08 Nisan 2021 14:20

AYM, KHK ile kapatılan kanallar için hak ihlali kararı verdi, kuralı iptal etti

Anayasa Mahkemesi, aralarında Hayatın Sesi TV ve İMC TV’nin de olduğu televizyon kanallarının kapatılması ve mallarına el konulmasını öngören kuralı iptal etti.

Fotoğraf: Mehmet Kaman/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), aralarında Hayatın Sesi TV ve İMC TV’nin de bulunduğu pek çok televizyonun KHK ile kapatılmasına ilişkin maddeyi iptal etti. 6755 sayılı KHK ile değiştirilen kanunun birçok maddesine karşı yapılan başvuruyu değerlendiren AYM, “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle medya kuruluşlarının ilgili bakanın onayıyla kapatılması ve mallarına el konulmasını öngören kuralı iptal etti.

15 Temmuz’un ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) döneminde yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile çok sayıda haber ajansı, televizyon kanalı, radyo, gazete, dergi ve yayınevi kapatılarak mallarına el konulmuştu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 2016 ve 2017 yıllarında “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine iltisaklı, ilişkili ve destek olduğu” iddiasıyla 54 medya hizmet sağlayıcı kuruluşa ait 37 radyo ve 33 televizyon olmak üzere 70 radyo ve televizyonun kapatıldığını açıklamıştı. Kapatılan kanallar arasında Hayatın Sesi TV ve İMC TV de yer alıyordu.

CHP MİLLETVEKİLLERİ: ANAYASA’YA AYKIRI

CHP milletvekilleri ise AYM’ye başvuru yapmış, OHAL döneminde çıkarılan kanundaki birçok maddenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtmişti.

Anayasa Mahkemesi, CHP milletvekillerinin, 6755 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlar ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’a ilişkin yaptığı başvuruyu değerlendirdi.

Başvuruda, Hayatın Sesi TV’nin de arasında yer aldığı televizyon kanallarının kapatılması kararının uygulandığı madde de yer aldı.

Kanunun söz konusu 2. maddesinin 4. fıkrasında şöyle deniyordu:

“Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan ve ekli (2) ve (3) sayılı listelerde yer almayan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete ve dergiler, yayınevi ve dağıtım kanalları, ilgili bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kapatılır. Bu fıkra kapsamında kapatılan kurum ve kuruluşlar hakkında da üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.”

"İFADE, BASIN VE HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI"

CHP’nin başvurusunda, "OHAL ilanına neden olan darbe girişiminde bulunan terör örgütüyle sınırlı olmaksızın milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı bulunan ve ekli listede yer almayan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının, gazetelerin, dergilerin, yayınevi ve dağıtım kanallarının ilgili bakan onayıyla kapatılmasına ve bunların taşınır ve taşınmazlarına el konulmasına imkan tanıması" gerekçe gösterildi.

Ayrıca gerekçede "milli güvenlik tehdidi" kavramının belirsiz olduğu, kapatılan kurumların mal varlığının hazineye devri sonucunu doğuran kuralın, OHAL’in sebebi ve amacıyla ilgili olmadığı, kapatılan kurumların mülkiyet hakkına, ifade basın ve haber alma özgürlüğüne aykırı olduğu vurgulandı.

OYLAR EŞİT ÇIKINCA BAŞKANIN OYU İLE İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, bu maddenin ilk cümlesinde yer alan, "milli güvenliği tehdit ettiği" iddiasıyla yayın organlarının bakan onayı ile kapatılması ibaresini oyladığında eşitlik meydana geldi.

Oyların eşitliği sebebiyle başkanın oyu doğrultusunda yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Kapatılan kurumların bir önceki fıkra hükmü ile uygulanacağını belirtilen ikinci cümle de uygulama imkanı kalmadığı için iptal edildi.

AV. AVCI: ANAYASA’YA AYKIRILIK AYM TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

Kararı değerlendiren Hayatın Sesi TV Avukatı Devrim Avcı, hükmün Anayasa’ya aykırılığının artık AYM tarafından da kabul edilmiş olduğunu söyledi.

Yıllardır yaşatılan mağduriyetin ve hukuksuzluğun da tescillenmiş olduğunu belirten Avcı, ayrıca Hayatın Sesi TV çalışanlarının çalışma hürriyetinin de engellendiğini söyledi.

Lisanslarının da iptal edildiğini ve bunun özgürlüğün ihlali olduğunu dile getiren Avcı, “Burada olağanüstü dönem ve olağan dönem ayrımı yapmak doğru değildir. Bu, ifade özgürlüğünün hakkının özüne aykırıdır. Çünkü bu yaptırım OHAL kalkmasına rağmen devam ediyor. Televizyonumuz hâlâ kapalı. İhlalin somut varlığını ortadan kaldırmıyor. Bu kapsamda başvurularımızı yapacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi'nde 4.2 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Nazmiye Koyuncu cinayeti davası 3 Mayıs'a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa