Eğitim emekçileri: Yüz yüze eğitim ertelensin, aşı yaygınlaşsın, tedbirler alınsın
Eğitim emekçileri pek çok kentte yüz yüze eğitimin ertelenmesi, yaygın test ve aşılama yapılması talebiyle açıklamalar düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim emekçileri artan vakalar nedeniyle pek çok kentte yaptıkları açıklamalarla yüz yüze eğitimin ertelenmesini ve eğitimcilerin aşılanmasını istedi.
EĞİTİM SEN KOCAELİ: VAKA ARTIŞLARI MEB VE İKTİDARIN NE KADAR UMRUNDA?
Kocaeli’de düzenlenen iki ayrı eylemde öğretmenler yüz yüze eğitimin ertelenmesini talep etti. Eğitim-Sen, İzmit Belediye İşhanı önünde, Eğitim-İş ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden seslendi.
Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suphi Yıldırım, pandeminin başlangıcından bu yana geçen bir yılı aşkın sürede AKP ve MEB’in alınması gereken tedbirler konusunda eğitim emekçilerinin ve eğitim bileşenlerinin talep ve önerilerine kulaklarını tıkadığını ifade etti. 15 Şubat’ta köy okullarında, 2 Mart’ta ise diğer bütün bölgelerde başlayan yüz yüze eğitimin çok riskli bir sürece dönüşmesine yol açtığını söyleyen Yıldırım, "Demokratik hak arama ve basın açıklaması yapmanın önüne her tür engel çıkarılırken lebalep kongrelerin yapıldığı ve her kongreden sonra o ilde vakaların patladığı bu dönemde, okullarımızdaki vaka artışları ne MEB’in ne de iktidarın umurundadır?" diye sordu.
Pandemi sürecinde eğitim politikalarını doğru yürütebilmek için demokratik mekanizmalar oluşturmak, sendikalarla, veli dernekleriyle, öğrencilerle iletişim halinde olmak ve yapılan önerileri ciddiyetle ele alarak planlamalara dâhil etmenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Yıldırım, mevcut iktidarın otoriter ve anti-demokratik yaklaşımları sonucunda her kararın tepeden alındığını ve ikide bir kararlar değiştirilerek, eğitim süreci içinden çıkılmaz bir hale gelindiğini söyledi.
"YÜZ YÜZE EĞİTİM ENGELLENMELİ"
“Eğitim, önlemler alınarak yüz yüze yapılmalıdır. diyen bir sendika olarak, yüz yüze eğitimin ertelenmesini, aşılamaların hızlanmasını ve tüm tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullanan Yıldırım, ölümle sonuçlanmasa dahi yaşı ilerlemiş veya bünyesi zayıf bireylerin vücutlarında kalıcı hasarlar bırakan Kovid-19 salgınında, eğitim bileşenlerinin yaşamı ve sağlığı tehlikeye atılamayacağını ve bu riskli durumun daha fazla sürdürülemez bir evrede olduğunu dile getirdi. Açıklamada mevcut koşullarda yüz yüze eğitimin ertelenmesini ve sıralanan tedbirlerin gecikmeksizin hayata geçirildikçe kademeli olarak yeniden başlamasının hayati bir önem kazandığını söyledi. Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan sendika üyeleri eylemin ardından dağıldı.
EĞİTİM İŞ KOCAELİ: OKULLARDAN YÜKSELEN ZİL SESİ DEĞİL, ALARM SESİ
Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şubesi de, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek eğitimcilerin aşılanmasının tamamlanana kadar yüz yüze eğitime ara verilmesini talep etti.
Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Sabri Mutlu, “Dünyaya bir kâbus gibi çöken koronavirüs salgını, ülkemizde aşı tedarikindeki atıllık, aşılama programını düzgün yönetememe, risk gruplarını doğru tayin edememe, pandeminin tahribatına dair halka yalan söyleme ve kötü yönetilen ekonomiyi daha da batırmamak için kapanma kararı alamama gibi nedenlerle 3. dalga yükselişine geçmiştir. Hükümet tehlike çanlarının böylesi sesli çaldığı bir dönemde pandemiyi zayıflatmak için kararlar almak bir yana dursun, aşılama sürecini tamamlamadan yüz yüze eğitimi başlatarak ateşe körükle gitmiştir." dedi.
Kocaeli'de de yüz yüze eğitim yapılan ilkokullarda temizlik maske mesafe dışında hiçbir önlem alınmadan yüz yüze eğitime geçildiğini söyleyen Mutlu, yüz yüze eğitim yapan bu kurumlarda çalışan hiçbir eğitim emekçisinin eğitim çalışanı olması sıfatı ile aşılanmadığını ifade etti. "Okullarda görev yapan tüm çalışanlar eğitim emekçisidir ve tamamı risk altındadır. Bu nedenle ücretli, sözleşmeli, kadrolu, öğretmen, memur, hizmetli ayrımı olmaksızın tüm eğitim camiasının derhal aşılama çalışmasına başlanmalıdır. Çünkü hiçbir eğitim emekçisi, futbolculardan daha değersiz değildir" diyen Mutlu okullardan yükselen sesin teneffüs zili değil, salgının alarm sesi olduğunu söyledi.
Sabri Mutlu, "Bu sesi duyup yüz yüze eğitimi, aşılama tamamlanıncaya kadar ertelemezseniz, birçok cana kıymış, toplum sağlığına ihanet etmiş olacaksınız!” dedi.
EĞİTİM SEN DÜZCE: OLUMSUZ TABLONUN SEBEBİ OTORİTER VE TEK MERKEZCİ YAKLAŞIM
Eğitim-Sen Düzce Şube Başkanı Fevzi İpek de yaptığı açıklamada önü alınamaz bir şekilde vakaların ve hasta sayılarının tüm Türkiye’de hızla yükselirken eğitim alanında hiçbir tedbir alınmamasının, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını dile getirerek "Ortaya çıkan olumsuz tablonun sebebi bu otoriter ve tek merkezci yaklaşımdır" diye konuştu.
EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
Eğitim-Sen, taleplerini ise şöyle sıralıyor:
- Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
- Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalıdır.
- Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
- Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
- Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
- Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.
- Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.
- Okullarda uygulanması gereken tedbirleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.
- Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.
- Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır. (Kocaeli/EVRENSEL)
ADANA EĞİTİM SEN: 6 BİNE YAKIN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ POZİTİF
Eğitim Sen Adana Şubesi, önü alınamaz bir şekilde vakalar ve hasta sayıları tüm Türkiye’de hızla yükselirken eğitim alanında başta aşı, hiçbir tedbir alınmamasının, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını belirterek yüz yüze eğitime ara verilmesini istedi.
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, MEB için günlüğü 2 bin 160 lira olan lüks koruma araçları kiralanırken ataması yapılmayan yüz binlerce öğretmen ve enflasyon karşısında maaşları eriyen eğitim emekçilerinin sorunun bir tarafı olduğunu dile getirerek “Tüm eğitim bileşenleri kaygıyla okula giderken ve hemen her gün bir yerlerde bir okul kapatılırken; öğrencilerimize, öğretmenlerimize, hizmetli ve memurlarımıza pozitif ya da temaslı teşhisi konulurken; MEB her şeyin yolunda olduğu algısıyla, yüz yüze eğitime katılımın ne kadar yüksek olduğunu açıklamaktadır. Birçok il ve bölge kırmızıya dönerken hiç rahatsızlık duymadan yapılan bu açıklamalar Bakanlığın duyarlılıktan ne denli uzak olduğunu ortaya koymaktadır” dedi. 15 Şubat’tan 4 Nisan’a kadar toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısının 2 bin 558, öğrenci sayısının 3 bin 379, hizmetli-memur personel sayısının ise 246 olduğunu ifade eden Kaya, “15 Şubat-4 Nisan arasında eğitim alanında hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya ulaşmıştır. Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini gösterirken, elinde tüm veriler olan MEB ise ısrarla sayıları gizlemekte ve herhangi bir açıklama yapmamaktadır” diye belirtti.
“EĞİTİM, ÖNLEMLER GENİŞLEDİKÇE KADEMELİ OLARAK AÇILMALI”
Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması sürecinin hemen başlatılması gerektiğini ifade eden Kaya, ihtiyaç duyulan kadro atamalarının yapılmasını, öğretmen odası ve tuvalet sayılarının arttırılmasını, okullarda sağlk görevlisi görevlendirilmesini, eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte planlama yapılmasını, önlemlerin kapsamı genişledikçe okulların kademeli olarak açılmasını istedi. (Adana/EVRENSEL)
İZMİR’DE 180 ÖĞRENCİ, 152 ÖĞRETMEN VE 33 PERSONELİN KOVID TESTİ POZİTİF ÇIKTI
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, okullarda yüz yüze eğitimin ertelenmesi ve öğretmelerin aşılanması için Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını KESK İzmir Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş okudu.
2 Mart’ta okullarda başlayan yüz yüze eğitimle birlikte vaka sayısı ve ölümlerin arttığını belirten Karakaş, bu durumun ne MEB’in ne de iktidarın umurunda olduğunu söyledi. “Eğitim Sen Şubeleri olarak 15 Şubat 2021 ile 7 Nisan 2021 tarihleri arasında eğitim iş kolunda ulaşabildiğimiz vaka sayısı, 180 öğrenci, 152 öğretmen ve 33 personel olmak üzere toplam 365 kişinin kovid testi pozitif çıkmıştır. Ayrıca bu vakaların yanında yüzlerce temaslı birey var” diyen Karakaş, eğitim emekçilerinin aşı talebini yineledi.
Karakaş son olarak, “Eğitim bileşenlerinin en temel hakkı olan sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
EĞİTİM SEN ESKİŞEHİR: BAKAN AŞI OLUNCA BİZ DE Mİ AŞILANMIŞ SAYILDIK?
Eğitim Sen Eskişehir Şubesinin çağrısıyla Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen eğitim emekçileri de “Lafla peynir gemisi yürümez! Eğitim emekçileri ölüyor! Aşılar nerede?” diye sordu. Eskişehir Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, “Aşı olanlar bizi duysun diye uzun süredir bağırıyoruz. Bakan aşı olunca bizde mi aşılanmış sayıldık? Eğitim Sen olarak ülkenin dört bir yanından bu soruyu bugün tekrar soruyoruz” dedi.
Eğitim emekçilerini yan gelip yatmakla itham edenlere seslenen Alkan, “Mart ayında 17 eğitim emekçisi hayatını kaybetti. Okullar sadece maske dağıtmak ile açılmaz dedik. Siyaset yapıyorsunuz dediler. Evet, eğitim emekçilerinin, emekçi çocuklarının hakkını korumak, sağlığını korumak için siyaset yapıyoruz. Bakın Eskişehir'de yüzlerce okulda öğrenciler ve öğretmenler Kovid geçirdi. Bu faturayı kim üstlenecek?” diye sordu.
"AŞILARIMIZ NEREDE?"
Tam kapanmanın zorunluğu olduğu, uzaktan eğitime geçmenin sorunu çözmediğini ve artların oluşturulup okulların açılmasını istediklerini söyleyen Faik Alkan, “Bugün Eskişehir’de gerekli önlemler alınmadan okullarda sınavlar devam ediyor. Yine anaokullarında, meslek liselerinde ve özel eğitim gerektiren öğrencilerin olduğu okullarda yüz yüze eğitim devam ediyor. Bu okullarda derse giren öğretmenlerin aşıları yapıldı mı? Buradan bir kez daha sesleniyoruz; lafla peynir gemisi yürümez, icraat bekliyoruz. Mart bitti nisan da bitecek aşılarımız nerede? Mutasyona uğramış virüse karşı sadece öğretmenler değil eğitim emekçilerinin tamamı, öğrencilerimizin tamamı savunmasız bir haldedir. Maske, hijyen ve mesafe konusunda gereğini yapamayan özel eğitim gerektiren öğrencilerin eğitimi için fedakarca çalışan eğitim emekçileri ne zaman aşılanacağız diyor. Yine anaokullarında çalışan arkadaşlarımız, meslek dersleri öğretmenlerimiz risk altındayız diyor” diyerek eğitim emekçilerin yaşadıklarının altını çizdi.
"İŞÇİLER, ESNAFLAR, EĞİTİMCİLER SALGINA KARŞI KORUNMALI"
Sağlık Bakanlığı tarafından futbolcuların aşılanmasına onay verilmesini de eleştiren Alkan, eğitim emekçilerinden de aşı olunmadığı halde aşılanılmış gibi çalışmalarının beklendiğini, eğitim emekçilerine değer verilmediğinin ortada olduğunu belirtti.
Bu süreçte kitlesel aşılama, düzenli test ve acil tam kapanma ile kamusal önlemler ve bilimsel bir salgın yönetimi ile başa çıkılabileceğini belirten Faik Alkan, “Devlet destekli ekonomik tedbirler alınmalı, işçiler, esnaflar ve emekçiler salgına karşı korunmalıdır. Eğitim Sen olarak tüm eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve velilerimizin güven duygusu içinde yüz yüze eğitime geçilebilmesi için aşı ve diğer tüm tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi yönünde taleplerimizi arttırarak devam ettireceğimizin bilinmesini istiyoruz. Eğitim bileşenlerinin en temel hakkı olan sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. (Eskişehir/EVRENSEL)
EĞİTİM SEN SAMSUN: 28 GÜNLÜK KAPANMALIYIZ
Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Arzu Topaloğlu, tarafından yapılan açıklamada Tüm eğitim bileşenleri kaygıyla okula giderken, hemen her gün bir yerlerde bir okul kapatılırken; öğrencilerimize, öğretmenlerimize, hizmetli ve memurlarımıza pozitif ya da temaslı teşhisi konulurken; MEB her şeyin yolunda olduğu algısıyla, yüz yüze eğitime katılımın ne kadar yüksek olduğunu açıklamaktadır. Birçok il ve bölge kırmızıya dönerken hiç rahatsızlık duymadan yapılan bu açıklamalar Bakanlığın duyarlılıktan ne denli uzak olduğunu ortaya koymaktadır" dedi.
Açıklamada "Tüm toplumumuzun sağlığı tehdit altındayken, sağlık örgütleri ve bilim insanları, sağlık hizmetleri, belediye temizlik hizmetleri ve gıda satışı dışında, gelir güvenceli 28 günlük kapanmayı önermektedir" denildi. (Samsun/EVRENSEL)