Danimarka'da "Getto Yasası"nın kaldırılması için 55 bin imza ve 3 ilde eylem
Göçmenlerin yoğun yaşadığı semtlerin "dağıtılması"nı içeren ve göçmenleri taşınmaya zorlayan ayrımcı yasaya karşı yeni kampanya başlatıldı.
Fotoğraf: Pixabay
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Danimarka’da “suç ve işsizliğin yüksek olması” gerekçesiyle göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları semtlerin dağıtılmasını içeren “Getto Yasası”na karşı kampanya başlatıldı. Yasa göçmen nüfusun yüzde 50’nin üzerinde olduğu semtlerin yapısının 2030 yılına kadar değiştirilmesini içeriyor.
1 Ocak 2019 günü yürürlüğe giren ve ırk ve ayrımcı olmakla eleştirilen ‘Getto Yasası’nın kaldırılması talebiyle toplanan 55 bin imza parlamentoya verilirken 3 ilde yasanın kaldırılması için eylemler yapıldı.
Bu yılın aralık ayında ‘Vatandaş Önerisi’ kapsamında toplanan 55 bin imza parlamentoya verilerek ayrımcı ‘Getto Yasası’nın geçersiz sayılması istendi. Yasanın parlamentoda ele alınacağı 6 Nisan günü Danimarka’nın 3 yerleşim birimi; Kopenhag, Arhus ve Odense kentlerinde yasanın iptal edilmesi için eylemler düzenlendi.
Arhus’ta yayımlanan yerel gazete Lokalavisen’de yer alan haberde yasanın iptali için eyleme katılan aktivistlerden Elsebeth Fredriksen, evlerinden zorla göç ettirilmeye zorlanan insanların meydanlara çıkarak itirazlarını göstermelerinin önemli olduğunu söyledi.
Genel Direniş adlı örgütlenmenin üyesi olan Fredriksen, “Biz bunu çok ayrımcı ve ırkçı buluyoruz” diyerek ‘Getto Yasası’nın kaldırılmasını istedi.
Gellerup semtinde yaşayan Mohamad Hatab da, 30 yıldan beri aynı dairede yaşadığını, semtte doğan çocukların hepsinin işi olduğunu ve semtten taşınmak istemediklerini söyledi.
Eyleme önderlik yapan aktivistlerden biri olan Hans Jorgen, Arbejdaren gazatesine yaptığı açıklamada büyük bir olasılıkla parlamentonun ‘Getto Yasası’nın kaldırılması talebini reddedeceğini ama ‘Getto Yasası’yla ilgili tartışma, gösteri ve toplantıları sürdüreceklerini söyledi.
Muhafazakar hükümet, göçmen karşıtı Halk Partisi’nin desteğiyle 1 Ocak 2019 gününden itibaren ‘Getto Yasası’ Yürürlüğe koymuştu. Suçluluk ve işsizliğin yüksek olmasını gerekçe göstererek göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları semtleri dağıtma kararı almıştı.