08 Nisan 2021 07:35

Ziya Hüsamettin Utkutuğ Stockholm'de yaşamını yitirdi

12 Mart darbesinden sonra Türkiye'yi terk ederek İsveç'e iltica eden Ziya Hüsamettin Utkutuğ, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Ziya Hüsamettin Utkutuğ'un Facebook hesabından alınmıştır

Paylaş

12 Mart askeri faşist darbesinden sonra Türkiye'yi terk ederek İsveç'e iltica eden gençlik önderlerinden Ziya Hüsamettin Utkutuğ, İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşamını yitirdi.

İsveç'in güneydeki bir ile yerleşen Utkutuğ, o sıralar Türkiye'den gelen ilticacılarla birlikte devletin devrimcilere yönelik baskı ve saldırılarına karşı dayanışmak için komiteler kurulmasına öncülük etti.

1970'li yılların ortalarında Stockholm'e yerleşen ve sosyal hizmet bürolarında memur olarak çalışan Utkutuğ, İsveç-Türk İşçi Dernekleri Federasyonu'nun örgütlenmesine aktif olarak katıldı. Daha sonraki yıllarda Rinkeby varoşlarında kurulu Türkiye devletinin kreş ve restoran açmasına katkıda bulundu.

Utkutuğ, Türkiye'de insan hakları mücadelesini desteklemek için İsveç'te parlamento bünyesinde çalışma yürüten ve halen faal olan Türkiye'de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi'nin kuruluşuna önderlik etti.

Emekliye ayrıldıktan sonra bir sağlık şirketinin kuruluşuna katıldı. İsveç'te yaşayan Türkiyelilerin çoğunun yakından tanıdığı Utkutuğ, 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerinde HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ı destekleyen 282 Dev-Genç'li ve 68'lilerin arasında bulunuyordu.

Utkutuğ, bu yılın 20 Şubat'ında Ulaş Bardakçı'nın katledilmesinin yıl dönümünde Facebook hesabından Ulaş'ın yerde yatan cansız bedenini gösteren fotoğrafı paylaşmıştı.

Utkutuğ, "19 Şubat 1972'de Ulaş'ı İstanbul Arnavutköy'de vurdular. Bu fotoğraf Ulaş'ın öldürüldükten sonra evin önünde çekilen fotoğrafıdır. Bu fotoğraf canına okunmuş bir gençliğin ortak hatırasıdır. Orada, yerde yirmi beş kurşunla delik deşik edilmiş yatan delikenlı #UlaşBardakçı değil, bir kuşağın ömrüdür" demişti.

Yakalandığı Kovid-19 hastalığından sonra bir haftadır Stockholm'de Söder Hastanesinde tedavi gören Utkutuğ, 1 Şubat tarihinde 80 yaşına girmişti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP ve CHP, Meclis komisyon üyelerinin Sincan Cezaevi raporuna şerh düştü

SONRAKİ HABER

İTÜ’de cevapsız sorular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa