07 Nisan 2021 17:31

Büyük Menderes İnisiyatifi: Halk Bilgilendirme Toplantısına halkı çağırmadılar!

Denizli’de Dereçiftlik mahallesinde kurulması planlanan Denizli Biyogaz Enerji Santrali için Dereçiftlik mahallesinde yapılan Halk Bilgilendirme Toplantısına halk çağrılmadı.

Fotoğraf: Büyük Menderes İnisiyatifi

Reklam

Denizli’de Honaz ilçesi Dereçiftlik mahallesinde kurulması planlanan Denizli Biyogaz Enerji Santrali için Dereçiftlik mahallesinde yapılan Halk Bilgilendirme Toplantısında halktan 10 kişi vardı. Halkın 11 Nisan Pazar günü yapılacağını sandığı Halk Bilgilendirme Toplantısının 7 Nisan Çarşamba yapılacağını öğrenen Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) üyeleri mahallelilere bilgi verdi. Toplantının yapılacağı salona ise pandemi bahanesi ile halktan yalnızca 10 kişi alınacağı söylendi. Çoğunluğunu şirket yetkililerinin oluşturduğu toplantıda BMİ çekincelerini iletirken toplantıya katılan BMİ üyesi Abdurrahman Oğuz da “Halk toplantısına halk katılamadı. Binden fazla kişiyi ilgilendiren toplantıya yalnızca 10 kişi aldılar” sözleriyle tepki gösterdi. 

“SORULARA TATMİN EDİCİ CEVAP ALAMADIK”

BMİ üyeleri son anda haberdar oldukları toplantıya katılarak toplantıda ÇED raporunda yer alması üzerine çekincelerini içeren sorular yöneltti. Toplantıda BMİ’den Ayşe Hazer’in sözlü olarak dile getirdiği sorulara tatmin edici cevaplar alınamadığı ifade edildi. Soruların yanıtlarının ÇED raporunda yazılı olarak yer alması istendi. 

Toplantıya ilişkin görüşlerini aktaran Abdurrahman Oğuz, “Mahalledekiler toplantının Pazar günü yapılacağını sanıyordu. Herkes öyle biliyormuş. Biz duyum alınca herkese ulaşmaya çalıştık. Kimsenin Perşembe günü yapılacağından haberi yok. Toplantı salonuna geldiğimizde de pandemi nedeniyle sınırlı sayıda kişi alabilecekleri söylendi. Muhtarın belirlediği 10 kişi BMİ’den 3 kişi ve gerisi şirket yetkilileri olmak üzere 30-35 kişi vardı toplantıda. Halk toplantısına halk katılamadı. Binden fazla kişiyi ilgilendiren toplantıya yalnızca 10 kişi aldılar. Böyle Halk Bilgilendirme Toplantısı olmaz. Orada da Ayşe arkadaşımız sorularını yöneltti fakat tatmin edici cevaplar alamadık” diye konuştu.

Atık sulara ilişkin çekincelerini ayrıca dile getiren Oğuz, Denizli’nin Güney ilçesi Çorbacılar mahallesi ve Manisa Salihli ilçesi Çapaklı mahallelerindeki santrallerin çevreye verdiği zararlara işaret etti. 

Ayşe Hazer’in toplantıda yönelttiği sorulardan bazıları şöyle; 

  • Sayfa 244 de verilen akış şemasında 300 ton/gün taze su girişi olacağı beyan edilmiş. Su temini nereden yapılacak? Eğer kuyu açılarak yeraltı suyu kullanılması öngörülüyorsa bölgedeki yeraltı su seviyeleri yıllara göre artış ve azalışları tespit edilmiş midir?
  • Sözkonusu akış şemasında belirtilen atık su arıtma tesisi (Azot giderme – MBR – ileri arıtma) hangi aşamada kurularak devreye alınacaktır? Tesis faaliyete geçtiğinde arıtma tesisi de devreye girecek midir? 630 ton üzerindeki sıvı atık 5000 kişinin yaşadığı bir kasaba kanalizasyonuna denktir.
  • Sayfa 271’de, “Uygun taşıma mesafesinden taşınan sıvı fermente ürün, Tarımda Kullanılan Organik, Mineral ve Mikrobiyal Kaynaklı Gübrelere Dair Yönetmelikte yer alan değerleri sağlaması şartıyla çevreyi kirletmeyecek şekilde araziye uygulanacaktır. Sıvı fermente ürünün bu şartları sağlayamaması durumunda en kötü durumda ileri atık su arıtma tesisi kurulacaktır” denilmektedir. En kötü durumda arıtma tesisi kurulacaksa çevre tarlalara boşaltım da söz konusu olabilecektir. Bu durumda metrekareye bu sıvıdan ne kadar atılmalıdır? Gereğinden fazla atılması durumunda toprak verimliliği ve yer altı suları nasıl etkilenecektir? 
  • Tesis yerinin, sayfa 181’de 2. derece önemli tarım alanları içinde olduğu görülüyor. Tarıma elverişli bir alanda tesis kurulması doğru mudur? (Denizli/EVRENSEL)
Reklam