Artan vakalar ve ölümlere ilişkin uyarı: Yanlışta ısrar sosyal cinayettir
Artan vaka ve ölümlere dikkat çeken TTB, “Yanlış sağlık politikalarında ısrar sosyal cinayettir” dedi. Uzmanlar ise acilen önlem alınmasını isteyerek bir kırım yaşandığına dikkat çekti.
Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul
Yeniden açılmayla birlikte vaka sayılarında her geç gün yeni bir rekor yaşanıyor. 7 Nisan'da günlük vaka sayısı 54 bini bulurken, can kaybı da 276’ya çıktı. 8 Nisan'da ise 55 bin 941 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 258 kişi hayatını kaybetti. Vaka ve ölümlerde yaşanan artışın endişe verici boyutta olduğuna dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve uzmanlar, açılmanın ve varyant virüsün etkilerini yaşadığımıza dikkat çekerek “Bir kırım yaşanıyor. Yanlış sağlık politikalarında ısrar sosyal cinayettir” dedi. Önlem almak için çok geç kalındığına belirten uzmanlar “Bugün önlem alınsa dahi artış kısa sürede baskılanamayacak” diyerek hastane kapasitelerinin de zorlandığını ve acilen tam kapanmanın hayata geçirilmesini istedi.
Günler önce ‘Bu hızla gidersek vakalar 50 bini’ bulur uyarısını yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Elbek, hem ölüm hem de vaka sayısında büyük bir artış olduğunu ve önlem almakta çok kaldığımızı belirterek “Biz varyantların problemini yaşıyoruz aslında” dedi. Virüsün serbest bulaştığı toplumlarda varyant virüslerin ortaya çıktığını hatırlatan Elbek “Türkiye’de resmi olarak vaka sayısı 54 bin. Böyle bir ortamda Türkiye’ye özgü adı konulmamış varyant virüs kesinlikle vardır” değerlendirmesinde bulundu.
"ACİLEN ÜRETİM DURMALI"
Bu gidişle 70 binli rakamları da görebileceğimizi ifade eden Elbek “Asıl problem bugün kapansak bile 400 binin üstünde aktif vakayla toparlanmamız ve ölümlerin azalması çok uzun süre alacak. 1. ve 2. pikteki gibi hızlı düşüş olamayacak. Önümüzdeki 4-6 hafta çok yoğun geçecek” diye konuştu. Tedbir almakta çok çok geç kaldığımıza dikkati çeken Elbek, “Dünyanın ilk 3’ünde olmamızın karşılığı kadar net bir müdahale olmalı. Onun da tek yolu hayati sektörler dışında üretimin durmasıdır” dedi.
"BİR KIRIM YAŞANIYOR"
İktidarın salgını toplumsal bağışıklığa, tabiri caizse sürü bağışıklığına çevirerek durdurmaya çalıştığını düşündüğünü ifade eden Elbek “Bu ay yaşadığımız ortalama ölümler bugüne kadar gördüğümüzden çok yüksek. Biz 3. pikte 2. piki de aşacak ölümler yaşayacağız gibi gözüküyor. Ki pandemide ölümlerin yüzde 60’ını 2. pikte yaşamıştık. Demek ki 3. pikte çok daha fazla ölüm yaşanacak. Toplumda göz göre göre kırım yaşanacak. Bunun adı kırımdır” diye konuştu.
"SERVİS YATAĞI BULAMIYORUZ"
İstanbul’da hekimlik yapan Elbek, son bir haftadır servis yatağı bulamadıklarını, yatıramadıkları için ayaktan izledikleri hastalar arasında orta ve ağır hastalar olduğunu belirterek “Yoğun bakımlarda sıkıntı başladı. 50 binli vakaların hastanelere yansımasını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Pandemi hastaneleri ise tümüyle doldu. Yoğun bakımlar için birkaç telefonla yer bulabiliyoruz. Önümüzdeki 15 gün içinde kaygım odur ki yoğun bakımda yer bulamayacağız” uyarısını yaptı.
"TÜRKİYE’YE ÖZGÜ VARYANT VAR"
Türkiye’de varyant suşlara dair açıklanan rakamların bilimle bir ilişkisi olmadığını çünkü Türkiye’de buna dair sekans analizi yapılmadığını belirten “Endişe verici 3 varyantın en önemli özelliği toplumda virüsün serbest bulaştığı bir ortama sahip olması ve buralarda varyantların gelişmesidir. Türkiye resmi olarak 54 bin vakaya ulaştı. Türkiye kadar virüsün serbest dolaştığı dünyada 1-2 ülke var. Bu demektir ki Türkiye’ye özgü bir varyant kesinlikle var. Bu kadar virüsün yaygınlaştığı toplumda Türkiye’ye özgü adı konulmamış bir varyant olmaması imkansız” ifadelerini kullandı.
PALA: BEKLEMEK VAKALARI TIRMANDIRIR
Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, batıda erken dönemde kendisini gösteren endişe verici varyantlara karşı önlem alınması gerektiği uyarılarının dikkate alınmadığını söyleyerek “Üstelik buna rağmen yeniden açılmaya gidildi. Toplumsal hareketleri artıran siyasi parti kongreleri ve yüksek katılımlı cenaze törenleri yapıldı. Toplumsal hareketliliği azaltacak önlemler alınmayarak olgu sayılarında ve ölümlerde bir artış yaşandı. Şu andan itibaren yine önlem alınmayıp beklenmesi halinde bunların daha tırmanacağını öngörmek mümkün” dedi.
Aktif hasta sayısı çok yüksek olduğu için hemen önlem alınsa bile bu kişilerin hastalığı bulaştırmasını önleyemeyeceğini belirten Pala “Bir an önce 28 gün kapanmalıyız. Bu önlemleri bugün ilan etsek bile bu önlemlerin etkisi 3 haftayı bulacaktır” ifadelerini kullandı. Türkiye’de resmi olarak Kovid-19'dan ölenlerin sayısının 32 bin olduğunu ve gerçeğin bundan daha fazla olduğunu dile getiren Pala, “Marmara depreminde yaşanan ölümlerin iki katı yaşandı. Sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıyayız ” dedi.
"28 GÜNLÜK KAPANMA GEREKLİ"
"Pandemiyle mücadelede karar verici durumunda olsaydınız şu an ne yapardınız?" diye sorduğumuz Pala şu önerileri sıraladı: “İlk olarak pandemiyle ilgili tüm verileri açıklardım. İllerde sosyal sınıflar, yaş ve cinsiyet ve buna eşlik eden hastalıklara göre kimler hastalandı, kimler hayatını kaybetti, tüm çıplaklığıyla ortaya koyardım. Halk sağlığı ve epidemiyoloji eğitimi olanları karar verici düzeyine getirirdim. Dünyada acil kullanım onayı almış ve etkili aşıları kısa sürede getirebilmek için harekete geçerdim. Toplumda yoksul, işsiz, esnaf gibi pandemiden etkilenen kesimlere kamu bütçesinden kaynak aktarımını sağlardım. Koşullarını oluşturarak en az 28 günlük tam kapanmaya giderdim. Yerel yönetim, merkezi yönetim ve yurttaş iş birliğini sağlardım.”
4. PİK UYARISI
Dünyada bazı ülkelerde bir dördüncü dalga tartışması olduğunu dile getiren Pala “Dolayısıyla bu üçüncü tepe noktasını sönümlendirdikten sonra süreç bitmeyecek. Biz aşıyla bu hastalığa karşı güçlü yanıt veren ülkelerden değiliz. Henüz hedef kitlemizin yüzde 13’e yakınına iki doz aşı yaptık. Benzer aşıyı kullanan Şili’de rakam bizim iki katımız olmasına rağmen orada da vaka artışı görüyoruz. Bu hem toplumun büyük kesiminin aşılanmaması ve yaygın kullandığımız aşının hastalıktan genel olarak koruma oranının düşük olmasıyla ilgili. Bu nedenle hem tepe noktasına doğru gidişin yükünün çok ağır olma ihtimali var. Sonrasında dördüncü tepe noktasına doğru gitme ihtimalimiz var” ifadelerini kullandı.
TTB: SAVRULMANIN ORTASINDAYIZ
Koronavirüs vaka sayılarının her geçen gün yeni bir rekor kırmasına ilişkin açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Yanlış sağlık politikalarında ısrar, sosyal cinayettir” dedi. TTB’nin açıklamasında toplumsal düzeyde bulaşıcılığın önlenemediğine dikkat çekilerek “Bilimin ışığında akılcı bir pandemiyle mücadele olmadı. Bir savrulmanın ortasındayız. Pandemi hızla yayılırken, toplum her gün artan bedeller ödüyor. Yanlış sağlık politikalarında ısrar, sosyal cinayettir” ifadelerine yer verildi.
Evrensel'i Takip Et