08 Nisan 2021 14:16

BİK’in Evrensel'e verdiği cezalar Meclis gündemine taşındı

Basın İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel’e verdiği cezalar Meclis gündemine taşındı. HDP Milletvekili Habip Eksik verdiği soru önergesinde "Uygulanan cezaların gerekçesi nedir?" diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Milletvekili Habip Eksik; Basın İlan Kurumunun (BİK) gazetemiz Evrensel’e verdiği cezaları Meclis gündemine taşıdı. Eksik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde “Evrensel gazetesine son 5 yıl içinde uygulanan ceza sayısı kaçtır? Uygulanan cezaların gerekçesi nedir? Bu cezalarla sonuçlanan soruşturmaların kaçı resen, kaçı şikayet üzerine başlatılmıştır? Cezalar sebebiyle ortaya çıkan ekonomik sorunların çözümlenmesi adına bir eylem planınız mevcut mudur? Olacak mıdır?​” diye sordu.

"TARTIŞMALI KARARLARA İMZA ATTIĞI GÖRÜLMEKTE"

HDP Iğdır Milletvekili ve Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Habip Eksik, BİK’in gazetemiz Evrensel’e verdiği resmi ilan durdurma ve ilan kesme cezalarına dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Resmi ilanların ulusal-yerel basında paylaştırılmasında tarafsız bir aracı olması beklenen Basın İlan Kurumunun (BİK) özerklik yapısı ve basına dönük aldığı kararlarda demokratik eğilimlere uygun hareket etmediği yönündeki endişelerinin her geçen gün ardı arkası kesilmeyen cezaların varlığıyla arttığını belirten Eksik “Basın organlarını ‘mevzuat’ ve ‘basın ahlak esasları’ kapsamında denetleyen kurumun son yıllarda birçok tartışmalı karara imza attığı görülmektedir.” dedi.  

"YILLIK RAPORLARI HALK İLE PAYLAŞMIYOR"

Eksik ayrıca halkın hakkı olan Basın İlan Kurumu bütçesinin nasıl dağıtıldığını görebilmek ve bu paranın nasıl kullanıldığının denetlenebilmesi, kamu fonlarından ayrılan paranın medya ortamına demokratik bir şekilde dağıtılması ve şeffaflık ilkesine dayalı hak temelinde bölüşümün sağlanmasının gerekli olduğunu ancak BİK’in kamu ilan bütçelerinin dağıtımı ve gazetelere uygulanan cezai tedbirler üzerine yıllık raporları halk ile paylaşmadığını aktardı.

"MEDYANIN ÇOĞULCU VE ÇEŞİTLİLİĞİNİ ZEDELEYEBİLİR"

Eksik; bağımsız ve eleştirel gazeteciliği ile bilinen gazetemiz Evrensel’in son yıllarda bağımsız yayıncılığı sebebiyle daha önce verilmiş ceza süreleri bitmeden üst üste BİK tarafından cezalandırıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Evrensel gazetesine uygulanan cezalar neticesinde oluşan kanı, bu denetimlerin yanlı yapıldığı, ağırlıklı olarak bağımsız ve özgür gazetelerin cezalandırıldığıdır. Sık sık ilan durdurma cezasına çarptırılan Evrensel gazetesinin finansal statüsü ciddi boyutta etkilenmektedir. Türkiye medyasının çoğulcu ve çeşitliliğini zedeleyecek, yayım hayatını tehdit edecek şekilde Evrensel gazetesinin cezalandırılması ve sıklıkla yargısal tacize maruz kalması kamuoyunda ciddi endişeye sebep olmaktadır. Bir kişinin birden fazla Evrensel gazetesi satın alması bile ceza sebebi olarak görülmekte ve gazetenin varlığını sürdürebilmesine tehdit oluşturmaktadır. Basın özgürlüğü sıralamalarında en gerilerde gösterilen Türkiye’nin bu uygulamalarla uluslararası camiadaki konumunu daha da geriye götüreceği açıktır.”

KORONAVİRÜS SALGINI VE GAZETELER

Habip Eksik; kovid-19 salgınına da dikkat çekti. Eksik, koronavirüs salgınının yayılmasıyla birlikte gazete tirajlarında yaşanan düşüş, resmi ilan gelirlerinin ciddi oranda azalması dikkate alındığında Basın İlan Kurumunun cezai işlemleri artırarak devam ettirmesinin ekonomik olarak çıkmaza giren bağımsız gazetelerin varlığını korumasını imkansız hale getirdiğini de vurguladı.

"BİRDEN ÇOK GAZETE ALMAK CEZALANDIRMA GEREKÇESİ Mİ?"

Vekil Habip Eksik tüm bu bilgileri paylaştıktan sonra Fuat Oktay’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

  • Evrensel gazetesine son 5 yıl içinde uygulanan ceza sayısı kaçtır? Uygulanan cezaların gerekçesi nedir? Bu cezalarla sonuçlanan soruşturmaların kaçı resen, kaçı şikayet üzerine başlatılmıştır? Cezalar sebebiyle ortaya çıkan ekonomik sorunların çözümlenmesi adına bir eylem planınız mevcut mudur? Olacak mıdır?
  • Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre özellikle Evrensel ve BirGün, Yeni Yaşam, Cumhuriyet gibi bağımsız ve eleştirel gazetelere verilen cezaların gerekçesi ve izahı nedir? Bu cezalarla sonuçlanan soruşturmaların kaçı resen, kaçı şikayet üzerine başlatılmıştır?
  • Okurların bir gazete bayisinden birden çok gazete alması gazeteleri cezalandırma gerekçesi midir? Bu yönde cezai işlem uygulanmış mıdır? Uygulandıysa bunun dayanağı nedir? Bu cezalar hangi gazetelere uygulanmıştır?
  • Basın İlan Kurumu, son 10 yılda özellikle nefret söylemleri, nefret suçları ve hakaret gibi içerikleri veren gazete ve dergilerle ilgili kaç işlem başlatmıştır? Bu nedenlerle işlem yapılan gazeteler hangileridir ve bu işlemlerin sonucu ne olmuştur?
  • Son 10 yıl içinde kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanımına ilişkin haberlerde kullanılan ‘saldırı’ ifadesine yönelik açılan soruşturma sayısı kaçtır? Kaç gün süre ile ilan kesme cezası verilmiştir?

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: Pandemide sürü bağışıklığı, Montrö'de tüccarlık planı

SONRAKİ HABER

Ege Denizi'nde 4.2 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa