Times: AB yeni göç dalgasını önlemek için Erdoğan'a daha fazla para teklif etti
AB'nin en üst düzey iki yetkilisinin dünkü Erdoğan ziyaretinde asıl olarak "Mültecilerin Avrupa’ya girişinin engellenmesi" konusunun konuşulduğu belirtiliyor.
Fotoğraf: Murat Kula/AA
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dün Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Görüşme sonrası AB temsilcileri, Erdoğan yönetiminin insan hakları ihlallerine yönelik yumuşak eleştirilerde bulunurken, asıl olarak altını çizdikleri ise “AB-Türkiye iş birliği” oldu.
Görüşmede asıl konunun ise “Mültecilerin Avrupa’ya girişinin engellenmesi” olduğu biliniyor. Avrupa basınında da AB-Türkiye görüşmesi ile ilgili çeşitli yorumlar yayımlandı.
Örneğin İngiltere merkezli Times gazetesi, AB temsilcilerinin Erdoğan’a göçü durdurması için “Daha fazla para teklif ettiğini” yazdı. Almanya’da yayımlanan Neues Deutschland gazetesi ise “Brüksel’den Erdoğan’a kur” başlıklı yorumunda, “Akdenizli komşularına göre daha fazla sıcaklık gösterilerek ve çok para ile Brüksel, AB bekçisinin 2016 mülteci anlaşmasına sadık kalmasını sağlamak istiyor” dedi.
TIMES: ELEŞTİRİLER ‘YAPMACIK’TI
The Times gazetesinin İstanbul Muhabiri Hanna Lucinda Smith’in imzasını taşıyan haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’da yeni bir mülteci krizini önleme karşılığında AB’den daha fazla para aldı” ifadesi kullanıldı.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, AB liderlerinin Türkiye’ye eleştirilerinin “yapmacık” olduğuna dikkat çekilen haberde, “AB liderleri, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ve HDP’nin kapatılması yönünde adımlar atılması da dahil olmak üzere ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkeleri konusunda geri adımlar atılmasına yönelik kaygılarını dile getirdiklerini söyledi. Ancak bu büyük oranda yapmacık bir tavır gibi göründü. Zira Göç Mutabakatı’nın yenilenmesinin yanı sıra Türkiye ile AB arasında 2018’de askıya alınan üst düzey diyalog yeniden başlayacak. Gümrük Birliğinin modernizasyonu için de bir öneri hazırlandı” ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)
BRÜKSEL'DEN ERDOĞAN'A KUR
Peter STEINIGER
Neues Deutschland
AB, Türkiye politikasında konseptinin çok hızlı bozulmasına izin vermiyor. Ankara’da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Konsey Başkanı Charles Michel, otokratik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a saygılarını sundular. İkisi de eli boş gelmedi.
Mart ayının sonundaki AB zirvesinde kararlaştırıldığı üzere, Türkiye, Doğu Akdeniz’deki gaz anlaşmazlığı ve Kıbrıs sorunu nedeniyle kışkırtmalarını geçici olarak askıya aldığı için uygun şekilde ödüllendirilmek zorunda. Türk lirası kriziyle büyük ölçüde sarsılan Boğaz’daki devlet için Gümrük Birliğinin genişletilmesi sayesinde daha yakın bir ekonomik iş birliği çağrısı yapılıyor. “İmtiyazlı ortaklık” Erdoğan’ın AB’den aldığı şekerdir çünkü Türkiye’nin AB’ye normal üyeliğini aklına getirmesi imkansız.
Akdenizli komşularına göre daha fazla sıcaklık gösterilerek ve çok para ile Brüksel, AB bekçisinin 2016 mülteci anlaşmasına sadık kalmasını sağlamak istiyor. NATO ülkesinin Rusya ve Çin’e daha fazla yakınlaşması da engellenmelidir. Genişleyen orta güç Türkiye, bu doğrultuda bir salınım politikası izliyor çünkü.
AB, uluslararası siyaset alanında “Talep ve teşvik etme” ilkesini uygularken, önceliklerinin nerede olduğunu açıkça ortaya koymakta. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve kadın hakları, AB-Türkiye Deklarasyonu’nda ağırlıklı yer almasına rağmen Ankara’daki buluşmada boş sözler olarak kalıyor. Görüşme öncesinde Erdoğan hiç de Brüksel’in deklarasyonunu ciddiye almadı. Yargının yardımıyla muhalefet bastırılınca vida daha da çevrildi; Türkiye’nin kadının korunmasına ilişkin anlaşmadan çekilmesi hesaplı bir hakaretti. Erdoğan, Brüksel’den gelen ziyaretçilerini doğru değerlendirmişti.
Çeviren: Semra Çelik