08 Nisan 2021 00:01

İşçinin ‘rapor parası’na da göz diktiler!

AKP’nin ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi, işçinin “hastalık ve analık” durumunda aldığı geçici iş göremezlik ödeneğini hedef alıyor.

Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA

Paylaş

AKP’nin ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi, işçiler arasında rapor parası diye bilinen, işçinin “hastalık ve analık” durumunda geçici iş göremezlik ödeneğinin hesaplama yöntemine dair değişiklik de içeriyor. Şu an işçinin son 3 aydaki ortalama kazancına göre hesaplanan ödenek AKP’nin teklifi ile 12 ayın ortalaması esas alınarak hesaplanacak. Bu ise işçilerin ödeneğinde ciddi düşüşlere sebep olacak.

Değerlendirmenin 12 ay üzerinden yapılması sonucu işçinin alacağı ödeneğin düşeceğini ifade eden Çalışma Ekonomisi Doktoru Murat Özveri, “12 ayın ortalaması alındığı durumda işçi geçen senenin asgari ücreti ortalamaya katılarak geçici iş göremez ödeneği alacaktır. Ekonomi her dara düştüğünde SGK ne zaman içinden çıkılamaz bir hal aldığında işçinin haklarına, aldığı ücretlere saldırılar başlamaktadır. Doğum öncesi ve sonrası alınan ücretler üzerinden bir sahtekarlık yapıldığı iddiasıyla toplamda tüm işçilerin rapor paralarına bir saldırı söz konusu” dedi.

‘KABUL EDİLEMEZ’

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu üyelerinden Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz de “Burada ‘Sahtecilik yapılıyor, biz bunu engellemeye çalışıyoruz’ diye propaganda yaparak yasayı geçirmeye çalışıyorlar. Normalde devletin sigortalı bir işte çalışmıyor olsa bile doğum yapan kadının yanında durması gerekir. Doğum yapmak üzere olan kadınların sigortasının olmamasının sorgulanması gerekiyor” dedi.

İşçiler arasında rapor parası olarak bilinen bu ödeneğin iş kazası ve meslek hastalıklarında önemli olduğunu vurgulayan Ceviz, “Çok ağır tedavi süreçleri yaşayan işçi arkadaşlarımız oluyor. İşçinin bu gibi durumlarda hayatını idame ettirebilmesi için önemli bir yerdedir” diye konuştu. Geçici iş göremezlik ödeneği alanında bir değişiklik yapılacaksa tümüyle engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Ceviz, “Geçici süreli iş göremez ödeneğini yani rapor parasını milyonlarca işçinin kullanamayacağı hale getirmeye çalışıyorlar. Aynı torba yasanın içerisinde ücretsiz izne dalga geçer gibi 3 liralık zam yapıyorlar. Bunların kabul edilebilir bir yanı yok. 1 Mayıs’a doğru giderken bu mesele de dahil olmak üzere bütün esnek üretim modelleri, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engeller, işçi sınıfına dönük hak gaspları, işten atmalar ve Kod 29’a karşı birleşik mücadeleden başka çözüm yok. Bu önümüzdeki 1 Mayıs birlikte mücadeleye ve saldırıları püskürtmeye vesile olmalı” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “İktidarın Meclise sunduğu bu yasa teklifi işçilerin en doğal haklarına karşı bir saldırıdır. SGK gibi kurumlara artan güvensizliğin bir yansımasıdır. İşçilerin ihtiyaçlarını karşılamayan hakların geliştirilmesi gerekirken ortadan kaldırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Tüm bunlara ve özellikle pandemi sürecinde artan hak gasplarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DEDAŞ faturasını ödeyemeyen çiftçilerin trafosunu jandarmalarla söktü

SONRAKİ HABER

Gökçeada ve Bozcaada seferlerinin bazıları fırtına nedeniyle iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa