azaltılmasını istiyoruz. Kafamız dolu, rahat çalışamıyoruz. Park park geziyoruz temizlik için. Yetişemiyoruz, tıkanma noktasına geldik” dedi. Konuştuğumuz bir diğer park bahçe işçisi ise eşit işe eşit ücret talep ettiklerini söyledi. Taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini beklediklerin belirten işçi, 1 Mayıs’ı sözleşmenin istedikleri şekilde bitmesiyle karşılamak istediklerini çifte bayram yapmak istediklerini dile getirdi.
“TABAN ÜCRETLERİ ARTMALI”
Park bahçe biriminden bir temsilci, toplu sözleşmede 1 Nisan itibari ile 2 aylık yasal sürecin bittiğini söyledi. Bu 2 aylık süreçte sadece idari maddelere ilişkin görüşmeler alabildiklerini belirten işçi, “Son toplantıda işveren tarafından bize parasal teklifler gelecekti, gelmedi. Ara buluculuk sürecindeyiz, süreç bittikten sonra 2 aylık grev sürecimiz başlayacak. Biz sürecin iyi biteceğini düşünüyoruz. Önceliğimiz işçilerin birliğini sağlayabilmek” dedi. Esas taleplerinin taban ücretlerinin arttırılması olduğunu belirten temsilci, “Taban ücretler çok düşük. Asgari ücret artı yol ve yemek alıyoruz. 119 lira taban ücretimiz var. Biz bu taban ücretinin iyileştirilmesini, insani yaşam koşullarına getirilmesini, refah düzeyimizin arttırılmasını istiyoruz. Biz kesenin ağzını açın bize istediğimiz kadarını verin demiyoruz. Biz yaşayabileceğimiz kadarını bize verin diyoruz. Taleplerimiz gayet kabul edilebilir, karşılanabilir talepler” dedi.
TALEP 40 SAAT ÇALIŞMA
Haftada 45 saat çalıştıklarını belirten güvenlik biriminden bir işçi de “Biz güvenlik görevlileri olarak 300 kişiyiz. Talebimiz 40 saat çalışmak. Bir önceki sözleşmede ek protokol ile geçtik. Ek protokol ile geçtiğimiz için sesimizi çok duyuramadık. Bugün buraya 40 saat çalışma talebimiz için sesimizi duyurmaya geldik. En büyük talebimiz bu” dedi. Yaklaşan 1 Mayıs için alanlarda olacaklarını dile getiren işçi “Sendikamızla koordineli olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“BÜTÜN KATI ATIK ÇALIŞANLARI EK İŞ YAPIYOR”
Katı atık biriminde çalışan bir işçi bu eylemlerde ne kadar bir arada görünürlerse o kadar iyi olduğunu vurguladı. Bütün katı atık çalışanlarının ek iş yaptığını anlatan işçi, “Gecenin bir yarısından sabaha kadar, soğukta karda kışta, yazda o çöp arabasının arkasında gitmenin ne demek olduğunu bilmeden kimse bizi taleplerimiz için grev yaptığımızda yargılamasın. Biz hakkımız olanı istiyoruz” dedi.
“GEREKEN ÖNLEMLERİN ALINMASINI İSTİYORUZ”
Süpürge biriminde çalışan bir işçi temsilcisi de şöyle konuştu: “Bizim şu an sözleşmeden beklentimiz taban ücretlerinin yükseltilmesi. Bizim tek çıkar yolumuz bu. Mesaiye dayalı bir ücret talep etmiyoruz. Belediyelerde yeni imzalanan toplu iş sözleşmelerindeki taban ücretlerine baktık. Bizim talebimiz evet biraz onlara göre yüksek ama zaten biz istedik onlar da verdi diye bir durum yok. Masada pazarlığa oturulacak. Pandemi var, işçi sağlığı ve iş güvenliği her şeyden önemli. Bu koşullarda çalışırken gereken önlemlerin alınmasını istiyoruz. Çalışma şartlarımız olsun, çalışma saatlerimiz olsun, toplanma alanlarımız olsun buralarda sıkıntılar yaşıyoruz. Yeri geliyor 30-40 kişi aynı dinlenme yerinde birlikte yemek yiyoruz. Parkların kulübeleri birer kişilik. O bir kişilik alanda yeri geliyor 3 kişi oturuyor. Bunların daha geniş, daha uygun hale getirilmesini istiyoruz.”
{{429803}}